Уряд у липні минулого року запустив програму «єРобота», в рамках якої держава збиралася видавати гроші за 6 напрямками. Проте коштів вистачило на 4. Мова йде про мікрогранти для розвитку бізнесу «Власна справа», розвиток переробних підприємств «Новий рівень», гроші на створення теплиць і садівництва.  

У рамках програми «Власна справа» простий підприємець може отримати до 250 тисяч гривень від держави на створення нового або розбудову вже наявного бізнесу. Натомість грантоотримувач має працевлаштувати одну людину, якщо залучає грант до 150 тисяч гривень. Працевлаштувати дві людини, якщо розмір гранту – 250 тисяч гривень. Про результати реалізації програми «Власна справа» на Хмельниччині поспілкувалися із заступником директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергієм Залуським.

Розкажіть про сам проєкт і результати його реалізації на Хмельниччині?

Порядок надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу працює вже з квітня 22-го року. В минулому році в нас були досить непогані результати, порівняно з кількістю поданих заявок. 118 осіб отримали право скористатися коштами мікрогранту.

В цьому році вже право отримали 178 осіб, з них 173 зараз будуть користовуватися цими послугами. До прикладу, окремі особи не встигли відкрити рахунок, на який будуть зараховані кошти гранту. На це виділяється 20 днів після прийняття рішення. Вони не звернулися до Ощадбанку. Таке рішення буде скасоване, вони втрачають право отримання мікрограту. Є особи, які відмовляються від використання коштів, можливо змінилися в них якісь обставини. Тобто із 178, по яких було позитивне рішення прийнято Державним центром зайнятості, на сьогодні 173 готові до використання коштів. Але це результати 19-ти хвиль.

Інфографіка ХОЦЗ про створення робочих місць в рамках програми “Власна справа” (дані на 20 листопада)

Наказом Міністерства економіки України у 2023 році було передбачено 20 хвиль. На 20-ту хвилю у нас закінчився прийом документів 19 листопада. Але зараз Міністерством економіки прийнято рішення про продовження цього проєкту до кінця року. Тобто ще три хвилі буде. Останній день прийому документів у 2023 році – 31 грудня. Сьогодні у нас комісія була і ми розглядали вже заяви і бізнес-плани подані у 21 і 22 хвилі. 21 хвиля прийом документів був до 3 грудня, а далі з 3 грудня вже 22 хвиля почалася. Ми вже розглядали ці заявки. На жаль, їх не багато.

«Не багато» це мова про скільки заявок йде?

В 21й хвилі один бізнес-план. Можливо люди не знали і припинили подачу документів. В 22 хвилі ще триває подача документів, поки що два бізнес-плани подано.

Є ще такий момент, як затримка з видачою бізнес-планів через Дію. Якщо там якісь регламентні роботи, то ці бізнес-плани збираються в Дії, а потім після закінчення цих робіт вони просто видаються нам на перегляд. У нас є окремі люди, які мають доступ до завантаження бізнес-планів із Дії.

В середньому протягом цього року за цих 19 хвиль кількість бізнес-планів, які подані на розгляд кожної хвилі, десь була 30-35. А в 20-ту хвилю ми отримали 144 заяви. Ми змушені були працювати з ранку до вечора, для того, щоб встигнути їх розглянути.

А у вас є регламентований час на розгляд після того, як ви їх отримуєте?

В нас є 20 днів. Якщо хвиля закінчилася 19 листопада, то в нас є 20 днів для того, щоб розглянути, провести співбесіду і на 20-й день подати інформацію на Державний центр зайнятості. На 20-й день рішення Державного центру зайнятості вже має бути по цьому грантотримувачу. Це Ощадбанк, це центр зайнятості і Державний центр зайнятості, який безпосередньо приймає рішення. 20 днів. Це так написано в Порядку.

Ольга Авдієвська відкрила косметологічний кабінет у м. Хмельницькому. Фото: ДЦЗ

Ми їх розглянули. Я не знаю, які результати будуть в Державному центрі зайнятості, тому що Державний центр також переглядає кожен бізнес-план і наші рішення. Кожна співбесіда в нас записується, онлайн-співбесіда проходить у режимі відеозапису і це відео також переглядається комісією Державного центру зайнятості. Як правило, практика доказує, що за цей рік з тих бізнес-планів, які були підтримані на обласному рівні, за рік, мені здається, було тільки 3 чи 4 бізнес-плани, які не підтримала комісія Державного центру зайнятості. Там, можливо, якісь додаткові нюанси були.

