«За пів року до повномасштабної війни ми були в Києві, зайшли в мілітарі магазин, і Макс каже: «продайте мені РПГ. Розумієте, така страшна війна буде, що мені потрібна зброя. Продавці сказали, що не можуть продати РПГ, а син каже: “тоді хоч п`ять гранат мені дайте”». Мама талановитого 12-річного художника, що малює космос з 6-ти років, Оксана Бровченко з окупованого Бердянська, розповіла, як родина виїжджала з рідного міста, як Макс – хлопчик з аутичним розладом, – пережив евакуацію і на що сподівається Космо-Макс у Запоріжжі.   

Мама Оксана

– Оксано, розкажіть про своє життя у Бердянську і свої відчуття, коли все почалось – почалась повномасштабна війна.          

–  В Бердянську до повномасштабного вторгнення ми добре жили. В нас було все:  улюблена робота, був дім, якого зараз нема… Багато друзів, які роз`їхались по всьому світу. Була родина, яка зараз також по всьому світу. Ми жили своє життя. Але 24 лютого пролунали перші вибухи. По Бердянську прийшлись перші вибухи. Було дуже гучно…   

Макс Бровченко і Валерій Залужний – фото надане мамою Оксаною

– Як Максим передбачив війну?

– Ну от в Києві стався цей епізод, коли він просив РПГ або гранати в магазині. Потім у нього почались розлади сну. Я сама за фахом психолог, але в мене було відчуття, що я не впораюсь і доведеться звертатися за допомогою до колег. А після нового року Макс постійно вже казав: війна наближається. Він почав її малювати. Такі чорно-білі картини, але кров червона. Все скривавлене

– Оксано, за яких обставин і коли ви вирішили виїхати?

– 26 лютого до Бердянська заїхали російські БТРи. Ми, звісно, всі злякалися. Ми були під навісом, щоб зрозуміти, як і що робити, гуртувалися. Чутно було постріли. Потім ми дізналися, що вбили людину в цей час. Було дуже важко, але була надія, що ось зараз наші зайдуть… Потім ми зрозуміли, що так швидко ворога не виженуть. За продуктами доводилося «полювати» – стояти в черзі за хлібом чи молоком. Я вирішила, що не буду залишати сина самого дома: що б там не сталося, ми разом.

Одного разу ми вийшли на вулицю і ходив російський конвой. Ми порівнялися з ними і Макс, неочікувано для мене, сказав їм: «Дяді, коли ви вже здохнете?»   

Маленький Макс в Бердянську, фото надане мамою Оксаною

– Ви дуже перелякалися?

– Життя перед очима пронеслося… Думала, якщо не застрелять, то будуть катувати. І тоді я зрозуміла, що небезпечно в окупованому місті залишатися. Треба виїжджати. Менше з тим, треба було вигадати, як з Максом виїхати максимально безпечно, бо він міг сказати що завгодно на блокпостах, яких на той момент було 18.

Евакуація з Бердянська до Запоріжжя 

– Який був план?

– Я проконсультувалась з нашим лікарем, і попросила для сина препарати – заспокійливі та снодійні.

– Що ви взяли з собою, і чи спокійно ви проїхали?

 – Так, нам вдалося виїхати спокійно, хоч дорога і була довгою. Макс заснув на другому блокпості. А коли ми приїхали вже у Запоріжжя, я зрозуміла, що майже всі діти в автобусі спали.

Юний художник з мамою у Запоріжжі, фото авторки

– Що було, коли ви приїхали до Запоріжжя?

– Макс на останньому блокпосту прокинувся й одразу запитав, коли побачив військових: «А це наші чи раshисти?»)) Хлопці одразу почали посміхатися й казати: «Та свої-свої!». Знаєте, я одразу зрозуміла, що правильно вчинила, що вивезла сина, бо побачила, що багато батьків виїжджали з дітьми. Дітям потрібна свобода, а не окупація.

– Оксано, коли ви зрозуміли, що Макс особливий хлопчик?

– Ви знаєте, я не підтримую загальне поняття «не норма-типовий» для будь-яких дітей з відмінностями, в тому числі для аутистів. Я би сказала, що Макс нейровідмінний. Уже у 6 місяців я зрозуміла, що Макс нейровідмінний, тому що він фіксувався на певних речах.  Він не робив стандартних дій, що роблять діти в 6 місяців. Він все фіксував поглядом. У рік він почав розмовляти нон-стоп. Він ніколи не грав іграшками – він їх колекціонував. Він завжди цікавився реальною інформацією – книги факти, але ніколи не розумів казок і мультиків.

Максим Бровченко в Бердянську, фото надае Оксаною Бровченко

– Як було в дитсадку і школі? Як Макса приймали діти?

– В дитсадку було жахливо, тому що Макс намагався призвичаїтись до гучних звуків і світла. В школі вже було простіше. Одразу на батьківських зборах я батькам сказала, що Макс – аутист. У нас були інциденти, коли діти не розуміли, але ми завжди розповідали, і врешті-решт все було добре.

У нас був рік наставник з Америки – з Вашингтону – Білл Пітерс – це дорослий артист – дуже талановита і розумна людина, яка показала сину життя.

– Який у Білла спосіб? Чим він допоміг?

– Він став його другом. Вони всюди ходили разом – і до школи, і на прогулянки, і разом знайомились з іншими дітьми. Нічого спеціального не було, він просто жив з Максом звичайним життям. І своїм власним досвідом дорослої людини з аутизмом він показував, що все добре, і не все так важко.

Нагороди Макса, фото надане мамою Оксаною

Максим

У Максима, коли йому було близько 6-7 років, проявився талант художника. Хлопчина з нині окупованого Бердянська, любив малювати космос. Нам юний художник розповів, що космічні сюжети – це найкраще, що він бачить у своїй свідомості. В його уяві – це краса,  безмежність і надія на існування найкращих світів.  

– Максиме, чому тебе саме космос цікавить? Чим він тебе приваблює?

Своєю красою, атмосферою, безмежністю. Перше, що я намалював – це галактику. Я люблю малювати олією. Але коли я починаю малювати, я ніколи не знаю, що я малюю.

У Максима Бровченка було багато виставок у різних містах України. І завжди вони мали неабиякий успіх.

– Максиме, розкажи про війну й про спогади про рідний Бердянськ.

– Я ніколи не хотів війни, як і багато українців, але на жаль, це сталося. Щодо рідного міста, то в мене залишилось багато спогадів про нього: я пам`ятаю, як ми збиралися з друзями й замовляли піцу, як ходили разом на Приморську площу.

– Розкажи про Білла. Чим він тобі допоміг?

Білл чудовий. Завдяки йому в мене знайшлося багато нових друзів. Ми грали в ігри разом, гуляли, займалися творчістю.

– Яке майбутнє ти бачиш для себе і нашої країни?

– Як і багато українців, мрію, про Перемогу. Хочу повернутися додому з мамою. Хочу, щоб відбудували все, що було знищено. Щоб всі українці жили в мирі та спокої.      

Заголовне фото – авторки.

Читайте також: Новорічна пропаганда з тимчасово окупованої території Запоріжжя.

Avatar photo

Від Eva Mironova