Жителі тимчасово окупованих територій Запорізької області страждають без медикаментів, дефіцит яких викликаний штучно російськими окупантами. 

«Моя бабуся хвора на діабет – наслідок хіміотерапії. Є щоденна необхідність у купі ліків, які допомагають тримати цукор у відносній нормі, підтримувати шлунок, зменшувати інтенсивність болю. Без регулярного прийому ліків піднімається цукор, йде загострення на ймовірну пухлину. Тож у жодному разі не можна пропускати. 
У Василівці необхідні “складні” ліки закінчилися вже 24 лютого. Мама вистояла чергу тривалістю приблизно в годину, щоб забрати всього пару пластинок. Потім ще шукали в аптеках (у черзі необхідно було чекати мінімум 2 години на холоді) – вже не було нічого. Запаси потроху закінчувалися, ліків не завозили, а “прості” таблетки вже коштували скажених грошей, бо провізорів ніхто не контролював» – розповідає Вікторія з Василівки. 
Фото бабусі Вікторії з ліками, які передали волонтери.

На жаль, таких історій багато. Аптеки на окупованих територіях майже не працюють. 

Ліки шукають усіма доступними способами: через знайомих, які проживають на території, підконтрольній Україні, навіть у групах обміну/продажу, створених у соціальних мережах. Інший варіант – робити замовлення з анексованого росією Криму та купувати ліки з націнкою в 2-3 рази. 

Препарати за завищеними цінами. Травень. Фото: РІА Мелітополь.

Бабусі Вікторії передали ліки волонтери. Саме вони часто допомагають у пошуках і передачі ліків. Одна з таких – Анна Ланчева, музикантка та співачка, що була змушена виїхати з Мелітополя. Сама вона себе волонтеркою не вважає. Її історія з допомогою почалася ще з перших днів повномасштабного вторгнення росії. 

Анна Ланчева. Фото з особистої сторінки.

«Почалося все ще в окупації, коли ми з друзями намагалися діставати якісь дефіцитні продукти та ліки для сусідів. Я від початку казала, що кожен має взяти відповідальність хоча б за людей похилого віку в своєму під’їзді, тоді місту вдасться довше протягнути до гуманітарної катастрофи. А вже після того, як довелося виїхати в перших числах квітня, почалися адресні передачі. Спочатку по 10 пакунків для своїх, а потім квартира поступово перетворилася на склад, і за це я дуже вдячна моїм друзям, зокрема музикантам, які надсилають ліки, підгузки, дитяче харчування і гігієну з усієї країни і навіть із-за кордону. І ще я дуже вдячна всім, хто перераховує гроші на потреби Мелітопольського району, вклоняюся за кожну гривню». 

На жаль, від початку її роботи дотепер мало що змінилося, зауважує жінка:

«Судячи з того, що і в якій кількості нам замовляють – ліків дійсно не вистачає. Знаю, що кілька волонтерів працюють, поповнюючи запаси в аптеках та лікарнях, проте не впевнена, що нічого не розкрадається і що хтось контролює ціноутворення на місці. Ви ж бачили ці памперси по 900 гривень за упаковку або цитрамон по 200 гривень? Плюс, постійно потрібні ліки для діабетиків. Зараз наростає проблема з астмою і сезонними алергіями, намагаємось максимально закуповувати все необхідне, але вивезти це в Мелітополь – проблема №1».

Волонтери та водії, які прагнуть допомогти і підтримати тих, хто залишився на окупованих територіях, стикаються з купою перешкод. 

«Доставка ліків у Мелітополь – це завжди квест. Важкий і нецікавий. А коли відлік іде на дні і людина помирає – плюсуйте до цього ріки сліз і гори нервів. 

Постійно заважає купа зайвої документації (з обох сторін), величезні черги на виїзд, корупція, яка постійно зміщує ці черги, і найголовніше – замало людей, готових возити ліки і людей безкоштовно або за розумну ціну. 

Також є проблема з переслідуванням вже на місці. Коли треба все розвозити таємно і постійно міняти адресу мелітопольського складу. Ми діємо обережно, бо ця окупація надовго, хто б там що не казав, тому найголовніша задача – розтягнути цю можливість допомагати».

Інша героїня – Ольга Вовк-Собіна, координаторка запорізького благодійного фонду “Щаслива дитина”, працює з дітьми з орфанними (рідкісними) захворюваннями. Специфіка цільової аудиторії фонду додає транспортуванню ліків ще більше ускладнень. 

Ольга Вовк-Собіна з ліками для дітей, хворих на муковісцидоз.

«Діти опинилися на межі виживання. На окупованих територіях, там, де немає енергопостачання, ліки, що потребують температурного режиму, просто були зіпсовані. Є й інші, які зберігаються простіше, але всі запаси вже скінчилися. Ті, хто знаходилися в Маріуполі, Донецькій і Луганській областях, щонайменше кілька тижнів не мали змоги лікуватися. Все це призвело до того, що не тільки значно погіршився стан (у дітей почалася задуха, температура) – вони втратили можливість просто-напросто сприймати їжу. На жаль, така ситуація не тільки з тими, хто знаходиться в Донецькій і Луганській областях. Також: Мелітополь, Херсон, Василівка, Енергодар».  

На питання щодо того, як їй вдається передавати ліки у перелічені населені пункти, Ольга відповідає:

«Насправді, я всіма правдами й неправдами надсилала життєво необхідні ліки у ці райони. Дійшло до того, що я ходила до пожежних частин, до ТРО, до військових і щодня вмовляла їх, щоб вони забрали ящик з ліками та довезли туди, де у цьому є нагальна потреба. Частка лікарських засобів просто була втрачена: іноді їх відбирали на посту російські військові, іноді траплялися недобросовісні волонтери». 

11 червня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що

«росія продовжує блокувати постачання ліків, зокрема й життєво необхідних, з підконтрольних Україні територій на тимчасово окуповані. Через це сотні тисяч українців на тимчасово окупованих територіях стали фактично заручниками медичного тероризму росіян. Перешкоджаючи постачанням ліків з України, країна-окупант і сама не забезпечує громадян необхідними медикаментами та ліками. <…> Наразі Україна докладає значних зусиль, зокрема й на міжнародній арені, аби розблокувати постачання медикаментів на тимчасово окуповані території». 

А поки українці й українки чекають на офіційні зелені коридори й ефективне регулювання медичного питання, наші волонтер(к)и цілодобово працюють над тим, щоб люди на тимчасово окупованих територіях вчасно отримали життєво важливі та/або базові ліки. 

Від Kristina But