Наприклад, останній бізнес-план, який перевіряв фахівець, був щодо закупівлі сонячних батарей. І ми його підтримали. А там, скоріш за все, перевіряв фахівець, який розбирається в енергетиці, і сказав, що розрахунок на придбання сонячних панелей неправильний був. Тобто кількість сонячних панелей підібрана неправильно, тому він був повернутий на доопрацювання. Ця людина вже другий раз подалася. Вона вже перерахунок зробила. Вже подалася і ми її підтримали в 20-тій хвилі. Чекаємо рішення Державного центру займання.

Активність грантоподавачів на Хмельниччині

Так от з тих 144 бізнес-планів, які були подані у 20-тій хвилі, ми підтримали 80. Всього за 20 хвиль було подано 742 заяви. Як я вже зазначив, 178 було підтримано і плюс зараз ще підтримано 80 практично. Це не 50%.

Але чому така цифра? Ми як служба зайнятості зацікавлені в тому, щоб як можна більше грантових коштів залишалося на території Хмельницької області. Тобто це наш інтерес. Тому що створюються робочі місця, відраховуються податки до місцевих бюджетів, люди мають роботу і заробітну плату, економічна ситуація покращується. Але, на жаль, ми не можемо всіх підтримати через те, що є вимоги Порядку.

Якщо є суттєві помилки у бізнес-плані, значить, ми змушені відмовити цій людині. Це по-перше. По-друге, частину бізнес-планів, які не підтримані, відмовляються через скоринг Ощадбанку. Перший етап перевірки бізнесмена здійснює Ощадбанк. Через систему YouControl. Вона перевіряє на відсутність судів, арешту майна чи виконавчих проваджень, наявність чи відсутність кредитної історії. Якщо негативна кредитна історія, там однозначно відмовляється. Відповідність документів, які вписані у заяві, і з тими документами, які діючі. Вона (система – ред.) перевіряє всю історію грантоподавача. Якщо скоринг Ощадбанку нуль – це негативна ділова репутація, далі такий бізнес-сланг не розглядається.

Ощадбанк має право виставити максимальну суму балів за результатами перевірки ділової репутації – 200 балів. Так от, якщо він виставляє до 98 балів – це непрохідний бал. Бізнес-план не розглядається. 99 балів, то такий бізнес-план уже потрапляє на розгляд.

Відкриття у Шепетівці інклюзивної кав’ярні-кондитерської «Sunny Coffe». Фото: ДЦЗ
Центр зайнятості аналізує лише бізнес-план

Заяву ми не аналізуємо. Ми аналізуємо тільки бізнес-план, тому що заява вже проаналізована. Ми просто порівнюємо цифри, які зазначені в заяві, з цифрами, які зазначені у бізнес-плані. І якщо вони відповідають одна одній, тобто в заяві він (грантоподавач – ред.) хоче грант на 250 тисяч гривень і каже, що я ці кошти використаю: 100 тисяч на обладнання, 100 тисяч на матеріали і 50 тисяч, а саме 25 тисяч на рекламу і 25 тисяч ще, допустимо, на оренду приміщення. Це, значить, ці самі цифри мають бути і в бізнес-плані. Якщо він написав 100 тисяч гривень на обладнання, а в бізнес-плані каже, що я 250 тисяч коштів використаю на закупівлю обладнання, це вже не відповідність. Він задекларував у заяві, яка є документом, який не можна поміняти, от такі цифри, то значить вони мають чітко відповідати.

А в нас дуже багато таких невідповідностей. То неуважність. Я вам скажу, чому така неуважність пізніше. Якщо він (грантоподавач – ред.) в заяві записав, що 250 тисяч гривень все на обладнання використає, значить він змушений використати в бізнес-плані все на обладнання. А він в бізнес-плані пише: 100 тисяч гривень на обладнання, 100 тисяч гривень на матеріали. А це неправильно.

