головна податкова

У Волинській області триває конфлікт між низкою депутатів облради та керівником Головного управління Державної податкової служби в області Сергієм Лисеюком на фоні проблеми невідшкодування ПДВ багатьом представникам бізнесу в області. Хоча проблема ймовірно має всеукраїнські масштаби, на Волині вона загострилася через небажання керівника податкової давати публічні коментарі, а також залучення у процес мас-медіа депутатів, чиєму бізнесу зашкодило неповернення ПДВ.

Ми зібрали статистичну інформацію та поспілкувалися зі сторонами конфлікту, щоб дати об’єктивну оцінку ситуації.

В чому корінь проблеми

Один із ключових податків в Україні — податок на додану вартість, який може бути закладений у ціну товарів та послуг. Для більшості з них ставка ПДВ — 20%. У певних випадках представники бізнесу мають право на його відшкодування із державного бюджету. Для багатьох із них повернення ПДВ є запорукою рентабельності бізнесу і в масштабах Волинської області це значні суми. 

Так, за даними Головного управління ДПС у Волинській області до них за січень-вересень 2022-го звернулися за відшкодуванням ПДВ на 775 мільйонів гривень. Загалом це 1683 декларації від юридичних та фізичних осіб. Із них податківці задовольнили 61% заявок. Проте якщо подивитися на суми, бізнесу відшкодували лише 27% коштів, на які вони розраховували. 

Звичайно, варто визнати, що не всі декларації могли бути складені правильно і не всі очікування щодо відшкодування могли бути законними. Також варто врахувати операційні можливості управління розглядати такі заявки і швидкість проведення перевірок. Тим не менш, у низки представників бізнесу, зокрема депутатів Волинської обласної ради, така ситуація викликала обурення. Вони вважають, що відмови та затягування перевірок часто викликані бажанням отримати хабар.

Коли втрутилась політика

Приблизно із липня-серпня 2022 року представники бізнесу почали скаржитися до Волинської обласної ради щодо нібито неправомірних дій податківців. Проте відкритий конфлікт облради і Головного управління розпочався, коли у справу активно втрутився депутат Володимир Бондар, чиєму бізнесу заблокували податкові декларації. Йдеться про підприємство «Волинська ягідка», де родичі Бондаря мають частку разом із колишнім депутатом В’ячеславом Богданом.

«Я не буду приховувати те, що моя родина афілійована з певними підприємствами. Коли і на цих підприємствах почали виникати проблеми, я звернувся до податкової, конкретно до керівника податкової, чому так відбувається. Ми мали бесіду з цього приводу, в першу чергу з приводу тих підприємств, які ближче мені як людині, але в тому числі і по іншим підприємствам», — каже Володимир Бондар. 

За словами депутата, він отримав відповідь, «що це все відбувається в автоматичному режимі і людський фактор тут винесений за дужки».  Мовляв, коли приходить податкова накладна, є певні «маячки» або критерії, які можуть автоматично визначити накладну як «ризикову» для додаткових перевірок. 

Одним із головних критиків податківців є депутат облради Володимир Бондар. Пов’язаному із ним аграрному бізнесу зашкодило блокування податкових декларація якраз у сезон збору ягід лохини. Фото видання “Перший”

На жаль, ми не змогли уточнити інформацію про перевірки та політичні конфлікти у волинських податківців, оскільки керівник Головного управління Сергій Лисеюк не знайшов часу відповісти на наші запитання впродовж трьох тижнів підготовки матеріалу. Тому у цій частині цитуємо Володимира Бондаря.

Не тільки волинська проблема, проте…

«Я не знаю, чи цей механізм працює, але значна частина підприємств, які потрапляють у «ризикові», так там і залишаються. І в мене є серйозні підстави думати, що вирішити це можна тільки за допомогою якихось неофіційних преференцій. Мені персонально не було такої пропозиції, але у спілкуванні з іншими підприємцями я дізнався, що така практика є», — стверджує депутат.

Станом на початок грудня 2022-го до нього та колег із обласної ради усно звернулися близько 50 представників бізнесу щодо проблем із ПДВ, проте письмові скарги написали лише 10. Інші, мовляв, бояться «сваритися із податківцями». Галузі їх діяльності різні. Це зокрема постачання палива, аграрний бізнес, виробництво деталей до сільгосптехніки, пасажирські перевезення.

«Це не тільки наша волинська проблема, це теж треба визнати. Це проблема всеукраїнська. Більше половини підприємців сьогодні мають проблеми із податковою саме у цій частині. І це тільки ті, хто заявили про проблему. Добра частина людей не заявили, бо вони бояться. Багато суб’єктів господарювання, з якими я спілкувався, бояться, що колись ця ситуація може вирішитися в той чи інший спосіб, а вони потім залишаться один на один з податковою і швидше за все вони будуть мати з податковою проблеми», — пояснює Бондар. 

Для нього особисто проблема виникла тому, що через блокування податкових накладних від «Волинської ягідки» пішли багато контрагентів, бо для них співпраця стає не вигідною. Через це частину ягід лохини не змогли продати у сезон і вони зіпсувалися.

«В чому ризиковість торгівлі ягодами, я не розумію. Ми торгували ними на внутрішньому ринку, продавали підприємцям, які торгують ними далі в роздріб. Коли ми не надаємо податкову накладну нашому контрагенту він не може повернути собі ПДВ. І покупці відмовляються з нами працювати, бо вони не можуть повернути ПДВ і їх робота стає не вигідною. Ягоди — це не залізо, на яке можна дуже довго шукати покупця. В нас є сезонність, але оббіг дуже швидкий в певний період. В результаті ми втрачаємо людей. А головне — ми не будемо тоді сплачувати податки. Такими діями податкова заганяє бізнес у тінь».

