Попри війну і пов’язане з нею значне навантаження на бюджети різних рівнів, витрати на ремонти житлового фонду ніхто не відміняв. Так, за інформацією місцевих медійників, у Дніпрі станом на кінець листопада відремонтували 135 покрівель, що перебували в аварійному стані чи постраждали від ворожих обстрілів. Прискіпуватися до самого факту проведення таких робіт було б абсурдно, адже йдеться про безпеку громадян, що мешкають в цих будинках. Втім, проаналізувавши замовлення, що були зроблені дніпровськими комунальниками протягом осені, ми виявили суттєві переплати. За показовою турботою про городян можуть стояти бюджетні втрати в розмірі понад 20% від загальних сум контрактів. І ось про це вже абсолютно точно варто говорити.

Ремонт попри все

Під’їзди, електромережі, ліфти, сантехнічні роботи, дороги… Попри війну Дніпровська міська влада продовжує активно вкладати кошти в ремонти об’єктів житлово-комунального господарства. Окрему увагу приділено покрівлям, частина з яких потребувала ремонту через багальну зношеність. Іншу ж було пошкоджено уламками ракет та дронів, що були збиті силами ППО, однак падали на територію міста. 

Як ми вже згадували, осінь дніпровські комунальники завершували з показником у 135 відремонтованих покрівель. І це чимало. Особливо враховуючи, що в довоєнний 2021 рік таких було відновлено лише 114. Такі цифри два роки тому озвучував тодішній директор департаменту житлового господарства Дніпровської міської ради Владислав Грицай.

А оскільки будинків, а відповідно й ремонтів у Дніпрі чимало, то і коштів на все це потрібно багато. Дуже багато, сотні мільйонів гривень. Всі роботи дніпровські чиновники замовляли через систему Prozorro, щоб показати прозорість витрат і щоб ні в кого не виникало питань до процесів. Втім, в нас питання таки виникли. 

Аби не надто перевантажувати вас цифрами, ми взялись проаналізувати замовлення ремонтів покрівель житлових будинків, які робило протягом осені 2023 року тільки одне комунальне підприємство міста – “Жилсервіс-5” Дніпровської міської ради. Таких виявилось не надто багато – загалом п’ять. Однак сума назбиралась суттєва. На момент підписання контрактів – 107,64 мільйона гривень. 

Потенційні переплати

У вересні, жовтні та листопаді “Жилсервіс-5” провів відкриті торги, за результатами яких було підписано усі відповідні договори. Строки виконання вельми короткі – роботи необхідно було закінчити до 15-го грудня поточного року. І це при тому, що в п’яти контрактах загалом було передбачено ремонт покрівель 66 будинків.

Тендери проходили за одним і тим же сценарієм. На них приходив один учасник, який скидав від очікуваної вартості порядка півмільйона гривень і вигравав. В чотирьох випадках це було ТОВ “Асінктон строй”, ще один контракт забрало ТОВ “Адонія Компані”.  

Традиційно, ніяких питань до документів учасників у замовника не виникало. Що й зрозуміло, адже вимоги у КП “Жилсервіс-5” до майбутніх підрядників фактично незмінні та й досвід співпраці комунальників з, наприклад, “Асінктон строй” чималий. З березня 2021 року сторони підписали загалом близько семи десятків договорів на загальну суму в понад 800 мільйонів гривень. У “Адонія Компані” показники скромніші, однак теж не мізерні – 8 угод на майже 90 мільйонів. Тож компанії ці для замовника геть не чужі.

Що було в замовленнях? Все доволі просто й однотипно – заміна покриття даху, що включала в себе або монтаж профлистів, або наплавлення рубероїду. Окремо також йшлося і про захист дерев’яних частин пологих покрівель. Відповідно, найбільші суми в кошторисах були виділені саме на це: біовогнезахист, профлисти, а також верхній та нижній шари наплавлювального рубероїду. 

На жаль, точних технічних характеристик товару ні замовник, ні підрядник не вказали. Тож, аналізуючи кошторис, ми брали за основу ціни, що є типовими для цієї групи товарів або ж такі, які є найдорожчими в популярній мережі будівельних гіпермаркетів “Епіцентр”.

