Росіяни відзвітували про проведення на окупованому півдні України так званих виборів, які самі ж назвали демократичними та з “беспрецедентно высокой явкой”. Насправді ж від демократичного волевиявлення в цьому дійстві не лишилося навіть назви. Мешканців ТОТ тиждень вишукували по домівках та змушували голосувати буквально під прицілом. Результати ж та переможці – основна провладна російська партія “Єдіная Росія” – були відомі ще до початку “голосування”.

Ми вважаємо за необхідне розповісти про те як насправді відбувалися незаконні “вибори” на ТОТ та хто ж тепер виконуватиме вказівки Кремля в окупаційних “радах”.

Вибір без вибору

Про наміри провести восени вибори до “Законодатєльного собранія” Запорізької області та окупаційних місцевих рад росіяни заявили ще на початку 2023 року. І підготовку розпочали тоді ж. На Запоріжжі заступником губернатора було призначено російського політтехнолога Сєргєя Толмачова. Саме він курував підготовку до псевдовиборів в окупованому регіоні.

Відповідно, всі процеси відбувалися за дуже російським сценарієм. Так, наприклад, напередодні виборів “Єдіная Росія” провела так звані “праймеріз”. Їхньою метою було визначити “найкращих” претендентів на мандати різного калібру. В дійстві брало участь 700 кандидатів. За право балотуватися від партії на незаконних виборах на окупованій частині Запорізької області боролися і бойовики незаконних збройних формувань, які брали участь у війні РФ проти України, і зрадники з Криму та окупованих частин Донецької і Луганської областей. Іронічно, що значна частина висуванців до окупації взагалі не мали жодного стосунку до Запорізької області. Але це не завадило їм перемогти в “праймеріз” і потрапити вже до списків кандидатів. 

Якщо вірити ворожому Центрвиборчкому, “Єдіная Росія” висунула на вибори тут 48% кандидатів з РФ та раніше окупованих територій. Стільки ж кандидатів такої ж “якості” висунула і друга найвідоміша партія РФ – ЛДПР. Крім цих двох партій для участі в виборах на захопленій частині області подали документи також КПРФ та “Справєдлівая Росія”.

Очікувано, що наймасштабнішу агітацію проводила саме “Єдіная Росія”, адже її партійцями є майже всі керівники окупаційних адміністрацій на ТОТ Запорізької області. В рамках агітаційного процесу, “від імені і по поручєнію партії” мешканцям захоплених територій роздавали гуманітарну допомогу, сприяли вирішенню комунальних питань і взагалі робили все те, що в Україні прийнято називати “передвиборчим гречкосійством”. Втім, цього можна було б і не робити, адже ще напередодні виборів мешканцям окупованих територій повідомили про “результати опитування”. За ним свій голос “єдіноросам” збиралися віддати від 86 до 89 відсотків виборців. Тобто, тут заздалегідь вже все вирішили, бо, забігаючи наперед, відзначимо, що від прогнозу його виконавці майже не відступили. За даними російського Центрвиборчкому, на ТОТ Запорізької області “Єдіная Росія” отримала 83 відсотки голосів.

Як малювали перемогу “єдіноросів”

Так зване волевиявлення на захоплених територіях відбувалося протягом аж одинадцяти днів – з 31 серпня по 10 вересня. Окупанти заявили, що в прифронтових селах, нібито з метою безпеки, дільниці облаштовувати не будуть, а всі мешканці зможуть проголосувати вдома. При цьому бути власником паспорту країни-агресора було не обов’язково. За словами очільниці окупаційного виборчкому Запорізької області Галини Катющенко, посвідчити особу виборця міг і український паспорт, і водійські права, і взагалі будь-який документ.

Як це виглядало? “Виборчі комісії” в супроводі озброєних військових або силовиків влаштували обхід будинків в усіх невеликих населених пунктах, незалежно від їхньої наближеності до фронту.

