У зв’язку з посиленням мобілізаційних дій в Україні працюють схеми для незаконного перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років. Повідомлення про це дедалі частіше з’являються у місцевих новинах. Так, у нашому попередньому матеріалі ми розглядали, як на ухилянтах  «заробляють» на Кіровоградщині. 

Цього разу журналістка MIL Ukraine проведе дослідження про основні схеми для незаконного перетину кордону, які реалізовують у Запоріжжі, а також – судові справи, які стосуються цієї теми. 

Статистика

Ми звернулися до Головного управління Національної поліції у Запорізькій області із запитанням: чи викривали працівники Нацполіції схеми, за допомогою яких громадяни України отримували фіктивні підстави для виїзду за кордон?

Заступник начальника ГУ – начальник слідчого управління Руслан Усманов у відповідь на наш запит повідомив, що:

Слідчими підрозділами ГУНП в Запорізькій області задокументовано 9 фактів незаконного виїзду за кордон за допомогою системи «Шлях», окрім того, задокументовано 25 фактів незаконного виїзду за кордон через підроблення документів.

Маніпуляції системою «Шлях»

За даними ГУНП у Запорізькій області, було зафіксовано 9 таких випадків. 

Система «Шлях» – це сервіс, в якому проходить реєстрація для перетину кордону водіями, що перевозять гуманітарні або медичні вантажі для Збройних сил, військових формувань чи населення України. Таким чином, вона дозволяє водіям-волонтерам виїздити за кордон. 

Інфографіка про роботу системи “Шлях”. Джерело: Полтавська хвиля.

Як повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, 

водії, які здійснюють перевезення вантажів для Збройних сил чи інших військових формувань, а також населення України, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів. Відлік часу починається з моменту перетину державного кордону.

Одна з цілей введення цієї системи – спрощення самого процесу перевезення вантажів та мінімізація корупційних ризиків. Однак, є випадки, коли її використовують для незаконного перетину кордону. 

За таке правопорушення передбачена відповідальність за частиною 3 статті 322 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України. Такі дії, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, караються позбавленням волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Проаналізувавши повідомлення прокуратури та Нацполіції, а також судовий реєстр, ми змогли ідентифікувати кілька конкретних кейсів таких правопорушень. А також дізнатися про те, яку відповідальність несуть виконавці й організатори таких схем.

Вносили дані до системи «Шлях»: оплата від 4 до 7 тис. доларів США

У жовтні 2023 року у Запоріжжі викрили організатора схеми незаконного переправлення ухилянтів за кордон. За повідомленням Офісу Генерального прокурора, четверо місцевих мешканців створили схему «бізнесу», який будувався на незаконному переправленні військовозобов’язаних через держкордон України в пунктах пропуску. За версією слідства,

Вони обіцяли чоловікам призовного віку допомогу у виготовленні підроблених довідок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або оформленні фіктивного волонтерства з наступним внесенням персональних даних до електронної системи «Шлях». Придбання ухилянтами таких документів надавало їм законні підстави для безперешкодного виїзду за межі України. У ході слідства з’ясувалося, що вартість таких «послуг” коштувала від 4000 до 7000 доларів США з людини. 

Викриття одного з учасників схеми. Фото: Офіс Генпрокурора.

Нещодавно, 14 грудня, Заводський районний суд м. Запоріжжя продовжив одному з учасників схеми запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в ДУ «Запорізький слідчий ізолятор». Йому визначили заставу у розмірі понад 805 тисяч гривень. 

Фейковий виїзд за кордон з гуманітарних питань

Інший кейс з Запоріжжя розглядали у вересні. У ході досудового розслідування з’ясували, що схему організовували кілька виконавців, один із яких проживав у Польщі. Саме останній надавав вказівки, засоби та поради, завдяки яким правопорушники вносили неправдиві дані до системи «Шлях». 