Сім напрямків використання коштів гранту

В заяві є розділи. Тобто, є сім напрямків, на які має право грантоотримувач використати кошти гранту. Перший напрямок – це закупівля меблів, обладнання та транспортних засобів. Другий напрямок – це закупівля матеріалів, сировини, послуг. Все, що пов’язане з виробничою діяльністю. Якщо бізнесмен буде закупляти матеріали для ремонту приміщення, то грант не покриває ці витрати. Він немає права цього робити. Якщо це будівельна організація і вона будує, то так, вона має право матеріали будівельні закупити, тому що це для виробництва. А якщо це швейне виробництво, то воно має право закупити тканину, голки, нитки, ґудзики, фурнітуру, будь-що, що теж пов’язано з виробництвом.

Тому в нас дуже багато таких невідповідностей, що хочуть все на обладнання в заяві, а тут закупляє: і на оренду хоче використати, і на матеріали, і будь-що. Тому таких сім напрямків. До сировини можуть ще відноситись, якщо це сільське господарство, насіння, садженці тощо. Все, що пов’язано з виробничою діяльністю. Третій – це оренда нежитлового приміщення. Обов’язкове має бути нежитлове приміщення.

Дуже багато помилок було, що грантоотримувач вказує, де він буде здійснювати діяльність, свою власну квартиру. Це не є правильно. Він має право оплачувати тільки невиробниче приміщення, нежитлове приміщення. Квартира – це житловий фонд, тому кошти гранту за житлові приміщення не повертаються.

Олег Проданчук придбав деталь до обладнання. Скриншот з сюжету Суспільне.Хмельницький
Маркетинг і реклама

Наступний – це маркетинг і реклама. Це 10% від суми гранту може бути. Це якщо 250 тисяч гривень, то 25 тисяч гривень мають право використати на маркетинг.

Далі оренда обладнання, лізинг обладнання і останній напрямок, на який можна використати кошти гранту – це використання прав інших суб’єктів господарювання. В нас це більше відомо, як франшиза. У нас дуже багато таких грантоотримувачів. Наприклад, Центр раннього розвитку «Мудрик», Наталії Тимків, тут у нас є біля арки. Ще один відкрився в місті Хмельницькому. Ще ми погодили отримання гранту, здається, по Ізяславу. І зараз на розгляді в нас перебуває ще один «Мудрик». Дуже багато по франшизі.

Повернення бізнес-плану на доопрацювання

Чому? Справа в тому, що Порядком самим передбачено, що грантоподавач має право доопрацювати свій бізнес-план. Ми можемо повернути його, без відмови, на доопрацювання. Так, і ми дуже багато бізнес-планів на доопрацювання повертаємо. Але я хочу зазначити, що повертаються бізнес-плани з такими несуттєвими помилками. Якщо там бізнес-план категорично неправильно зроблений, все з ніг на голову перевернуто, немає відповідності заяви і бізнес-плану, то ми відмовляємо. Це буде швидше, тому що грантаотримувачі після відмови, коли буде рішення комісії, отримають повідомлення на електронну адресу свою вказану у заяві. І після цього повідомлення Дія закриває ці заяви і вони подають нові заяви.

В нас дуже багато таких випадків було. Наприклад, в заяві вказали, що буде створено 23 робочих місця. 250 тисяч гривень людина бере. Ми на співбесіді кажемо: «Ви зобов’язуєтесь створити 23 робочі місця». А людина каже: «Ні. Це помилка. Я зобов’язуюся створити 2 робочих місця». Ми кажемо: «Ваша заява. Подивіться свою заяву, там 23». Людина: «Ні, Це помилка».

А те, що вона задекларувала у заяві, вона мусить виконувати. Тому людина приймає рішення: «Ні, ви мені відмовляйте, тому що це точно помилка. Я виправлюся».

Оксана Нагорна витратила кошти гранту на придбання обладнання. Скриншот з сюжету 33 каналу
Заяви не правляться

У заяві ми не можемо виправляти. Ми можемо виправляти тільки цифри вказані у бізнес-плані. Заяви не правляться взагалі. Людина сама не зацікавлена, тому що вона на себе бере за зобов’язання працевлаштувати 23 людини. В неї навіть такого бізнесу немає, щоб працевлаштувати цих людей. Тому різні випадки є. І через це набирається кількість таких бізнес-планів, яким ми змушені відмовити.

