У прифронтовому Запоріжжі все частіше виникають дискусії щодо розподілу бюджетних коштів. Міська влада виділяє гроші на бруківку, укриття, дороги й збільшує депутатські фонди, проте громадяни все частіше й частіше наполягають саме на допомозі військовим. Так, нещодавно люди вийшли на мітинг “В першу чергу ЗСУ!”. Невдоволення розподілом бюджетних коштів може пояснюватися, наприклад, тим, що на утримання і ремонт доріг в Запоріжжі виділили аж 67 млн грн – і ця сума не є статичною, вона продовжує рости. 

Аналізуючи місцеві витрати ми помітили, що витрачають посадовці і на нові автомобілі. Такі покупки під час воєнного стану так само можуть асоціюватися з марнотратством, тож ми вирішили дослідити питання з автомобілями детальніше. Виявилося, що історія ця дуже полярна, адже, з одного боку, ми натрапили і на закупівлю автомобілів для військових, а з іншого – знайшли і придбання доволі безглуздих “цяцьок”. 

Цифри

З початку року різні запорізькі і обласні структури замовили авто на понад 107,4 млн грн. Ще дві закупівлі на 4,2 млн грн. нині перебувають на розгляді. Ймовірно, скоро замовники підпишуть і ці договори. 

Серед замовлень можна побачити як спеціалізовані авто для служб – ДСНС, прокуратури й поліції, що виглядає доволі виправдано, так і замовлення сільських рад на авто за 2 млн, що вже виглядає дещо абсурдно. 

Якщо порівнювати ситуацію з закупівлями автомобілів у минулому році, то вона не сильно змінилася. “Запорізький центр розслідувань” повідомляв раніше, що в період з вересня 2022-го по лютий 2023-го запорізькі замовники прозвітували про 12 укладених договорів на машини. І тоді закупали так само дуже різні – в усіх сенсах цього слова – автомобілі: від аварійно-рятувального транспорту до старого ВАЗ, а від нього – вже до новенького Land Cruiser Prado (його придбало обласне Управління Нацполіції, що замовило за 1,8 млн грн.).

Що купили цього разу? 

Цього разу найбільш популярною маркою авто серед замовників було Renault, зокрема модель Duster – це бюджетний, але перевірений позашляховик. 

Втім, купівлю такого автомобіля деякі замовники нерідко “міксували” з придбанням авто, потреба в яких не до кінця зрозуміла. Так, наприклад, Чернігівська сільрада замовила три машини на 3,7 млн грн. Два Renault “з’їли” менше половини цієї суми. Більша ж частина пішла на девʼятимісний мікроавтобус Volkswagen. Що саме сільська рада буде перевозити в ньому, чому було обрано саме цю марку й модель, яка ніколи не вирізнялася демократичною ціною, а також наскільки доцільно витрачати аж таку суму на авто – невідомо. 

Запорізька обласна прокуратура замовила дві машини на 2,7 млн грн. І теж пограла в контрасти. Адже левова частина суми пішла на Volkswagen Caravelle за 2,1 млн грн. Машина матиме повне оснащення: клімат-контроль, круїз-контроль, підігрів сидінь тощо. Знову ж таки, знайти пояснення купівлі саме такого, відверто дорогого авто бюджетним коштом в прифронтовій області дуже складно. На другий, набагато скромніший, автомобіль витратили 600 тис грн.

Це теж був Renault Duster. 

Наступні замовники виглядають більш послідовними. Так, наприклад, Кам’янська сільрада витратила 1,7 млн грн. на 2 машини – Renault Duster та Renault Express. Перше авто коштувало 890 тис, друга автівка потягнула на 863 тис грн. 

Схоже замовлення, але у більшій кількості, зробила й Широківська сільрада. Замовник витратив 4,4 млн грн. на 5 авто. Цим коштом купили три Renault Duster і по одній Renault Arkana та Renault Express. Найдорожчий з них –  Arkana за 892 тис грн. Цікаво, що конкретну цю модель раніше збирали на Запорізькому автозаводі з російських комплектуючих

Також Renault Duster за 876 тис грн. замовила й Комиш-Зорянська сільрада.

Renault купували і в ДСНС. За літо тут замовили всього три спецавто на суму 2,9 млн грн. Перша – на базі легкової Renault Express з адаптацією для поганих доріг. 

Друга машина – авто з підвищеною прохідністю на базі Renault Duster. Сумарно два авто коштуватимуть 1,9 млн грн. У самому тендері зазначено, що додаткове обладнання та аксесуари, а також самі роботи розраховуються окремо. Для першого авто ціна “допок” складає близько 24 тис, а для другого – 28 тис грн. Ще одне замовлення – це так само Duster за 950 тис грн

Комунальна установа “Автогоспцентр” замовила спецавто для Держміграційної служби за 800 тис грн.

Також придбав собі машину й регіональний сервісний центр ГСЦ МВС. Втім, тут перевагу віддали не французам, а японцям – купили Toyota Corolla за 949 тис грн

Авто для військових

Під час дослідження закупівель ми побачили й кілька авто, які були закуплені через “Прозорро” для військових. Такі замовлення зробила Мелітопольська міськрада. 

На початку року виконком виділив 2,5 млн грн. на 6 таких авто. Цим коштом придбали дуже популярні на фронті автомобілі Mitsubishi Pajero, Toyota Prado,  Nissan Navara та Nissan Pathfinder, а також Mitsubishi L200. Машини пішли на потреби військових за їх запитом. Міська рада повідомила нам, що передала машини одразу після придбання. Власне, це хороший приклад, а заодно і відповідь на питання “чи можна з місцевих бюджетів купувати щось на фронт?”. Так, можна.

Аналогічний приклад продемонстрували і ще щонайменше в одній міськраді – Запорізькій. У відповіді на наш запит тут відповіли, що рада придбала машини для 4 військових частин загалом на 12,7 млн грн. Окрім того, міськрада додала, що купувала авто й для запорізького зонального відділу військової служби і витратила на це 1,5 млн грн. Це вже не зовсім “фронтова” закупівля, адже ця служба займається різноманітними порушеннями, вчиненими військовими, а також правопорушеннями у військових частинах, на військових об’єктах тощо (найчастіше – дезертирство, дисциплінарні порушення тощо). Нещодавно оголосили й нову закупівлю на ще дві машини для цієї служби – за 3 млн грн.

Виходить, що закупівля автомобілів під час воєнного стану не завжди має свідчити про безглузду розтрату коштів платників податків. Адже нерідко йдеться про спеціалізовані, а отже і потрібні автомобілі, а також машини для військових. Втім, ці придбання точно варто моніторити і слідкувати за ними, адже коли сільрада купує коштовний німецький бус – це викликає питання. Особливо враховуючи той факт, що фронт всього в якихось 30 кілометрах від міста.

Читайте також: Волевиявлення під прицілом

Заголовний колаж – “Запорізький центр розслідувань”.