У передсвяткові дні чимало матеріалів у медіа стосуються новорічної та різдвяної тематики. Виняток не становить і новорічна пропаганда, яку роздають на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Замаскована мішурою та яскравими гірляндами, вона все ще залишається пропагандою. 

У цьому огляді журналістка MIL Ukraine дослідила кілька характерних зразків публікацій ворожих видань. Ми звертаємо особливу увагу на святковий фокус і маніпуляції, пов’язані саме з ним. 

Привласнення української культури

В око одразу впадає центральний матеріал – “Ми відчуваємо, що повернулись додому”. Фото з цього репортажу та його анонс – на передній шпальті газети “Комсомольська правда” (випуск №49 (103)). 

Сторінка газети “Комсомольська правда”. Фото надіслане авторці з тимчасово окупованої території.

Цей матеріал – приклад штампів російської пропаганди. За своєю суттю, це повідомлення про участь представників і представниців з тимчасово окупованої території Запорізької області на виставці “росія” у москві. У ньому спостерігаються наративи про “Один народ, одна культура”, “Воз’єднання”, “Одна країна” тощо. Найповніше ці наративи відображені у цитаті представника так званої окупаційної влади Євгенія Балицького:

– Я гордий, що ми розвиваємося у складі єдиної великої країни, як рівні серед рівних. Одним із факторів для подальшого розвитку регіону є будівництво дороги навколо Азовського моря. Люди тепер можуть особисто приїхати та побачити, який у нас благодатний край, доброзичливі та працьовиті жителі.

Програма участі у цій виставці передбачала активне привласнення української культури та представлення їх як російської. Про це яскраво свідчить цитата:

Сфотографуватися з кам’яною статуєю у новорічній шапці, поспілкуватися з козаками, позмагатися зі скіфами, взяти на згадку мелітопольську черешню та дізнатися більше про славну Запорізьку область – все це можна було зробити на Дні нашого регіону на Міжнародній виставці-форумі «росія» у москві.

Судячи з цитати, на виставці також показували і Запорізьку АЕС:

– О, а це Запорізька АЕС. У мене вдома є лічильник Гейгера, мені подарували, щоб навчити з ним розбиратися, а виявляється, можна було сюди прийти і тут би навчили, – говорить семикласник Максим, присідаючи до макету градирні.

На фотографії також зображені молоді хлопець та дівчина, вдягнені у схожий на український національний одяг. 

Якщо придивитися уважно на тло фото, буде видно напис: Судоплатов Павло Анатолійович. Ця історична постать – вихідець із Мелітополя. Його основним напрямком діяльності була боротьба з українським націоналістичним рухом, зокрема, він причетний до вбивств першого керівника ОУН Євгена Коновальця, єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжі й активного діяча ОУН Романа Шухевича. Один із головних зрадників Запорізької області Євгеній Балицький створив на тимчасово окупованих територіях полк імені Судоплатова, тож, припускаємо, що на стенді його ім’я саме з цієї причини. Використовуючи таких постатей у представленні регіону, пропагандисти продовжують формувати видимість лояльності жителів Запорізької області до них і їхніх дій. 

Ще одна характерна для пропаганди цитата лунає від так званої голови Василівського району Наталії Романиченко:

– Ця значуща подія для всіх нас. Ми беремо участь у такому масштабному заході вперше у складі Росії. Ми тут, щоб розповісти про регіон, наш Василівський район. Дуже хочеться, щоб він розвивався, люди жили, а не виживали, як це було за України. Наразі ми відчуваємо, що повернулися додому, відчуваємо підтримку.

Публікуючи це, пропагандисти знову повторюють наратив про те, що в Україні людям важко жити, що вони “виживають”. Окрім цього, лунає наратив про “повернення додому”. 

“Приймальня” Діда Мороза з політичним підтекстом

На перший погляд, звичайна новинарна замітка про те, що у Бердянську почала працювати новорічна резиденція для дітей. Що у цій новині може піти не так?

Сторінка газети “Комсомольська правда”. Фото надіслане авторці з тимчасово окупованої території.

Наприклад, те, що у “милій дитячій історії” раптово з’являються представники… єдиноросів.

Підтримати акцію зголосилися волонтери організації «Юг Молодой» та місцеві депутати. Як розповів «Комсомольській правді» заступник голови Бердянської міської ради, депутат партії «Єдина росія» Богдан Пасько, він із колегами здійснить п’ять найнезвичайніших прохань.

Не обійшлось у повідомленні і без згадок про “київський режим”:

За київського режиму подібних акцій не проводили. Та й загалом дітям приділяли небагато уваги. Я вважаю, що це велика прогалина. Впевнений, починати 2024 рік слід із добрих справ. І ми дуже хочемо подарувати хлопцям радість і віру в те, що збуваються мрії, – сказав Богдан Пасько.

Утім, це неправда. До повномасштабного вторгнення у Бердянську проводилися і фоторезиденції, й інші новорічні акції для дітей. Лише у 2021 році, до прикладу, у місті проводилося понад 40 святкових заходів. Такими цитатами окупанти хочуть створити хибне враження про те, ніби в Україні не проводяться свята та держава не піклується про своїх громадян і громадянок, а особливо потужний ефект від цього відбувається за рахунок використання у повідомленні дітей.

Фоторезиденція Святого Миколая та Діда Мороза у Бердянську. 2019 рік. Джерело: https://www.brd24.com/news/a-75542.html

Діти та підлітки – у воєнізованих структурах

Продовжуючи розглядати залучення дітей до пропагандистських матеріалів, ми натрапили на замітку, яка викликає занепокоєння: “Юнармійці побували на екскурсії у москві” та “А у цей час…”. 