Дуже багато на допрацювання іде бізнес-планів. Ми не описуємо помилок, тому що це дуже багато часу займе, розумієте. У нас люди виконують обов’язки членів комісії та у них є основні обов’язки, а це просто додаткове навантаження. Тому один із членів комісії бере цього грантоотримача, телефонує йому в цей день і каже, що у вас такі помилки, давайте ми будемо виправляти. Розказав про помилки. Грантоотримувач має право виправити, зателефонувати на другий день чи на третій. У нього є 15 днів для виправлення цих помилок. І тоді тільки бізнес-план може прикріпитися новий. Доопрацьований, так його називаємо.

За 15 днів він або в телефонному режимі опрацьовує. Якщо йому мало телефонного режиму, то він може цей бізнес-план скинути на електронну адресу, яку йому скаже консультант. Ми його перевіряємо. Дуже багато офлайн приходять сюди до нас на консультацію, домовляючись на певний час. Приходять з електронною версією, і ми прямо тут працюємо. Це вже точно помилок не буде, тому що ми передивилися, вказали помилки, а людина відразу ж виправляє тут.

Людмила Дзьоба відкрила Студію кулінарних вражень. Скриншот сюжету ТРК “Місто”
Чому ж є відмови?

Чому відмови є все-таки? Справа в тому, що останнім часом цей бізнес став бізнесом ще для інших людей. Велика частина бізнес-планів розробляється не самими подавачами. Вони знаходять консалтингові фірми, бухгалтерські фірми, які їм розробляють ці бізнес-плани. Ми ж не проти. Нам головне підтримати людину. Але якщо тобі розробляють бізнес-план, принаймні ти маєш орієнтуватися про що цей бізнес-план та які розрахунки там зроблені. А якщо людина виходить на співбесіду і вона взагалі не володіє інформацією про те, що це за бізнес-план, то зрозуміло, що ми підтримати не можемо. Хоча він правильно зроблений. Ми його допустили до співбесіди. Там помило практично не було, але людина не може презентувати свій бізнес-план.

Дуже багато випадків у нас є, коли бізнес оформляється на батьків. Батьки приходять і нам шкода цих людей. Мені відверто шкода, тому що вони говорять: «Я хочу допомогти своїм дітям». Ми розуміємо, що бізнес буде вестися дітьми, але які причини того, що вони самостійно того не роблять? Можливо не хочуть сплачувати там податки, тому що людина пенсіонер і має інвалідність. Там зовсім інша сплата податків.

Але принаймні якщо ви бізнес оформляєте на людину цю, ця людина три роки буде нести відповідальність за ці гроші. Вона має повернути їх податками. То, принаймні, підготувати треба цю людину для того, щоб вона орієнтувалася в тому, за що вона буде нести відповідальність три роки. На що вона має бути готова.

Бізнес на батьків

Так, ми бачимо, де там батьки. Ми дозволяємо брати участь у захисті, якщо це товариство і є свій бухгалтер. Ми дозволяємо, щоб бухгалтер сидів. Розуміємо, що директор підприємства не розбирається в загальній системі оподаткування, як розраховується податок на прибуток і так далі. Там має бути бухгалтер, будь ласка, хай буде. Але основну роль в захисті має все-таки, ідею викласти, керівник. Або якщо це ФОП чи фізична особа, то сам має викласти. Якщо сестра допомагала, будь ласка, хай сестра, чи чоловік, чи дружина. Але все таки та людина, яка бере на себе зобов’язання, яка написала заяву, вона має володіти самою ідеєю цього бізнесу і структурою того, як вона буде реалізовувати цей бізнес.

Нехай фінансові розрахунки буде хтось інший робити. Тому що більшість наших бізнесменів або мають свого бухгалтера, якщо це великий бізнес, а якщо маленький бізнес, то на аутсорсингу бухгалтер є. Зрозуміло, що у фінанси вони не лізуть. Він довіряє повністю цій людині. Через це ми сприймаємо це і сприяємо тому, щоб була присутньою ця людина на співбесіді, для того, щоб ми його підтримали принаймні.

Ви сказали, що є там декілька проєктів по освіті, а які ще сфери представленні, які ви підтримували?