Чоловік, якому було оголошено підозру у Запоріжжі, вів перемовини з потенційними «клієнтами»  й отримував за це кошти. У деталях справи, яка розглядалась 29 вересня, зазначалось, що підозрюваний обіцяв сприяти незаконному перетину державного кордону України. Вартість такої «послуги» становила 230 тисяч гривень. «Виконавець» вніс до системи «Шлях» недостовірну інформацію про приналежність свого «замовника» до громадської організації та здійснення виїзду за державний кордон з гуманітарних питань.

Викриття одного з учасників схеми. Фото: Офіс Генпрокурора.

Однак, правопорушника затримали. Його визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.332 КК України і призначили йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді 5 років позбавлення волі. Утім, зрештою, суд прийняв рішення про звільнення його від призначеного покарання з випробуванням зі встановленням випробувального терміну на 3 роки.

Підроблення документів

Інші схеми, пов’язані з незаконним перетином кордону чоловіками призовного віку, будуються на підробці документів. Нагадаємо, таких випадків у Запоріжжі зафіксовано 25. Розглянемо два таких кейси. 

6500 доларів за оформлення «інвалідності»

Офіс Генпрокурора повідомляв про те, що 

головний лікар приватної клініки Запоріжжя спільно з трьома місцевими мешканцями пропонував чоловікам, охочим виїхати з України, свої послуги з виготовлення підроблених медичних документів про наявність інвалідності.

Викриття одного з учасників схеми. Фото: Офіс Генпрокурора.

Досудове розслідування показало, що троє осіб організували незаконне переправлення громадян України.

Вони створили схему, яка передбачала виготовлення фіктивних медичних документів для осіб віком від 18 до 60 років, які мали обмеження у перетині кордону через воєнний стан. Оформлені документи підтверджували непридатність до військової служби, відповідно, «замовники» мали можливість виїжджати з України за кордон.

Один з учасників схеми, головний лікар приватної клініки Запоріжжя, оформлював висновок МСЕК про встановлення групи інвалідності. Також, за потреби, додавав інформацію в амбулаторні картки нібито пацієнтів про проходження курсу лікування. Роль інших учасників – здійснення пошуку «клієнтів» та подальше надання їм порад й інструкцій для успішного перетину кордону. 

Правоохоронці розкрили схему, коли один з її організаторів передавав підроблені документи та забирав оплату за надані «послуги».

Розслідування триває. 

Золото, долари та євро: що показав обшук у справі колишнього військкома

У Державному бюро розслідувань повідомляли про те, що колишній керівник Територіального центру комплектування та соціальної підтримки регіону організовував фальшиві операції для «ухилянтів». За даними розслідування, чоловік здійснював вплив через колишніх підлеглих.  Як повідомляють працівники ДБР,

У кардіологічному відділенні міської лікарні швидкої екстреної допомоги «клієнтам» видавали підроблені документи про нібито проведення операції. На підставі цього ВЛК ухвалювало «потрібний» для ухилення від мобілізації висновок.

Співробітники Головного управління Національної поліції у Запорізькій області з’ясували, що

Оформлення вказаної документації передбачало складання фіктивних виписок, довідок, описів, результатів МРТ, УЗД з неіснуючими захворюваннями, які в подальшому зловмисник планував надати до ВЛК та обласного МСЕК для зняття з військового обліку або надання групи інвалідності. Вартість таких послуг становила 5 тисяч доларів США.

Слідству відомо, що колишній військком встиг надати такі «послуги» щонайменше 40 особам. Правопорушника затримали під час передачі йому винагороди за «послуги» у розмірі 10 тисяч гривень. Прес-служба Запорізької обласної прокуратури також повідомила про те, що 

Під час обшуку за місцем реєстрації підозрюваного правоохоронці виявили та вилучили майже 1,3 мільйона гривень,  294 тисячі доларів, 11700 тисяч Євро, півкілограма золота 999 проби тощо.

Чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Його підозрюють у зловживанні впливом (ч. 3 ст. 369-2 КК України). За таке порушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Читайте також про те, як проходить мобілізація українських громадян на тимчасово окупованих територіях.

Заголовне фото – з сайту “Вечірній Київ”.

Ця публікація створена в рамках проєкту, що фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини для підтримки української незалежної журналістики.

Від Kristina But