У День Збройних сил України відбулися показові виступи луцьких таеквондистів  у Луцькому ліцеї № 15. Захід «Герої серед нас» відбувся 6 грудня у спортзалі школи. Спершу учні старших класів у командах змагалися між собою у спортивних іграх, а далі хлопці на швидкість визначали, хто розкладе і складе автомат.

Після цього луцькі таеквондисти зі спортивно-професійного клубу імені Генерала Чой Хонг ХІ показали свої вміння  бойовому мистецтві. У заході взяли участь учні, у яких кольорові та чорні пояси.

Учні школи складають автомат на швидкість. Фото авторки

Таеквон-до від і до: що треба знати

Президент Волинської федерації таеквон-до (чорний пояс, IV Дан)  Олександр Кінах під час заходу розповідав присутнім про Таеквон-до ITF (International Taekwondo Federation) та пояснив прийоми, що показували спортсмени на заході. 

Олександр Кінах. Фото з соціальної мережі Facebook

Таеквон-до — це корейське бойове мистецтво. Засновником таеквон-до є генерал Чой Хон Хі. Це бойове мистецтво було засноване 11 квітня 1955 року в Південній Кореї. Таеквон-до у перекладі з корейської означає шлях руки та ноги через свідомість («тае» —  стопа, удар ногою, «квон» — кулак, удар рукою, «до» —  мистецтво, божественний шлях, шлях до істини). Генерал Чой Хон Хі  спочатку займався  карате, але згодом зрозумів, що корейцям потрібне власне бойове мистецтво. І він створив таеквон-до. Генерал жив у часи, коли японці окупували Корею. 

До чого мають прагнути спортсмени

Генерал Чой Хон Хі сформував основні ідеали, до яких мають прагнути люди, які займаються цим видом бойового мистецтва: 

  • Розвиваючи вищу свідомість і сильне тіло, ми здобуваємо спокійну рішучість завжди бути на стороні справедливості.
  •  Ми об’єднаємось  з людьми близькими по духу, не дивлячись на релігійні, расові, національні й ідеологічні границі.
  •  Ми присвятимо себе побудові мирного суспільства, в основі якого, лежатиме справедливість, довіра і гуманізм.

Олександр Кінах пояснив, що  клятва  таеквон-до «Хваран» —  це етикет, дисципліна, відчуття поваги до тренера, батьків і старших. 

«Хто порушує клятву таеквон-до, треба  давати другий шанс… Люди до нас приходять, будучи недосконалими. Їх потрібно вчити, як фізично, так і духовно. Це процес довгий і тяжкий», — сказав він.

Бойове мистецтво – це красиво

Таеквон-до — це естетичне бойове мистецтво.

«Таеквон-до потрібно популяризувати тому, що воно доступне, як чоловікам, так і жінкам, дорослим і дітям. Воно є одночасно спортом, оздоровчою системою і естетичним задоволенням, як для демонстратора, так і для глядача. Я особисто треную в групах школи №-7, школи № 15 і в школі № 24. Також треную індивідуально. Навчаються учні від 1-го класу до 60+ років». 

3 грудня 2023 року на ювілейному 20-му турнір  з таеквон-до  «Кубок Любарта» декілька спортсменів отримали сертифікати про здобуття чорних поясів. Як розповів Олександр Кінах, у цьому році з Відня в Луцьк надійшло 6 чорних поясів (5-1-ий ДАН і 1 та  2-ий Дан).  

Олександр Кінах пояснив, що чорні  пояси присилають тільки з Відня (Австрія), бо там розташована штаб-квартира Європейської федерації таеквон-до. І там знаходиться вся база даних європейських федерацій, а база даних на кольорові пояси знаходиться в національних федераціях. Наприклад, база кольорових поясів України —  в Києві.

На шляху до чорного поясу треба подолати себе

Олександр Кінах вважає, що до чорного поясу в середньому можна дійти за 5 років. Все залежить від здатності сприймати інформацію: 

«Найважче на шляху до чорного поясу — це здатність подолати себе… Бажання вдосконалювати свою техніку повинно переважати бажання зупинитись (коли нічого не виходить) і далі нічого не робити».

Олександр Кінах (4-ий Дан, чорний пояс) розповів, що почав займатись таеквондо 40 років тому в Харкові, де народився і жив. 

«Займались ми підпільно в спортзалі при ЖЕКу. Тоді перші групи були створені студентом харківського університету Луїсом (призер Пан-американських ігор з таеквон-до, сам він з Домініканської республіки). Далі я переїхав в м. Львів і там створив Львівську федерацію таеквон-до (1990-1994рр). В 1990 році пройшов семінар у Джуна Рі в Львові. Це був якийсь час соратник засновника таеквон-до генерала Чой Хон Хі, але потім пішов своїм шляхом. Далі в 1991 р.в Києві я навчався в гранд-майстра Хан-Чоль (8-ий дан, він з КНДР). Потім продовжував з ним індивідуально займатись у Львові і Луцьку».