Взагалі цей проєкт «єРобота» передбачає не тільки проєкт по мікрогрантах. Він передбачає дуже багато проєктів, де мають можливість підтриматися діючий бізнес або створити бізнес. Це проєкт на створення теплиць, це сади, це ягідництво і проєкт підтримки переробних підприємств. І два наші проєкти – проєкт започаткування власної справи (мікроґрант) і грант для учасників бойових дій. От якраз цими двома займаємося ми як служба зайнятості.

Якщо брати Україну, то всього за цей період з початку року було підтримано десь, здається, 8 753 гранти. Це всіх тих, що я перерахував. Так от з цих 8 753, саме грант на власну справу – це 8 013 грантів. Можете уявити, скільки саме скористалося цими двома проєктами. З них, якщо казати, це вже 120 грантів, які були видані учасникам бойових дій, членам їх сімей. Тому це наймасовіший на сьогодні проєкт.

Попередні результати на Хмельниччині

По Хмельницькій області за цей період уже мають можливість отримати кошти в сумі 41,7 мільйона гривень. В минулому році 30 мільйонів зайшло в економіку області. Це нормальні кошти.

Люди більше знають про те, що можна отримати консультацію. На кожній комісії, коли я завершую засідання комісії, є помилки. Я обов’язково кажу: «Ми вам відмовляємо, але ви маєте право скористатися консультацією. Є телефони гарячих ліній, телефонуйте, ми обов’язково вам допоможемо».

І ті люди, які дійсно заряджені на створення власного бізнесу, обов’язково користуються цією послугою. Я ж кажу, або офлайн, або онлайн, будь-як. У нас є такі грамтоотримувачі, які подавалися вісім разів. І вісім разів ми їм відмовляли. І кожен раз кажу: «Скористайтеся послугою».

Було таке враження, що вони хочуть перевірити, чи комісія дивиться ці бізнес-плани, чи ні. Так, ми дивимося, ми обов’язково дивимося. До речі, перші наші гранто-подавачі минулого року казали: «Знаєте, я просто подався. Я думав, що це так собі, на бумажці, черговий фейк. Його не буде. Просто так. Мій бізнес-план не будуть розглядати. Мікрогрант – це для своїх». Так от мікрогрант – це не для своїх. Мікрогрант – це для всіх. Це дійсно так. Хто хоче, хто дійсно хоче отримати цей мікрогрант і розвинути або створити свій бізнес, він може писати проєкт. Нескладний бізнес-план. Абсолютно нескладний. Шаблон, розроблений Міністерством економіки. Ми маємо дотриматися цієї форми.

З чого складається бізнес-план?

З описової частини, таблички, в одній частині якої запитання, в другій частині ви маєте дати відповіді на ці запитання. Ідея, як ви плануєте свій бізнес вести в короткостроковій перспективі, в середньостроковій перспективі. Як ви будете рекламувати свій бізнес, що ви будете закупляти за грантові кошти. Якось так, коротко.

А друга – це розрахункова частина. Це ви маєте спланувати свої надходження, скільки ви будете отримувати від свого бізнесу, і маєте спланувати свої витрати.

Також табличка, в якій забиті формули. Підсумок рахує сама формула, в тому числі і погашення гранту. В порядку написано, і як правило всі знають, що грант або мікрогрант – це безповоротна фінансова допомога. Тобто ви свої гроші не витягуєте і не вертаєте.

Повернення сплатою податків

Це фінансова допомога, в даному випадку мікрогрант, грант для учасників бойових дій, яка повертається сплатою податків, як фізичною особою, підприємством, єдиний податок або податок на доходи, в залежності від тої групи, на якій знаходиться підприємець, і від податків, які сплачують із заробітної плати, прийнятої в рамках мікрогранту. Це 22% ЄСВ і 18% ПДФО.

І якщо навіть людині виплачується мінімальна заробітна плата і дотримуються вимоги закону України про бюджет, де вказано мінімальну заробітну плату, то протягом трьох років обов’язково грант погаситься. Але просто регулярно треба платити заробітну плату і відраховувати податки. Я розумію, що може бути перерва. Звільнилася людина, там якийсь місяць не можна знайти нового працівника. Так, просто термін погашення відтермінується на місяць цей.

Але якщо заробітна плата вище мінімальної, то грант гаситься набагато швидше. У нас є такі гранти, які гасяться за два роки, за півтора року, тому що висока заробітна плата і високі податки, які сплачує із прибутку свого роботодавець.

