У воєнний період стало важче вести бізнес, пов’язаний з подорожами. Про роботу після повномасштабного вторгнення росії в Україну авторка тексту розпитала керівників двох відомих туристичних агенцій міста Луцька про їх поїздки та ведення бізнесу. 

Кардинальні зміни від початку повномасштабного вторгнення

Власниця турагентства «Kokos-Tour» Катерина Павлова розповіла, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну робота туристичних агенцій кардинально змінилася. Спочатку абсолютно зупинилася. Переважна більшість туроператорів (головних контрагентів турагента) призупинили свою роботу. Тобто у перші тижні вони не приймали дзвінків та електронних листів, а отже зв’язок був лише з туристами. 

На фото Катерина Павлова, власниця турагентства «Kokos-Tour». Фото надане авторці

Дехто з туристів через закриття авіаційного простору над Україною застряг за кордоном і нам довелося самостійно контактувати з європейськими партнерами, аби повернути їх у Польщу, а звідти в Україну. До слова, польські туроператори йшли нам назустріч та виділяли безкоштовні місця для українців на своїх рейсах, а партнери-готельєри по всьому світу безкоштовно продовжували проживання для наших гостей до реєстрації на такі рейси. Інша частина туристів хотіли якнайшвидше виїхати або вивезти свої сім’ї, а ми самостійно шукали для них такі варіанти»,

– сказала Катерина Павлова.

За її словами, з того часу у турагентстві «Kokos-Tour» працювати не припиняли ні на день, адже їхнім обов’язком було забезпечити повернення усіх їхніх туристів, а також допомогти виїхати та знайти житло для клієнтів, які бажали евакуюватися. 

Катерина Павлова зазначила, що кількість працівників не зменшилася. Однак з метою безпеки роботу перевели в online-формат. Зараз  команда працює в звичному графіку, офіс відчинений, однак у 90% випадках працюють з клієнтами дистанційно. 

Також вона поділилася завдяки чому турагенції вдається зараз працювати:

«Без перебільшення скажу, що працюємо зараз завдяки нашим постійним клієнтам та їх рекомендаціям. Адже велика кількість туристичних агенцій припинила свою діяльність, їхні туристи звертаються до нас. Кількість звернень у порівнянні з минулим роком на початку війни впала на 70-80%, зараз запити зросли, однак до показників минулого року ще далеко. Працюємо, адже є попит, то мусимо формувати пропозицію. Таким чином, маємо можливість підтримувати економіку – платимо орендну плату, податки, на заробітні плати теж вистачає».

Популярні тури за кордон

Також Катерина Павлова  розповіла про популярні теперішні маршрути для мандрівників, які хочуть поїхати подорожувати.

«Якщо говорити про тури за кордон, то найбільшою популярністю користуються екскурсійні тури Європою та автобусні тури на море з виїздами з різних міст України. Мова йде про поїздки в Чорногорію, Хорватію, Албанію, Болгарію, Італію, Іспанію. Маємо пропозиції і антикризових програм для українців (знижені ціни за рахунок співфінансування міжнародних установ та фондів). Менше запитів на екзотику з вильотами з міст сусідньої Польщі. Щодо внутрішнього туризму, то більшість туроператорів з початку війни призупинили роботу, однак з часом відновили тури Заходом України. Це тури в Карпати, екскурсії замками та фортецями, гастро- та релакс-тури», – зазначила вона.

У часи війни туристам важлива безпека

За словами Катерини Павлової, зараз для клієнтів більш важливим є не напрямок, а логістика, безпека та вартість. З таких міркувань ідеальними є автобусні тури в Європу, про них і питають. Також в пріоритеті довгострокова оренда житла за кордоном – Туреччина, Албанія, Болгарія, Кіпр, Іспанія.

Катерина Павлова розповіла, що на ринку залишилися надійні партнери, які пристосувалися до організації туристичних послуг в умовах воєнного стану, з ними і співпрацює команда турфірми. 

«Тури інколи не набираються, однак ми пропонуємо лояльні умови оплати, і в такому разі туристи одразу отримують свої кошти назад, або альтернативний варіант туру. Багато поїздок скасувалися ще на початку повномасштабної війни, кошти деяких клієнтів застрягли і досі туроператори не мають можливості їх повернути через різні причини. Однак, ми будемо боротися і на цьому фронті, аби жоден з наших туристів не зазнав збитків»,

– зауважила Катерина Павлова

Кількість людей, які кудись їдуть на відпочинок, збільшується щоденно

Директор туристичного агентства «Патріот» Владислав Лагановський зазначив, що після “чудового” 2020 року, коли відбувся повний стоп усього туризму, з командою отримали неоціненний досвід роботи.

Тури по Україні, які організовували і які мали виїзди в лютому-березні, ми розформували, а кошти повернули людям. Із закордонними турами складніше, бо зараз з України нічого не літає, тому кошти в людей зависли на «депозитах» і будуть використані вже коли відновляться повноцінні тури, тобто після нашої перемоги»,

– сказав Владислав Лагановський

Владислав Лагановський, директор турагентства «Патріот». Фото з сайту patriot-tour.com

Владислав Лагановський зауважив, що після повномасштабного вторгнення туризм став на паузу і лише із травня-червня почав запускатись. Однак об’єми бажаючих кудись поїхати скоротились кратно, тому і штат зазнав змін.

«Наш власник Богдан Климук пішов добровольцем в ЗСУ ще в березні, працівники хто як, хто пішов тимчасово в інші сфери, хтось поєднує туризм з іншими роботами», – зазначив він.

За словами Владислава Лагановського, зараз найпопулярнішим маршрутом є Болгарія, далі  – Чорногорія, Греція, Туреччина. Також від «Патріота» є тури до Закарпаття/ Говерли. Популярними є  також театралізовані екскурсії по місту Луцьку та його старовинних підземеллях.

Залишаться в туризмі лише найсильніші

«Ті фірми, які досі працюють – вони справжні професіонали. Зараз залишаться лише сильніші, ті, хто займається туризмом, як бізнесом, а не хобі», – наголосив Владислав Лагановський.

Попри складні часи та труднощі в роботі, турагенство працює стабільно, аби більше людей змогло відновити сили завдяки мандрівкам.

«Звичайно деякі тури скасовуються через не набір достатньої кількості людей. Зараз це пов’язане з інфополем, наприклад, з’явилось в Телеграм-каналах інформація, що білоруси нападуть на Волинь – і пішла хвиля паніки й відміни турів. Але чим далі, тим люди більш адаптуються до нових реалій і зараз знову кількість людей, які кудись їдуть на відпочинок збільшується щоденно», – зауважив Владислав.

Головне фото – сайт pzn.com.ua

Читайте також: Яким є туризм в часи війни у Луцьку

Avatar photo

Від Maya Golub