Піар, або якщо простіше – налагодження зв’язків із громадськістю задля кращої самопрезентації, завжди вважався прерогативою приватного бізнесу. Однак, коли мова йде про комунікацію з електоратом, виборцями, від яких у подальшому залежить твоє переобрання на посаду міського голови чи депутата, міські ради подекуди готові витрачати частку бюджетних коштів аби й собі покращити імідж та показати свої досягнення за певний період. Так було до початку повномасштабного воєнного вторгнення росії, що змусило переглянути пріоритети та подивитись на витрати під дещо іншим кутом військової доцільності. Проте переглянули далеко не всі.

Зокрема КП “Організаційно-аналітична служба” Дніпровської міської ради  на початку червня оголосило проведення відкритих торгів, для визначення підрядника, який займатиметься висвітленням діяльності Дніпровської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів через засоби масової інформації в мережі Інтернет. 

При очікуваній вартості послуг в 7,55 мільйонів гривень, майбутній виконавець має забезпечити публікацію загалом 1050 постів на 18 новинних інтернет-ресурсах. Таким чином один “текст” комунальники умовно оцінили в понад 7 тисяч гривень. Частина коштів піде як оплата роботи переможця торгів, частина як компенсація використання новинної стрічки, або ефірних хвилин текстових та відеовидань.

За що ж платитимуть такі гроші? Список дійсно цікавий. Тут тобі і соціальна реклама і привітання з нагоди державних та місцевих свят. Будуть публікувати звернення посадових осіб, інформацію про діяльність ради та міського голови, анонсувати проведення у місті соціально значущих заходів та багато іншого. 

Окрім того підрядник буде відповідальним за розробку та впровадження комунікаційної програми, оперативне реагування та інформування населення про незаплановані події у раді, а також надання консультаційних послуг щодо поширення та просування інформації в Інтернеті. Якщо простіше – переможець не лише має  домовитись з виданнями про розміщення контенту, а й радити комунальникам що і з якою частотою варто публікувати аби зацікавити читачів.

Що ж до обраних для співпраці інтернет-ресурсів, то є тут як місцеві, так і всеукраїнські видання:

Варто окремо зауважити, що передбачені КП торги далеко не єдині проведені щодо надання подібних послуг за останні три місяці. З моменту повномасштабного вторгнення російських військ на територію України дніпровське комунальне підприємство підписало вже 4 подібні договори. Загальна вартість уже замовлених послуг – 8,2 мільйонів гривень. Виконавці – місцеві підприємці Олексій Олейников та Вадим Копач

Обидва вже мають досвід співпраці з мерією. Олейников зокрема з 2018-го отримав чотири підряди на 15,67 мільйонів і всі від вже згаданої КПшки. Журналісти повідомляли, що колись підприємець продавав сантехніку через «ВКонтакті» та працював у фірмі «Пунш». А от Вадим Копач не настільки активний. Має в профілі лише одну спробу участі у торгах на Prozorro, однак успішну. Замовник, як ви вже мабуть здогадались, КП  “Організаційно-аналітична служба”. 

Та й це ще не все. До понад восьми мільйонів гривень, використаних на піар “Організаційно-аналітичною службою”, варто додати 1,79 мільйони, які витратить Департамент з питань інформполітики Дніпровської міськради. Замовлення на “послуги з підготовки та просування інформації щодо діяльності міської ради, виконавчих органів, комунальних підприємств, закладів, установ міської ради у соціальних мережах” дісталось місцевій підприємиці Олені Тарасенко, яка почала активно заробляти на бюджетних підрядах від кінця 2020-го року. 

За умовами підписаного 31-го травня договору пані Тарасенко має розробити та провести таргетовану рекламну кампанію з просування інформаційних повідомлень із загальним охопленням не менше 100 тисяч осіб. Надавати “новини” має Департамент, а от вже адаптувати їх створюючи зокрема додаткові картинки, діаграми, схеми та інше має виконавиця та її команда. А без команди тут явно не обійдеться, оскільки замовник, окрім іншого, вимагає забезпечення технічної підтримки у режимі 24/7. Що ж до публікації фіналізованих матеріалів, то їх пані Тарасенко має розміщувати на фейсбук-сторінках департаментів і управлінь міської ради,  а також сторінці КП “Оздоровлення та відпочинок”. Загалом за червень-вересень виконавиця надасть 60 таких “послуг”. 

Під час проведення торгів невідомий дописувач поцікавився у замовника наскільки “вчасною” є подібна закупівля у воєнний час. Однак, у комунальників знайшовся “вбивчий аргумент” – відповідне замовлення було передбачено у річному плані закупівлі. Як то кажуть “війна війною, а піар за розкладом”.   

Та не всі поділяють погляди міської влади. Представниця ІМІ у Дніпропетровській області Валерія Мальченко наголошує, що доцільність замовлення піар-послуг за бюджетний кошт було вельми спірним навіть у довоєнний час. А зараз так і поготів. 

“Якщо подивитись на список видань, з якими співпрацює міськрада і власне матеріали, які там зрештою розміщуються, стає зрозумілим – це зовсім не те, за що мав би платити бюджет. Це не повідомлення про результати сесій чи виконкомів, не інформація про виділення ділянок під забудову чи коштів на потреби переселенців або військових. Ці видання фактично не публікують чогось ексклюзивного чи надзвичайного. Здебільшого це передруки з пресрелізів, уривки з постів Філатова у Фейсбуці чи його інтерв’ю всеукраїнським виданням, а також плюс-мінус однакові заяви Геннадія Корбана, який позиціонує себе як голова громадської ради при міській раді. За що тут платити мільйони, особливо у цей непростий для країни час, залишається незрозумілим”, – резюмує Мальченко.   

Натомість, доцільно чи ні, а закупівлю оголошено і вже у липні ми дізнаємось, хто тримає чергові мільйони на піар Дніпровської міськради. Нам же лишається контролювати змістову частину замовлення, аби у підсумку вирішити, чи дійсно жителі області отримали необхідну інформацію про діяльність ради та міського голови, чи це був піар заради піару.