Якщо він знаходиться на третій групі оподаткування, то це 5% від прибутку і прибуток в нього високий. В нас є швейні цехи і дають півтора мільйона на квартал, два з половиною мільйони на квартал. Можете уявити п’ять відсотків від півтора мільйона, то за рік грант в нього практично загаситься. Але навіть якщо він фінансові зобов’язання свої виплатив державі, в нього залишається зобов’язання надавати ці робочі місця, які він створив для найманих працівників у рамках мікрогранту, не менше, ніж два роки. Це така, знаєте, перестраховка, це вимога держави. Для того, щоб люди працювали. Не просто використав гроші, закупив обладнання і викинув. Ні, він бере зобов’язання протягом двох років надавати робочі місця людям.

Андрій Маремуха придбав обладнання для реабілітації. Скриншот з сюжету 33 каналу
А мінімальна кількість робочих місць, яка має бути створена?

Мінімальна кількість робочих місць залежить від суми гранту. Мінімум, який ми можемо дати, це 50 тисяч гривень. Менше 50 тисяч просто невигідно надавати державі. Мінімум від 50 до 150 тисяч гривень – це обов’язково одне робоче місце має бути створене. Від 150 до 250 тисяч гривень – це два робочі місця має обов’язково створено.

У нас, до речі, є випадки, де беруть 250 тисяч гривень і створюють 3, 4 і 5 робочих місць. Тому що бізнес діючий. І він бачить, якщо він закупляє на 250 тисяч гривень 8 швейних машинок, то йому треба зрозуміло більше. Він готовий розширитися. Він має кошти на закупівлю обладнання. В нього є вже приміщення, в якому він працює. То чому не взяти більше людей? Якщо він взяв у рамках мікрогранту 5 людей, то зрозуміло, що за 5 людей він дуже швидко погасить ці 250 тисяч гривень. Тому що податки вираховуються зі всіх вказаних у заяві. Вже не 2, а 5 робочих місць. І за 5 він дуже швидко гасить грант. Але залишається зобов’язання надавати ці робочі місця протягом 2 років.

Якщо підводити підсумки, то щоб ви хотіли в 2024 році побачити в заявках? І щоб ви хотіли змінити, якщо говорити перспективно про цю програму? Чи загалом умовами задоволені? Чи щось можливо потрібно доопрацювати?

Знаєте, якби ви мене запитали це в червні минулого року, то я б дуже багато вам сказав, що б я хотів змінити в цьому Порядку. За цей час, от з червня минулого року, протягом якого ми працюємо з цим проєктом, відбулося вже дев’ять змін до цього Порядку. Тобто уряд відчуває і ми продаємо пропозиції. Вони бачать, що треба вносити, які зміни треба робити. Тобто Порядок цей вже практично відшліфований. Якихось змін би зараз вносити, я би не став. Нехай він просто працює.

Якщо ми в минулому році чітко не знали, якими податками буде гаситися сам грант, то зараз чітко вже прописано в Порядку ці три податки. Це єдиний податок, якщо 2 група оподаткування, або податок на доходи, якщо фізичні особи-підприємці, і два податки: ЄСВ, і ПДФО із заробітної плати найманих працівників. Ми вже це чітко знаємо.

Перевірка Ощадбанку

Відпрацьовано з Ощадбанком. Ощадбанк чітко знає, що пропускати можна тільки рахунки на те обладнання, яке записано в бізнес-плані. Так, в нас ще є з минулого року деякі нюанси стосовно того, що відбувалися зміни. Спочатку грантоотримувач зобов’язаний був працевлаштувати просто протягом 6 місяців. Друга редакція – просто працевлаштувати просто протягом 6 місяців з дати прийняття рішення. Третя редакція і остання – мав працевлаштувати найманих працівників з дати зарахування коштів на рахунок. І це правильно. Він мав працевлаштувати з дати прийняття рішення. Рішення прийняте 1 червня, а кошти затримуються. Він не має обладнання, на чому ці люди мають працювати. Він не має за що його закупити просто-на-просто. А так на рахунок прийшли кошти і в нього є шість місяців для того, щоб використати ці кошти, і шість місяців для того, щоб створити робочі місця для людей.