В селах “виборчі комісії” приходили прямо додому. Фото: окупаційне медіа

“Ми “проголосували”. Бо досить складно відмовити, коли поруч стоять двоє озброєних військових в балаклавах і уважно слухають твої відповіді”, – зізнається мешканка села Пологівського району.

Бойовики незаконного збройного формування “Батальйон Судоплатова” готуються до участі в роботі “виборчих комісій”. Фото: Телеграм-канал НЗФ

Жінка розповідає, що по селу ходили кілька днів. Якщо одразу вдома нікого не було, то потім приходили ще. А якщо двері не відчиняли і вдруге, то через сусідів попереджали, що взяти участь все ж треба і треба обов’язково – “если они не хотят проблем”.

Члени виборчкомів не соромилися зупиняти мешканців на вулиці, щоб дізнатися, чи ті вже проголосували. Якщо ж виявлялося що ні, то пропонували зробити це прямо на місці.

Процес незаконного голосування на ТОТ Запорізької області. Фото: окупаційне медіа

Але окрім того, що людей змушували проголосувати, їм ще й вказували, за кого треба віддати голос. Мешканка окупованого Токмака розповідає, що члени комісії вказували їй, що відмітку треба ставити навпроти “Єдіной Росії”

“Дали мені бюлетень і одна з жіночок показує на віконечко навпроти “ЄР”: “ставьте отметку здесь”. Я кажу: “А якщо я за комуністів хочу проголосувати?”. То вона на мене так глянула, що я швидко згадала, що байдуже, за кого я проголосую, все одно це не вибори”, – розповідає місцева мешканка.

“Дільнича комісія” на незаконних виборах в лікарні в Якимівці. Фото: окупаційні медіа

“Виборчі дільниці” в класичному розумінні працювали на окупованій території тільки 10 вересня. Причому за скороченим, порівняно з законними виборами, графіком.

“Виборча дільниця” в Якимівці. З відвідувачів – гауляйтерка Якимівки Юлія Губанова та члени “комісії”. Фото – скрін з відео окупаційного медіа

Проголосувати можна було протягом шести годин в селах та восьми годин в містах. Втім, навіть попри такі дивні умови, пропагандистські пабліки все одно звітували про черги бажаючих “волевиявитися”. Деякі навіть ілюстрували це фотографіями з дільниць де дійсно були люди. Щоправда ці “черги на голосування” створювалися штучно. За інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова, для створення картинки масовості голосування на дільниці в певний час змусили прийти бюджетників та співробітників комунальних підприємств.

Активістка, учасниця молодіжної організації “Студєнчєского корпуса спасатєлєй” на “виборчій дільниці на ТОТ Запоріжжя. Фото: окупаційні медіа

За словами мешканців окупованого Мелітополя, бажаючих проголосувати було настільки мало, що члени виборчих комісій змушені були навіть кликати людей з вулиці.

“Проходила біля нашого вишу, де вони влаштували дільницю, то до мене підійшли з питаннями чи я вже проголосувала. І, мовляв, якщо ні, то “заходьте, у нас якраз черги нема”, – розповідає мешканка окупованого міста.

За інформацією Катющенко, загальна явка на ТОТ Запорізької області склала 68 відсотків.

“Свої” спостерігачі

Щоб виборчий процес хоча б ззовні виглядав як легітимний, окупанти навезли “незалежних спостерігачів” з різних країн, переважно “дружніх” для росіян.

“Незалежні спостерігачі” в Бердянську з гауляйтером міста Сауленком (в центрі). Крайній справа – Горан Петронієвіч, зліва від Сауленка – Любіца Блашкова. Фото: окупаційні медіа

Щоправда незалежними їх все ж таки назвати доволі тяжко. Журналісти Центру журналістських розслідувань виявили серед них тих, хто працює на російську пропаганду вже не перший рік. Так, наприклад, “спостерігав” Горан Петронієвіч з Сербії, який живе в Росії і часто озвучує в медіа наративи російської пропаганди. Чи Горан Шимпрага, гендиректор Белградського медіа-центру “Російський експрес”, який раніше вже виконував роль спостерігача у Білорусі, а ще “не помічав” порушень на виборах в РФ в 2021 році. Чи ще Любіца Блашкова зі Словаччини, керівниця “Асоціації випускників російських і совєцьких вузів”. Варто також згадати і про “спостерігачів” Енріке Домінгеса з Бразилії, який вчився в Санкт-Петербурзі та Пурніма Анан з Індії, яка вже закликала світову спільноту визнати фейкові референдуми на окупованих територіях України.

