Гучні заголовки з перебільшеннями інформації —  це приклад неякісної роботи та маніпуляцій у медіа. Маніпуляції роблять іноді несвідомо, або ж спеціально, аби привернути увагу до скандальної назви тексту. Деякі медіа  досі використовують клікбейт — це  гучні заголовки з маніпуляціями, спрямовані на те, щоб читач одразу відкрив новину. 

Наприклад, на сайті «Волинь24» є новина з клікбейтною назвою «У напрямку українського міста рухається величезна колона з технікою рф». У цьому тексті насправді йдеться про техніку російських військ у тимчасово окупованому Маріуполі. Наприкінці листопада цього року окупанти передислоковували солдатів на північ від Донецька в нетиповому напрямку.

Скріншот з сайту «Волинь24».

Поряд з клікбейтними заголовками часто можна побачити мову ворожнечі, коли до поганих вчинків  у заголовках додають, регіон чи країну походження, хоча до таких подій це не має жодного відношення. Такий заголовок приклад можна побачити на сайті «Волинські новини»: «Відволікала увагу купюрою 500 гривень: у Луцьку уродженка Полтави ошукувала продавчинь у кав’ярнях». 

Видавання бажаного за дійсне, без додаткових уточнень теж є ознакою маніпуляції. 

Скріншот з сайту “Волинські новини”.

Безпідставні узагальнення – це маніпуляція

Наприклад, у заголовку ««ПриватБанк» виплатить українцям по 1200 євро» є безпідставне узагальнення, адже не всі українці можуть отримати ці гроші. Виплати можуть отримати колишні в’язні концтаборів та ті, хто пережив німецьку окупацію. Фінансування здійснює уряд Німеччини.

Журналісти не мають порушувати професійні стандарти, бо читачі не хочуть бути надуреними, побачивши один заголовок і прочитати далі зовсім іншу новину, коли інформація взагалі не збігається з тим, що спочатку було написано. 

Ще один метод маніпулювання у заголовках — це використання слова «масово» там, де це непотрібно. Наприклад, на сайті «Радіо Трек» у назві новини  ««Святий день» мало не став трагедією: у Луцьку діти масово намагалися покінчити з життям». Тут іде мова про три випадки спроб самогубств серед неповнолітніх. Крім того, медіа уточнює, що ці випадки між собою не пов’язані. Дітей госпіталізували та надали допомогу. Слово масово можна використовувати, коли йдеться про дуже багато випадків. 

Інститут масової інформації зробив пам’ятку для журналістів про те, як писати про самогубство. З цією темою медійникам варто бути дуже обережними, адже гучні заголовки можуть зашкодити.  Дослідники зазначають, що не сама новина про самогубство має вплив на суїцидальну поведінку вразливих груп населення, а те, як ця новина подається. Журналіст цією темою може нашкодити, або навпаки — запобігти суїцидальній поведінці.

Скріншот з сайту «Радіо Трек»

Експерти наголошують, щоб уникати словосполучень «епідемія самогубств», або «місто із найбільшим рівнем самогубств у світі» та ін.  З таких новин не можна робити сенсації. 

У тексті на сайті ІМІ авторка Юлія Гаркуша зазначила, що є норми та принципи Міжнародної федерації журналістів, що стосуються висвітлення дитячих тем, також теми самогубства та смерті – «якщо є сумніви, краще промовчати».

Також на сайтах клікбейтними є заголовки і новини про прогнози астрологів. Наприклад, на сайті УНІАН «Буде смертельний бій”: астролог назвав вирішальний місяць у війні». Звісно, що не можна одразу наперед чи точним буде таким прогноз, адже невідомо, як все буде. Ти не менш, на сайті посилаються на астролога, що прогнозує у квітні-травні 2024 року жорсткий бій на російсько-українській війні. Крім того, медіа посилається на прогноз  ще одного астролога щодо закінчення війни, мовляв, війна може завершитись  у 2024 році. Всі вже знають про «прогнози» українського блогера та оглядача Олексія Арестовича, який говорив у 2022 році, що війна закінчиться за два-три тижні.   

Де брати справжніх експертів

У тексті на сайті Інституту масової інформації відома медіа-експертка Ніна Кур’ята пояснила, де і яких експертів  журналістам обирати для своїх текстів. Зокрема, експерти – це люди, які мають експертизу (тобто знання – авт.) з певної проблеми. Ці знання мають бути чимось підтверджені – дипломами про відповідну освіту, відповідним досвідом роботи у відповідних установах, публікаціями на відповідні теми. 

Медійникам варто залучати до коментарів на тему війни справжніх експертів, які можуть коментувати тему війни.  Важливо, щоб журналісти давали слово справжнім експертам.  Завжди треба  важливо дотримуватися балансу думок і точок зору та не переходити на сторону маніпуляцій з перебільшенням інформації. Важливо, які новини створюють журналісти в Україні,  бо інформація може бути швидко перекладена і поширена в іноземних медіа.  

Колаж на головному фото авторки тексту.

Читайте також: Обстріл заводу в Луцьку: як російська пропаганда розганяла неправду.

Avatar photo

Від Maya Golub