Моя така думка, що, можливо, якісь там нюанси ще будуть. Нам треба підвищити відповідальність осіб. Так, я за те, щоб подавалося чим більше бізнес-планів, гроші будуть. Їх передбачено на Програми надання грантів. За попередньою інформацією вже 3,5 мільярди гривень. Це достатня сума.

Особливості наступного року

Як буде? Бюджет ще не прийнято, на жаль, але принаймні визначено вже, що хвиль не буде. Якщо в цьому році визначено було 20 хвиль і на кожну хвилю була передбачена певна кількість грошей. Перша хвиля у нас 60 мільйонів по Україні. З другої по 19-ту було по 80 мільйонів по Україні. І остання, 20-та хвиля, передбачала 100 мільйонів. Це по Україні. А всього 1,8-1,9 мільярда гривень було передбачено саме на надання допомоги в рамках програми «Власна справа».

То з чим ми стикнулися? От з 9-ї хвилі в цьому році ми стикнулися з тим, що кількість поданих бізнес-планів перевищувала ту суму можливості фінансування, визначену в хвилі. На 80 мільйонів, якщо порахувати, то це 320 бізнес-планів по 250 тисяч гривень. А подавалося на багато більше. Люди навчилися писати бізнес-плани. Ми навчилися допрацьовувати бізнес-плани оперативно. Більше звертається за консультацією. Більше правильних бізнес-планів, інформації. Ширше коло осіб знає про те, що існує така програма. Тому їх набагато більше було.

Режиму «очікування» більше не буде

Відповідно центр зайнятості мав право виплачувати тільки цих 80 мільйонів, тому що все затверджено графіком виплати. На цю хвилю 80 – все, більше не можна. Через це в нас з 9-ї хвилі назбиралося близько 80-ти бізнес-планів, які очікували, і їм не було відмовлено. Там вступала в дію рейтингова оцінка.

Я казав, що Ощадбанк має право поставити максимум 200 балів, комісія обласного центру зайнятості – максимум 50 балів. Якщо грантовоотримач має, скажімо так, Ощадбанк поставив йому 130 балів і ми поставили ще 40 балів – 170 балів. І тоді хто набрав більшу кількість балів проходять на фінансування в першу чергу. У нас з 9-ї хвилі прохідний бал спочатку був високий. Спочатку був 179 балів. Потім в 10, 11, 12 хвилях – 187 балів. І ті люди, які набрали 187 і більше, вони проходили відразу на фінансування. Ті, які отримали менше, вони очікували.

В наступну хвилю знову брали участь у цьому рейтингу. І так в кожній хвилі. От з 9-ї хвилі в нас дійшли люди аж до 19-ї, які очікували. І от після 19-ї хвилі було прийнято рішення дофінансувати тих, хто очікує. І знову відбулося таке рейтингове оцінювання. Пропустили всі бізнес-плани, які мали бал вище 153 балів. Знизили прохідний бал і таким чином ще у нас близько 80 людей на очікуванні було, а тепер залишається на очікуванні тільки 29 бізнес-планів. Ми сподіваємось, що ще знизять рейтинговий бал і вони пройдуть на фінансування.

Тобто наступного року будуть такі ж хвилі, але зміниться підхід до фінансування?

Не буде ліміту на хвилю. От якщо подалися 500, підтримали 500 бізнес-планів, комісією, от всі 500 будуть підтримані. І буде загальна сума, річний бюджет буде. Якщо річний бюджет, грубо кажучи, за першу хвилю зразу і буде виплачений. Не буде переносів на місяці. І це добре. Люди будуть на щось розраховувати.

Так само і фінансова сторона. Державний центр скаже, що в нас залишилося на цей рік ще 100 мільйонів. Значить, ми можемо провести ще дві хвилі. Все, далі ми зупиняємо цей проєкт, я так думаю. Або виходять з пропозицією про збільшення кошторису на даний напрямок. Тобто можна буде регулювати таким чином. Люди не будуть очікувати.

У нас один із бізнесменів був, який подавався влітку. В 9-тій хвилі він був підтриманий. Вирощування риб. Він мав в оренді ставки, він мав закупити рибу і запустити. Ви розумієте, що пройшло багато часу, практично зараз зима. Він підтриманий зараз в 19-ій хвилі. Ми кожного обдзвонили і уточнили, чи вам потрібніше ще фінансування. Він погодився. Сказав, що я використовую ці кошти на зарибнення. Тільки це буде зовсім вже по-іншому. Але й відмовлялися, до речі. Але коли було б вчасно, то було б набагато ефективніше.