“Самая высокая поддержка”

Зважаючи на все вищесказане, перемога на виборах “єдіноросів” нікого не здивувала, а урочисті заяви окупантів про “самую высокую поддержку”, отриману партійцями на незаконних виборах та подяка мешканцям захоплених територій за підтримку, звучали цинічно.

“Єдіная Росія” отримала найвищу підтримку від жителів Запорізької області – результат партії за списком склав 83%”, – озвучила підсумки Єдиного дня голосування керівниця регіонального відділення ЄР на ТОТ Запорізької області Галина Данильченко.

І додала, що відтепер починається “велика робота з формування законодавчих і виконавчих органів влади” окупованого регіону.

Хто ж керуватиме окупованою частиною Запорізької області

Серед “обраних” депутатів є, наприклад, уродженець Донецька Дмитро Ворона, який з лютого 2022 року був радником так званого “глави Криму” Сергія Аксьонова. До того, з жовтня 2020 року, очолював “Корпорацію розвитку Криму”.

Дмитро Ворона, Сєргєй Толмачов, Ренат Карчаа. Колаж авторки

Громадянин РФ Сєргєй Толмачов, який курував проведення виборів, теж отримав мандат. До приїзду на ТОТ Запорізької області він був заступником “губернатора Севастополя”, а також займався політичним консультуванням та піаром. Раніше ж цей “політтєхнолог” був учасником політичного секс-скандалу у Москві, який мав на меті дискредитувати опозиціонера Алєксєя Навального.

“Совєтнік” гендиректора “Росенергоатома” Ренат Карчаа, який розповідав журналістам на ЗАЕС про те, що ракета “розвернулася на 180 градусів” вже після падіння, а значить прилетіла не з того боку, як всім здається, також став “депутатом”.

Окупаційні ради адміністративних одиниць Запорізької області переважно складаються вже з місцевих зрадників і колаборантів.

Так, в міській окупаційній раді Мелітополя ЄР отримала 22 мандати, КПРФ – 1 мандат, “Справєдлівая Росія” – 2 мандати.

ЄР представляє так звана “глава воєнно-гражданской адміністрації” Мелітополя Галина Данильченко. Вона є вірною соратницею гауляйтера Запорізької області Євгена Балицького. Жінка з перших днів окупації пішла на зраду, оголосила себе мером і очолила окупаційний уряд міста. 

Від КПРФ в незаконній раді працюватиме мелітопольський комуніст Тарас Генов. Після заборони комуністичної політичної сили в Україні він очолив міську організацію “Союза лівих сил”, а після повномасштабного вторгнення пішов на співпрацю з окупантами.

Ми не зможемо в один текст вмістити всі прізвища і короткі характеристики, але названого вже достатньо для того, щоб сформувати певне враження про “якість” як кандидатів, так і новообраних “депутатів”.

Важливо також пам’ятати, що головна мета фарсу під назвою “вибори на ТОТ” – легітимізація окупації. Проте як для України, так і для міжнародної спільноти вибори є незаконними, а окупація – злочинною. Всі особи, які балотувалися та стали “депутатами” а також організації, які причетні до проведення псевдовиборів нестимуть відповідальність за українським законодавством.

Головне фото: окупаційні медіа

Читайте також: Яхти, грязі і бавовна: як на тимчасово окупованих курортах Запорізької області (не)відбувся черговий сезон.

Avatar photo

Від Ivan Bilyi