Вероніка Каюда створює оригінальні  прикраси, що підкреслюють стиль та індивідуальність особистості. Декілька років тому вона покинула офісну роботу, щоб займатися власною справою. Вероніка родом з  міста Лисичанськ Луганської області, а в Луцьку живе вже 10  років. 

Зараз у Вероніки Каюди є клієнти не лише з України. Продаючи  свої вироби Вероніка вийшла на міжнародний рівень. Її прикраси носять більше, ніж у 10 країнах світу. Одне з останніх замовлень за кордон  було в Канаду. Зараз підприємиця формує свій графік сама,  а роботи виставляє на  сторінці в Instagram. Також продає прикраси на сайті Etsy. У неї можна придбати вже наявні прикраси, або ж замовити щось з власних побажань, попередньо про це домовившись.

Вероніка Каюда з донечкою. Фото надане авторці

Яким був шлях до власної справи

Вісім років тому Вероніка Каюда почала займатись хендмейдом. Все почалось з бажання носити прикраси, яких у магазинах немає. Вероніка почала робити брошки, коли у неї була офісна робота  в Луцьку, а у вільний час робила для себе біжутерію:

«Я робила браслети, сережки і кольє. Ці вироби відрізнялися від звичайних прикрас  і привертали до себе увагу. Згодом я спробувала робити брошки. А через рік у мене стали замовляти брошки мої колеги на подарунки». 

Зараз на виготовлення однієї з її популярних брошок витрачає 3-4 дні. 

«Вишиваю зразу, коли знаходжу час. Частіш за все, коли вкладаю дитину спати. Тому клієнти мої розуміють, скільки роботи і сил я витрачаю на створення прикрас і які вони цінні після цього».

Звільнилася, щоб робити те, що подобається

Вероніка зрозуміла, що потрібно розвивати власну справу і треба мати більше на це часу, тому пішла з офісної роботи.

«Коли я наважилась заробляти на виготовленні прикрас, на це у мене не було ризиків, бо я мала роботу. Але зі збільшенням замовлень я нічого не встигала. Тому вирішила звільнитися з роботи, бо жити вишивкою набагато цікавіше», — додала вона.

Вероніка Каюда зазначає, що у її роботі все подобається. Зараз єдиний недолік — недостатньо часу для цього через декрет. 

Матеріали для роботи обирає дуже прискіпливо. Чеський бісер може купити у магазині в Луцьку, але  більшість матеріалу замовляє через інтернет.

 Як повномасштабне вторгнення вплинуло на роботу 

Під час та після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Вероніка Каюда разом з сім’єю була в Луцьку.  Орієнтовно за місяць після 24 лютого 2022 року Вероніка знову почала займатися рукоділлям.  На той час її  роботу призупинив декрет. Зараз у неї тільки починає зʼявлятися час на відновлення роботи. 

Після повномасштабного вторгнення Вероніка звернула увагу на традиційні прикраси. Наступний 2024 рік присвятить їх створенню: 

«Спочатку я розробила колекцію пташок, як приклад «біологічної зброї». Також у колекції був літак. Всі ці брошки я розіграла, а виручені кошти були відправлені на підтримку армії. Також я у пошуках нової брошки на українську тематику. Зараз зустрічаю на просторах інтернету однотипні брошки, хочу зробити щось унікальне».

До повномасштабного вторгнення Вероніка часто проводила брошкотерапії (майстер-класи з виготовлення брошок). З часом вона планує повернутися до цього, адже вишивання – це своєрідна медитація, коли можна повністю  зосередитися на тому, що робиш та думати про мистецтво.

Зараз Вероніка здебільшого виготовляє застібки для волосся, брошки і силянки.

«Я вирішила зупинитися на цих видах прикрас, бо думаю більшості дівчатам щось з цього сподобається. Через те, що я у декреті, мені довелося відмовитися від проведення майстер-класів з вишивки. Але як зʼявиться час, я обовʼязково до цього повернусь».  

Вероніка з донечкою Олександрою. Фото надане авторці

Застібки для волосся Вероніка Каюда почала робити після народження донечки.

«Я шукала ідеї, що можна зробити додатково для моїх клієнтів. Важливий критерій був, щоб там була вишивка і це виглядало естетично. Але коли у мене народилась донечка, я зрозуміла, що це можуть бути застібки. Вони екологічні, нитками можна вишити різну вишивку. Також їх може носити не тільки дитина».

Вероніка додає, що зараз весь час забирає у неї  дитина, тому з головою вистачає рукоділля. Якби був ще додатковий час, то ще б робила бантики та кулончики.

За словами Вероніки Каюди, зараз люди найчастіше  замовляють у неї брошки-бабки та бджілки у різних кольорах:

«Я вже перестала рахувати скільки саме таких брошок я зробила. Думаю їх замовляють за простоту і вишуканість».

Перша лемківська криза перевершила всі очікування 

Влітку цього року Вероніка Каюда зробила першу лемківську кризу. Це прикраса на шию, що має вигляд святкового округлого комірця. Таку прикрасу раніше носили лемки, бойки та гуцули. 

Вероніка розповіла, що тільки в цьому році зрозуміла, що їй подобаються українські автентичні прикраси. 

«Вони виглядають сучасно та можуть бути колекцією для наступних поколінь. На жаль, у моїх предків, які жили на Слобожанщині, не було змоги мати такі прикраси та передати нащадкам, у першу чергу через Голодомор. Також бісерні прикраси в основному були розповсюджені на заході України. А найбільш масштабна і складна є лемківська криза. Вирішила почати свої спроби у виготовленні таких прикрас саме з кризи. І першу подарувала своїй подрузі. Їй дуже сподобалась. Також вона розповідала, що всі звертали увагу на кризу та робили компліменти». 

Свою першу кризу Вероніка Каюда зробила орієнтовно за три тижні. 

Зараз у Вероніки є багато нових ідей, щоб створити нові брошки, силянки та кризи, адже для цього є натхнення. Також вона в майбутньому планує продовжувати проводити майстер-класи, щоб інші навчилися створювати креативні прикраси для себе, або у подарунок для  друзів, колег чи родичів. 

Всі фото надані авторці Веронікою Каюдою.

Читайте також: Творчий бізнес у часи війни: приклад, що надихає.

Avatar photo

Від Maya Golub