До речі, стосовно відмов. Не так багато людей відмовилися.

Якщо говорити про всі області, то наша область плюс-мінус непогані показники має?

Ми на середньому рівні. Зрозуміло, що Київ, Львів, Дніпро у нас безумовні лідери. Це зовсім інший масштаб. В принципі, ми на рівні. В середньому по областях однаково десь. Хлось більше, хтось менше. Але все залежить від кількісті поданих заяв взагалі. В Києві подається у 5 разів більше заяв і в них не одна комісія працює. В Київському міському центрі зайнятості працюють 3 чи 4 комісії, тому що одна не встигає просто-на-просто. Ми встигаємо. Ми вирішили, що однією комісією ми встигнемо. Була перша хвиля наймасовіша в минулому році – 93 бізнес-плани. І ця остання, 20-та хвиля, в цьому році теж 144 бізнес-плани були подані. Але нічого, ми встигаємо. Якщо буде необхідність – створимо дві комісії.

А є можливості, так?

А чому ж немає можливості? Ми ще залучимо інших людей. Так, людина мусить свою основну роботу трохи відкласти, але нічого, заради створення нових робочих місць ми готові на це йти.

Тим, хто ще вагається подаватися, які б ви маленькі рекомендації дали? Що варто їм зробити? Чого не варто боятися?

Для тих, хто вагається, я би порекомендував або зателефонувати, або прийти до центру зайнятості за місцем перебування. Спочатку можна до будь-якого спеціаліста в службі зайнятості. Він надасть основну інформацію про вимоги, про обов’язки, про права. Ви тоді будете по-іншому розцінювати, тому що окремі подавачі, в них такі рожеві окуляри: «Ох, я зараз 250 тисяч гривень візьму. Я зараз створюю бізнес». Ми вже читаємо бізнес-план і бачимо, що дуже важко буде розкрутитися, у нас зовсім досвіду немає. Але якщо ви впевнений бізнесмен, то обов’язково подавайте. Це діюча Програма. Це результативна і ефективна програма. І ми готові піти на зустріч, надати будь-яку допомогу для того, щоб людина змогла скористатися цією Програмою.

Супровід від центру зайнятості

І після того, як ви отримуємо грант, ми готові надавати супровід. Ми допомагаємо. Практично ті люди, які отримали гранти на телефонному зв’язку з нами перебувають: чи правильно я рахунки подаю, чи те обладнання я закуповую, чи правильно я витримав термін. Через шість місяців до цього грантоотримувача виходить обов’язково на перевірку працівників служби зайнятості. Вони перевіряють, чи дійсно він закупив те обладнання, яке було вказане, чи є створені робочі місця. Протягом трьох років, як мінімум раз в шість місяців, будуть виходити працівники служби зайнятості, щоб контролювати введення бізнесу.

Крім того, ми перевіряємо працевлаштування за реєстрами Пенсійного фонду. Ми можемо робити звірку з Податкової інспекції про сплату податків. Це передбачено. В нас є програма «Грант», в якій автоматично заливаються сплачені податки цим бізнесменом. Тому ми контроль ведемо, але все-таки, коли ми виходимо безпосередньо на місце ведення виробничої діяльності підприємцем, можливо, і ми чимось їм допоможемо, проконсультуємо. І це дисциплінує людину, тому що вона знає, що те, що вона робить, буде перевірене. І вона має виконувати чіткі вимоги Порядку і вимоги договору, який вона підписує. Вона обіцянку свою засвідчила підписом, коли вона підписала заяву про приєднання до договору мікрогранту.

Замість висновків

Програма «Власна справа» працюватиме і наступного року, однак з маленькими змінами – будуть хвилі, однак не буде визначено чіткого фінансування кожної хвилі, а буде загальний бюджет Програми. Поряд з тим у Вас ще в цьому році є трішки часу, щоб направити свою заяву та бізнес-план для розгляду нашого обласного центру зайнятості. В останньому також закликають потенційних заявників звертатись до них за консультаціями, щоб мінімізувати ті помилки, які ви можете зробити під час заповнення документів.

Від Alona Bereza