Недовіра від облради

Володимиру Бондарю та його колегам вдалося винести на порядок денний Волинської обласної ради питання щодо нібито неправомірних та несправедливих дій податківців. Спочатку у вересні обласна рада звернулася до очільників ДБР, НАБУ та спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо нібито порушення норм чинного законодавства Головним управлінням Державної податкової служби України у Волинській області.

Оскільки суттєвої реакції, за словами депутатів, не було, у жовтні голова облради Григорій Недопад створив робочу групу «з вивчення питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління Державної податкової служби у Волинській області». 25 жовтня обласна рада організувала показове засідання робочої групи, куди покликали незадоволених підприємців.

Тут представники бізнесу скаржилися на податківців з різних питань, у тому числі відшкодування ПДВ. Також звинувачували податківців у підробці результатів перевірок, штучному затягуванні перевірок для ускладнення роботи і відповідно вимагання неправомірної вигоди.

Непорозуміння ще з 2019 року

Наприклад, перевізник Федір Мартинюк, який також звертався і до автора матеріалу, стверджує, що у 2019 році працівники Головного управління написали неправду в акті перевірки підприємства, щоб звинуватити його в завищенні витрат.

ФОП Мартинюк звинуватили у тому, що він завищував витрати свого бізнесу на паливо і на ремонт транспорту. При цьому в акті перевірки, який став основою для звинувачення, йдеться, наприклад, що відстань від міста Луцька до Києва — 10 кілометрів. Також занижені й інші відстані. Відповідно, підприємець нібито витратив значно менше палива, ніж задекларував. 

Щоб виправити такі «помилки» в акті перевірки, податківці нібито натякали на неправомірну вигоду. Проте підприємець відмовляється називати конкретні прізвища, оскільки не має запису розмови чи інших вагомих доказів корупції.

Публічні “розбірки”

На зустріч із бізнесом кликали також і податківців, щоб відповісти на звинувачення, проте туди вони також не з’явилися. Подібний «ігнор» очільник Головного управління Сергій Лисеюк продовжив і 3 листопада, коли не прийшов прозвітувати про свою роботу на засідання Волинської облради. Він послався на нібито закриту зустріч з бізнесом у цей час. 

Щоб таки поспілкуватися з очільником волинських податківців, голова Волинської облради Григорій Недопад та ОВА Юрій Погуляйко особисто прийшли до приміщення Головного управління, куди їх також спершу не пускали. Коротко поспілкуватися в коридорі управління таки вдалося, проте конструктиву в комунікації Волинської облради та податківців це однозначно не додало.

Очільникам Волинської облради та Волинської ОДА довелося чекати перед решіткою, щоб потрапити на зустріч до головного податківця області. Фото прес-служби облради

Інформаційні війни

Олії у вогонь підлили також інформаційні «війни» навколо цієї ситуації. У Волинської облради є власний пул «наближених» медіа, власники яких пов’язані з депутатами. Йдеться про телеканал «Аверс», інтернет-медіа «Волинські новини», «Перший». Там почали жорстко критикувати податківців за нібито тиск на бізнес та закритість від депутатів і громадськості. Натомість начальник Головного управління ймовірно заручився підтримкою іншого інтернет-видання “Insider Media”, оскільки вони опублікували компліментарні матеріали виключно на підтримку податківців.

Також податківці ймовірно пішли далі. Другого листопада у соцмережах Youtube та Facebook на анонімних сторінках без контактних даних з’явився аудіозапис розмови Сергія Лисеюка та депутата Володимира Бондаря, зроблений у кабінеті голови Волинської облради. Фрагменти цього відеозапису разом із маніпулятивною підводкою опублікували, імовірно, щоб скомпрометувати Володимира Бондаря. Проте депутат стверджує, що цей запис був зроблений приховано.

Таким чином, існує можливість того, що очільник податківців приховано записував своє спілкування у обласній раді прямо в кабінеті голови, а потім допустив публікацію цього запису. В іншому ж випадку це могли зробити інші люди, які можливо прослуховували кабінет Григорія Недопада. Запитати про це у Сергія Лисеюка ми також не змогли, оскільки він не знайшов час для пояснень за три тижні підготовки матеріалу.

«Розмова була вирвана з контексту і вона була якоюсь мірою емоційна. Вона була в кабінеті голови облради. В будь-якій чоловічій розмові можна знайти такі моменти. Але мене цікавить інше. В даному випадку відбулося порушення щонайменше моїх прав. А оскільки це відбулося в кабінеті голови обласної ради і в його присутності, в мене є ряд інших запитань. Чому прослуховується кабінет голови обласної ради під час війни? Хто це робить? Куди ці дані передаються?» — коментує Володимир Бондар.

Далі буде

Водночас і охочих покритикувати податківців вистачає. Наприклад, до редакції «Сили правди» зверталися представники групи компаній «Прометей» із Миколаївщини, щоб розмістити за плату матеріал із критикою Головного управління. Справа у тому, що нині через складну ситуацію на Миколаївщині більшість платників податків із області обслуговує ГУ ДПС у Волинській області. У цій групі компаній теж незадоволені нібито затримками із відшкодуванням ПДВ.

Наразі спроби волинських депутатів вплинути на податкову тривають. Третього грудня голова облради Григорій Недопад та депутат Ігор Лех зустрілися з виконувачкою обов’язків голови Державної податкової служби України Тетяною Кірієнко, «щоб персонально донести до керівництва ДПС України позицію Волинської обласної ради». Від неї чекають «кадрових рішень», ймовірно маючи на увазі звільнення Сергія Лисеюка.

Читайте також: Документ-«привид»: голову РДА на Волині звільнили на підставі заяви, яку він нібито не писав