У Луцьку Олександр Кінах тренує учнів з 1994 року, а Волинську федерацію він заснував рівно через  40 років після генерала Чой Хон Хі – 14 квітня 1995 року. Після від’їзду  гранд-майстра Хан-Чоля в  КНДР, Олександр Кінах постійно займався таеквондо з Кімом В. (5-ий дан), з яким проводили семінари-атестації в Луцьку з 1994-2013 рр.

«В 2011 і 2013 роках під керівництвом Кіма брав участь в Чемпіонатах Європи серед ветеранів, категорія Gold…Був чемпіоном і призером в Туль і масогі/спарингу. Далі вже під час АТО  він один раз на рік приїжджав у Київ на інструкторські семінари, які проводив учень Хан-Чоля Кім-Йон-Бін (7-ий дан) з Пхеньяна… Зараз я один з небагатьох в Україні (їх разом зі мною чоловік 4-5), хто знає і може показати всі 24 тулі. Зараз мені 66 років…Планую ще довго займатись таеквон-до і навчати інших.» 

14 квітня 2025 року Волинській федерації таеквон-до (ITF) буде 30 років.

Таеквондисти виступають у школі не вперше

Директор закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 15 Луцької міської ради» Олег Гребенюк розповів, що цей захід  у школі вже традиційний у День Збройних сил України і  проводиться вже не перший рік. 

Директор школи № 15 Олег Гребенюк. Фото авторки

Директор зазначив, що зараз важливою є підтримка Збройних сил України. Про це тепер знають усі: від малого до великого. 

«Ми  запросили спортсменів таеквон-до, для того, щоб вони показали свою майстерність, свою фізичну силу. Тим більше, що це пов’язано з військовою історією в Кореї. Наш захід — це було дійсно гарно і цікаво нашим учням», — зазначив директор школи. 

За словами Олега Гребенюка, у 15 школі заняття таеквон-до проводяться вже більше, як 20 років.

«Заняття фізкультурою, фізичними вправами, спортом — це дуже важливо  для підростаючого покоління, зокрема, для наших учнів. Спортивний розвиток наших учнів, взагалі дітей — це  дуже важлива справа. Таеквон-до – яскравий приклад цього. Тому,  що  і мужність, і сила, і рішучість якраз приналежні цьому виду спорту. Я знаю, що той, хто займався серйозно таеквон-до, вступаючи у навчальні заклади МВС, військові ЗВО для здобуття професії, наприклад, в напрямку поліції, армії —  це їм додаткові плюси при вступі». 

Які є пояси у таеквон-до

Загалом у таеквон-до  є шість поясів: 

  • білий —  символізує «чистий лист паперу». Тобто те, що людина прийшла вчитися і до цього не мала знань в цій сфері;
  • жовтий колір поясу означає жовте зерно, адже зароджується знання про таеквон-до;
  •  зелений — символ росту;
  •  синій —  символ неба;
  • червоний означає небезпеку;
  • чорний —  найсильніший колір. Чорний пояс означає, що техніка спортсмена досягла досконалості. Вважається, що володар чорного поясу не боїться темних сил.

Після білого поясу, щоб отримати наступний, треба здавати екзамен для підвищення кваліфікації. І тільки після здачі екзамену можна отримати новий пояс.

Під час виступів спортсмени показали глядачам туль — це комплекс вправ, що допомагають учням засвоювати бойову техніку,  або ж іншими словами — бій з уявним суперником.  

Перед боєм кожен спортсмен має поклонитися. Фото авторки

Як зазначено на сайті Федерації таеквон-до України, спаринг може показати, хто з суперників сильніший. А туль є більш чутливим індикатором рівня індивідуальної техніки.

В таеквон-до існує 24 тулі. Як  раніше писав засновник таеквон-до генерал Чой Хонг Хі, в масштабі вічності життя людини можна розглядати як одну добу, а доба складається з 24-х годин. Ці 24 тулі символізують все життя генерала Чой Хонг Хі, яке він повністю присвятив таеквон-до.

Демонстрували для глядачів стрибкову техніку, а також бої (масонгі — спаринг) та хосин-суль — прийоми звільнення від захватів, а також захист від нападників з ножем та палок. 

Кожен учень має дотримуватися клятви таеквон-до та принципів цього виду бойового мистецтва. Зокрема: бути ввічливими, чесними, наполегливими, має бути самоконтроль.  

Тренер і володар чорного поясу Олександр Кінах розповів, що після того, як засновник таеквон-до генерал Чой-Хон-Хі виїхав в Монреаль і заснував (22.03.1966 р.) там міжнародну федерацію таеквон-до International Taekwondo Federation (ІТF), в Південній Кореї з’явилась «альтернативна» генералу федерація (1973 р.) і названа тхеквон-до (з часткою ТХЕ), далі так само ідуть слова (квон/кулак і до /шлях через свідомість). 

Заголовне фото – авторки.

Читайте також Волонтерство через спорт: як у Хмельницькому допомагають захисникам

Avatar photo

Від Maya Golub