В Україні за ст. 111 Кримінального Кодексу передбачена відповідальність за державну зраду. Деякі громадяни завдяки своїм вчинкам уже отримали покарання, а на інших це ще чекає. Розглядаємо приклади з Волині.

Що таке державна зрада і колабораціонізм?

Державна зрада — це  умисні дії, вчинені громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України. Сюди входить: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Це карається  позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без.

Ті самі дії, вчинені в умовах воєнного стану, караються позбавленням волі на  п’ятнадцять років, або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників нічого не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

На сайті придніпровського районного суду м. Черкаси є роз’яснення  про порушення для колаборантів. Тобто тих, хто свідомо співпрацює з окупаційною цивільною чи військовою владою на шкоду власній державі. 

У 2022 році ввели юридичне поняття колабораціонізму та відповідальність за це відповідно до статті 111-1 Кримінального кодексу України.

За «здачу» інформації росіянам про аеродром у Луцьку – 15 років в’язниці

У березні 2022 року працівники СБУ на Волині викрили зрадника, який передавав ворожим спецгрупам інформацію про типи та кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому в Луцьку. Ним виявився Ілля Сметанін. Його обвинувачують у державній зраді (ст. 111 Кримінального Кодексу України). Наразі він під вартою, йому загрожує до 15 років ув’язнення. 

Нагадаємо, вперше на території Луцького аеродрому пролунали вибухи 24 лютого 2022 року. Згодом 11 березня 2022 року аеродром обстріляли вдруге. Тоді пролунало щонайменше 4 гучні вибухи. Як раніше повідомляв Луцький міський голова Ігор Поліщук, унаслідок обстрілу аеродрому Луцька 11 березня загинуло четверо військовослужбовців і шестеро зазнали поранень.

Ілля Сметанін активно вів сторінки у соцмережі «ВКонтакте» так званої Організації волинських авіалюбителів – «ОВАЛ». У цій групі Сметанін разом з іншими публікували чимало різних фото та відео луцького аеродрому.

 На відео, оприлюдненому СБУ у Волинській області, він зізнався про співпрацю з росіянами: 

«Я познайомився з офіцером Збройних сил Російської Федерації у 2010 році через соцмережу. Він намагався в мене вивідати інформацію про діяльність луцького військового аеродрому та 204 бригади тактичної авіації. У 2017 році я особисто зустрівся з ним в Москві на Московському міжнародному авіакосмічному салоні «МАКС», де він повідомив мені, що працює на ФСБ РФ. У майбутньому я розповсюджував інформацію на інтернет-сторінці, інформацію з відеофіксацією і фотофіксацією польотів літаків, захисних споруд луцького військового аеродрому».

А в серпні 2022-го Сметанін заявляв у суді, що не визнає провину.

За поширення ідей про «русскій мір» взяли під варту 

Відповідальність є і за слова, поширені в інтернеті проти України. Наприклад, у травні 2022 року  Волинський апеляційний суд вирішив узяти під варту чоловіка за поширення  матеріалів в інтернеті з закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу в Україні. Також його підозрюють у тому, що він виправдовував збройну агресію Російської Федерації проти України (ч.2 ст. 109, ч.2 ст.436-2  КК України). Про це йдеться на сайті Волинського апеляційного суду.  Ухвалою апеляційного суду скасовано попередньо обраний запобіжний захід місцевого суду  щодо покарання у вигляді домашнього арешту.

На своєму «YouTube» каналі він писав повідомлення такого змісту:  «Три ракеты по Львову…. Смерть нацыстам рашистам», «русские победят фашистов в Украине, и остануться нормальне украинцы без ненависти к россии». 

За виправдання дій Росії у соцмережі — тюрма 

У червні 2023 року на сайті Реєстру судових рішень опублікований вирок Ківерцівського районного суду. Фігурувала у справі уродженка Луцька, громадянка Російської Федерації. 

У квітні 2022 року у соцмережі «Одноклассники» вона поширювала зі свого акаунту різні матеріали, де були думки, що виправдовують збройну агресію Росії проти України ще починаючи з 2014 року.  У своїх дописах вона називала російську агресію “освобождением”. Також поширювала інші  російські наративи, які часто можна почути від військово-політичного керівництва РФ. Жінка підтримувала антиукраїнські рухи, спрямовані на відокремлення від України частини її території. 

З поширення матеріалів у соцмережі, де було виправдання агресії Росії проти України, суд вирішив покарати  за двома частинами у статті  Кримінального Кодексу України: 

  • за ч. 2 ст. 436-2 КК України – у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки без конфіскації майна; 
  • за ч. 3 ст. 436-2 КК України – у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років без конфіскації майна. 

Однак на підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень, суд визначив остаточне покарання, завдяки поглинанню менш суворого покарання більш суворим. І тому суд визнав жінку винною у вчиненні кримінальних правопорушень і призначив 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

За інформацією управління Служби безпеки України у Волинській області, у 2022 році було зареєстровано 97 кримінальних проваджень, пов’язаних із діями щодо завдання шкоди суверенітетові, територіальній цілісності, обороноздатності, економічній та інформаційній безпеці України. 

Заголовне фото: irt.pl.ua.

Читайте також: Схеми для виїзду чоловіків за кордон: як їх реалізовують у Запоріжжі.

Avatar photo

Від Maya Golub