«А я  сейчас вам покажу, откуда на Беларусь готовилось нападение». Ця фраза самопроголошеного президента білорусі Олександра Лукашенка, вмить стала вірусною, ідеально ілюструє довгий шлях пошуків російською пропагандою пояснень вторгнення в Україну. Аналізуємо меседжі, що їх поширюють білоруські сайти про російську війну в Україні.

Пропаганда державних білоруських медіа

Ключову роль у поширенні пропаганди  відіграють медіа, підконтрольні владі. Можна припустити, що інформацію про потенційні загрози з боку України необхідно було постійно урізноманітнювати,  створюючи інформаційні приводи, які б якомога довше тримали потрібні тези на плаву. Яскравим прикладом цього може бути заява міністра закордонних справ рф Сєргєя Лаврова, що Україна нібито створює біологічну зброю. 

Білоруські та російські сайти  неодноразово поширювали  пропаганду в контексті  “виправдання” нападу росії, яка нібито була змушена діяти на випередження.   

Також є думка, що Сили НАТО в Україні перевіряють росію «на слабко». Про це раніше заявляв голова правління Білоруського товариства «Знання» Вадим Гігін. А от політолог Петр Петровскій вважає, що для Білорусі важливо не допустити розширення НАТО.

Скріншот з сайту Белта

Про «шкідливість» інтернету в Білорусі  

Для написання цього тексту авторці знадобився VPN, адже без цього на певні білоруські сайти не зайти. Обравши Польщу у VPN теж не вдасться побачити новин з білорусі, адже користувачі з Польщі там заблоковані. Як пише сайт Белта, Польща на першому місці за кількістю заблокованих сайтів та інформаційних ресурсів. Про це заявив польський політолог Матеуш Піскорський.

Скріншот з сайту Белта

Голова Комісії Парламентських зборів Союзу білорусі та росії з інформаційної політики, інформаційних технологій та зв’язку Геннадій Давидько в Москві на медіафорумі заявив про шкідливість інтернету.  

«Основной источник, где большинство наших граждан утоляет свою информационную и развлекательную жажду, – интернет. Иногда, «попив» из этого источника, легко стать козленочком, но человек этого не замечает, а действует как козленочек. В связи с этим большая задача государства – минимизировать воздействие деструктивных ресурсов интернета на потребителя», – сказав Геннадій Давидько.

Cкріншот з сайту Белта

Про вірність країні-агресору 

Олександр Лукашенко зустрівся  із губернатором Ростовської області росії Василем Голубєвим 3 листопада.  Про це писали на офіційному сайті президента Білорусі. 

На зустрічі Лукашенко називав російсько-українську війну конфліктом. І не дивно, адже з території Білорусі не вперше запускають ракети, дрони та безпілотники «шахеди» по Україні.

Лукашенко побажав російському посадовцеві мужності та стійкості у подоланні тих проблем, які додатково на його голову на плечі впали.  

Крім того, він використав прийом російської пропаганди. Йому зараз не вигідно говорити що, російсько-українська війна триває ще з 2014 року, а 24 лютого відбулось повномасштабне вторгнення росії в Україну.  

Також Олександр Лукашенко зазначив, що купуючи білоруську техніку, російські партнери можуть бути впевнені у її своєчасному сервісному обслуговуванні та постачанні запчастин:

«Мы никогда не бросим, как это сделали западные наши партнеры. Как старший брат говорит: «Наши западные партнеры бросили и ушли». 

На головному фото – колаж авторки тексту.

Читайте також: «Ми хочемо жити по-новому. Ми за це і воюємо», — розмова із білоруським добровольцем, що воює за Україну“.

Avatar photo

Від Maya Golub