У деяких волинських медіа можна побачити приклади мови ворожнечі про переселенців. Навіть у часи війни деякі сайти займаються розпалюванням мови ворожнечі.   

У Етичному кодексі українського журналіста йдеться, що ніхто не може бути дискримінованим за своїм походженням. А у новинах мають бути дотримані всі професійні журналістські стандарти: баланс думок і точок зору, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота, оперативність.  

Якщо новина з мовою ворожнечі подана на основі інформації з соціальних мереж, що хтось щось сказав, то мова йде про порушення уже кількох професійних стандартів. Адже публікація у соцмережах має стати приводом для перевірки інформації та додаткових коментарів, опрацюванні зібраного матеріалу, а не копіюванні. 

Приклади мови ворожнечі

Авторка тексту зібрала  приклади із волинських сайтів, щоб показати, як не треба писати. Спершу зверніть увагу на заголовки:

  • «Пускай и дальше привозят в закрытых гробах»: переселенці на Волині зчинили скандал (ВІДЕО)
  • «Бандеры, вы скоро подохнете»: на Заході України переселенці зробили напис на стіні фекаліями 
  • В одному з дитсадків Волині переселенці періодично влаштовують скандали.

У цих новинах є мова ворожнечі, спрямована на переселенців. Ще одне порушення – інформація з Телеграм-каналів, де хтось щось написав і поширив. Немає ексклюзивних коментарів, а є лише скопійований текст.  Також мова ворожнечі поширюється, якщо в редакції скопіювали новину з іншого сайту.

Скріншот з сайту “Волинь24

Чому мова ворожнечі – це погано

Інформація в таких новинах сприймається як узагальнююча з негативом про переселенців. Але не всі вони однакові й не можна безпідставно так узагальнювати.  

У новині з назвою «”Бандеры, вы скоро подохнете”: на Заході України переселенці зробили напис на стіні фекаліями»  є елементи російської пропаганди. Степана Бандеру вважають ворогом росіяни, які й називають бандерівцями тих, хто розмовляє українською мовою і є патріотами. 

Мова ворожнечі є небезпечною, адже чим більше її у медіа, люди далі можуть це сприймати як норму.  Мову ворожнечі можуть поширювати редакції через клікбейт, або ж незнання професійних стандартів та Етичного кодексу українського журналіста. В мові ворожнечі можуть бути заклики до насилля чи дискримінації. Це все може проявитися у реальному житті завдяки передачі інформації, що “хтось поганий”. 

На сайті Інституту масової інформації є пояснення про мову ворожнечі та її ознаки. 

Наслідки поширення мови ворожнечі можуть бути плачевні, адже тут іде мова не лише про роз’єднання суспільства, а й появи нових конфліктів, дискримінації та порушення прав людини. 

Головне фото – сайт vsirazom.ua

Читайте також: Повістки, несправжні вибухи і “неонацистські макарони”: клікбейт і маніпуляції в ЗМІ.

Avatar photo

Від Maya Golub