Мова йдеться про осередок дитячо-юнацької російської воєнізованої організації «Юнармія», яка діє при міноборони рф. 

Міський голова тимчасово окупованого Мелітополя повідомляв 6 листопада про те, що:

На базі фейкового університету формуються загони “Юнармії” – організації, що діє під крилом міноборони РФ і готує майбутнє “гарматне м’ясо” для армії окупантів і співробітників спецслужб.

Тож замітка про те, як українські діти їздять у рамках діяльності “Юнармії” в москву – саме по собі тривожне повідомлення. А поруч із текстом про те, як партія “єдина росія” передає їм комплекти фірмового зимового одягу до дня конституції рф і коментарем про те, що до організації вже приєдналося понад 100 школярів регіону, – викликає ще більше занепокоєння. Особливу увагу привертає цитата так званого “керівника штабу” “Юнармії” Фідаля Букбулатова:

Одна з основних цілей руху – формування у молоді готовності та здатності до виконання громадянського обов’язку та конституційних обов’язків із захисту Вітчизни.

Захід “Юнармії”. Фото розміщене у Телеграм-каналі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Про те, який громадянський обов’язок та захист якої Вітчизни йдеться, неважко здогадатися. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець з цього приводу наголошував

Росія такими діями «виховує» в неповнолітніх ненависть до рідної держави та бажання мститись за війну, але не росіянам, а Україні. Такі військово-патріотичні рухи були і після окупації Криму, тепер усе повторюється на новоокупованих територіях.

Ціль окупантів – позбавити дітей можливості виявляти українську ідентичність. Також можна говорити, що такі дії є проявим геноциду та однією з форм примусу до подальшої служби у збройних силах РФ, що свідчить про ще один воєнний злочин росіян та порушення норм Конвенції про права дитини.

Про те, що не так з молодіжними заходами на тимчасово окупованих територіях, MIL Ukraine писали раніше.

“Голос народу”

На окрему увагу заслуговує сторінка з назвою “Голос народу”. Вона стосується результатів “Прямої лінії” – щорічного телевізійного заходу у формі запитань і відповідей з президентом росії володимиром путіним. У фокус матеріалів увійшли запитання, які прозвучали від людей з Запорізької області. 

За своєю суттю, матеріали на цій сторінці майже не несуть сенсового навантаження. Їхня ціль – сформувати імідж путіна як “мудрого та чуйного правителя”, який дослухається до “голосу народу”. 

Сторінка газети “Комсомольська правда”. Фото надіслане авторці з тимчасово окупованої території.

Яскравий приклад – замітка про “зворушливі кадри”, які показали путіну під час “Прямої лінії”. На відео нібито вчителька російської мови та літератури Олена з Енергодару дякує президенту рф:

Хотілося б висловити вам вдячність за те, що не забуваєте нас, не залишаєте у скрутну хвилину і що наші діти зараз оточені дуже великою увагою. Вони побачили росію, дізналися дуже багато цікавого, навчаються та творять.

До вас особисто у мене не питання, а дуже велике прохання. Нехай і далі наші діти та дорослі будуть не обділені вашою увагою. Не забувайте про нас. Не залишайте нас!

Цими словами також продовжується центральний наратив новорічного випуску про те, як українцям краще живеться в тимчасово окупованих містах, як росія нібито дбає про них. 

Дід Мороз VS Санта Клаус

У пропагандистському Телеграм-каналі “Запорізький вісник” з’явилась новина про те, що в українських дитячих садочках почали випускати агітаційні листівки проти Діда Мороза. Мовляв, у “країні з кодовою назвою 404” (цитата з матеріалу. Так у пабліку часто називають Україну) закінчилися пушкіни, лєніни та інші російські окупанти, а тому треба скасувати когось ще. 

В якості ілюстрації наводять листівку, на якій серед аргументів проти діда Мороза – те, що він живе з неповнолітньою онучкою, завжди сумний і є пережитком радянського минулого. А от “за” Санта Клауса має агітувати те, що він “живе з негром-карликом, проходить чистим крізь брудну трубу та є ближчим до західних цінностей”. 

Листівка, яку поширили у Телеграм-каналі “Запорізький вісник”.

Ми намагалися знайти українське першоджерело такої листівки, однак, це не вдалося. Зворотній пошук за картинкою, натомість, показує матеріали з сайтів .ru, соціальних мереж ВКонтактє та Однокласснікі. Це – перша ознака того, що листівка може бути фейком. 

У цих повідомленнях вказують, що у садочку в Полтаві демонструють такі листівки. Однак, на фото відсутній будь-який локальний контекст. Такий знімок, насправді, може відтворити будь-хто, а тому інформація про те, що це показували дітям на Полтавщині, також викликає сумнів. 

Відкриваючи новину про це на інших сайтах, ми з’ясували, що “оригінальна” картинка дещо відрізняється від того, що показує “Запорізький вісник”.

Інша версія листівки, яку нібито поширювали в Україні. Джерело: https://podolyaka.ru/dekommunizatsiya-na-ukraine-dobralas-i-do-deda-moroza/

Спочатку у російських джерелах поширювали такі аргументи “за” Санта Клауса: “він завжди веселий, їздить на чарівних санчатах з оленями та ближчий до західних цінностей”. Що стало причиною заміни аргументів, невідомо, утім, зазначимо, що версія “Запорізького вісника” виглядає ще менш схожою на правду. 

Заголовне фото – з газети “Комсомольська правда”, яку роздають на тимчасово окупованих територіях. Фото надіслане авторці з тимчасово окупованих територій. 

Читайте також про те, як на тимчасово окупованих територіях відбувається мобілізація.

Від Kristina But