У деяких медіа завдяки телеграм-каналам читач отримує скопійовані повідомлення з соцмереж. Поширену там інформацію треба піддавати сумніву, аби не попастись на «гачок» маніпуляцій чи фейків.  

Зараз повістки можуть отримати військовозобов’язані чоловіки навіть на вулиці. Цю тему підхоплюють деякі ЗМІ. Наприклад, на сайті Волинь24  неодноразово поширювали новини із схожими назвами, як ця «Де сьогодні на Волині роздають повістки». Видання посилається на один з телеграм-каналів Луцька. Однак така інформація ще не є гарантією, що на іншій вулиці чи вдома повістку не вручать. Крім того, такі новини створюють негативне враження на про роздачу повісток.  

Скріншот з сайту Волинь24

Копіювання  повідомлень із соцмереж – це не журналістська робота. Інформація з соцмереж може бути приводом для перевірки інформації та написання повноцінних якісних новин із ексклюзивними коментарями. Крім того, має бути розуміння «Для чого це опублікували? Чи цікава ця інформація?».

Про вибухи, яких не було 

28 серпня у Волинській області не було вибухів під час повітряної тривоги. Проте після сирен, посилаючись на інформацію з Телеграм-каналів, деякі медіа писали, що вибухи були. Зокрема, на сайті glavkom.ua є опублікована інформація про вибухи на Волині та Рівненщині. 

Скріншот з сайту “Главком”

Видання послалося на неназвані Telegram-канали, які повідомляли про роботу протиповітряної оборони у Волинській області. Таку саму помилку про вибухи  зробили й  на сайті nizhyn.in.ua. Там теж була інформація про  вибухи на Волині через збиті ракети завдяки роботі ППО.  

Скріншот з сайту nizhyn.ua

Натомість, у цей же день у Волинській ОВА зазначили, що інформація про ППО на Волині не підтвердилася. 

Не вся поширена інформація з телеграм-каналів має бути в новинах. Проте деякі медіа заради більшої кількості новин і через поспіх інформацію з соцмереж не перевіряють належним чином і це при тому, що журналісти мають бути точними. 

Ненадійні джерела інформації можна порівняти із пробитим надувним човном. Плавати на ньому небезпечно, адже в разі використання такого човна є ризик потонути разом з ним. 

Додумування та клікбейт

Техніка клікбейту працює так, щоб читач одразу клікнув на заголовок та відкрив саму новину в інтернеті. На сайті “Конкурент” опублікували новину про те, що «14/88: у Луцьку продають «неонацистські» макарони (фото)». У новині йдеться, що у одному з супермаркетів Луцька читачі побачили макарони за ціною 14 гривень 88 копійок. А вже у новині приписали таким макаронам «неонацизм». Також додали, що «1488» – один з найбільш розповсюджених символів ворожнечі, він широко використовується людьми ультраправих поглядів. Крім того, уточнили що в числі «88» – закодоване нацистське вітання «Heil Hitler!». 

Скріншот з сайту “Конкурент”

Скопіювали собі таку новину і на сайті «Волинь.Infa», а в заголовку назвали макарони підозрілими. Так у медіа звичайні спагетті стали підозрілими та «неонацистськими». 

Цих «новин» могло б не бути, якби не додумування про якісь таємні символи та цифри у ціні макаронних виробів. Не відомо, хто є автором цієї новини, адже вона не підписана, покупці в тексті не вказані. Та й не дивно, адже написане роздуте заради клікабельності. 

У новинах мають бути факти та інформація про те, що сталося. Це не художні твори фантастики, де можна дозволити роздуми, припущення та політ фантазії. 

Головне фото – svoboda.org

Також читайте, як спекулюють у медіа на заявах екстрасенсів.

Avatar photo

Від Maya Golub