Почнемо з профлистів. За них “Асінктон строй” планує з бюджетних коштів отримувати по 690,4 гривень, а “Адонія Компані” – по 655,05 гривень за квадратний метр.  Пропозицій подібного товару насправді чимало, та й діапазон характеристик є значним. Та все ж знайдені нами ціни на профлисти в мережі значно нижчі. Зокрема одна й з найдорожчих пропозицій уже згаданому “Епіцентрі” коштує все одно в рази менше, ніж у підрядників – по 275,55 грн/м2

Схожа ситуація і з біовогнезахистом, кошторисна ціна якого 393,48 грн/кг. Враховуючи, що ціни на цей товар варіюються десь в межах від 22,3 грн/кг до 162,6 грн/кг, потенційна переплата комунального підприємства буде дуже значною. Просто вдумайтесь – ми банально полізли в інтернет і в кілька кліків знайшли пропозиції, що, знову таки, в рази відрізняються від запропонованих підрядниками. 

З рубероїдом було складніше. І визначитись з тим, який саме рубероїд обирати для порівняння нам допоміг офіційний сайт Дніпровської міської ради. Справа в тому, що у жовтні пресслужба ради опублікувала матеріал “Ремонт аварійної покрівлі у житлових будинках Дніпра. Скільки зроблено”, де і “засвітила” виробника та зовнішній вигляд матеріалу, що використовувався для ремонту покрівлі одного з будинків. Тож можна припустити, що такий використовувався і продовжує використовуватися і для решти будинків. В кошторисі ціна такого рубероїду для верхніх шарів складає 349,91 грн/м2, а для нижніх 338,19 грн/м2. В мережі ж можна знайти пропозиції, що дешевші більш ніж вдвічі – по 154,6 грн/м2 і 126,6 грн/м2 відповідно.

Нагадаю, що загальна вартість усіх 5 контрактів на момент підписання складала 103,7 мільйона гривень. А потенційна переплата, яку ми нарахували тільки на згаданих чотирьох витратних матеріалах, може сягати 23,8 мільйона гривень. 

Трохи згодом загальну вартість замовлення у трьох з п’яти згаданих договорах дещо зменшили і загальна актуальна сума, яку тепер витратять з дніпровського бюджету на ремонти склала 97,91 мільйонів гривень. Чи означає це, що комунальники теж вирішили “сходити в інтернет” і побачили, що запропоновані їм матеріали коштують набагато дешевше? Це питання лишиться риторичним, адже до підписаних додаткових угод КП “Жилсервіс-5” чомусь вирішило не підвантажувати оновлені ціни від підрядників.  Втім, з тих документів що є в наявності, можна зробити висновок, що “здешевлення” відбулось не за рахунок перегляду кошторисної вартості матеріалів, а завдяки зменшенню площі покрівель, на яких вирішено було замінювати профлисти чи напаювати нові рубероїдні рулони. Та й навіть якби йшлося про зниження цін на матеріали, то мінус 6 мільйонів при майже 24 мільйонах потенційних переплат – це так собі “перемога”, чесно кажучи.

Виконавці з історією

ТОВ “Адонія Компані”, якому восени дістався від комунальників один підряд на 3,95 мільйона гривень, належить Євгену Григорішину. На момент написання матеріалу фірма мала в своєму активі загалом три десятки бюджетних контрактів на 353,26 мільйона гривень. 

За інформацією ЗМІ, Григорішин, наприклад, здійснював технічний нагляд за ремонтом дороги, який проводила скандальна фірма “Будінвест Інжиніринг”. Її пов’язують з ексголовою Дніпровської ОВА Валентином Резніченком. Прикметно, що “Будінвест Інжиніринг” тоді ремонтувало вулицю Центральну в селі Прядівка Дніпропетровської області. І саме на цій вулиці прописана Альона Сергіївна Косолап (раніше мала прізвище Божко), єдина власниця другого “покрівельного” підрядника КП “Жилсервіс-5”  – ТОВ “Асінктон строй”.

Жінка свого часу була співвласницею нині ліквідованого ТОВ “Аліас-Компані”. Цю фірму видання “Наші гроші” пов’язує з підприємцями Леонідом і Володимиром Дубинськими, що перебувають у розшуку  ФБР за підозрою в шахрайстві з нерухомістю в США. Зв’язки братів простежуються, до слова, і зі згаданою вже вище “Будінвест Інжиніринг”. Також Косолап (Божко) зареєстрована як ФОП з основним КВЕДом: “Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування”. Як цю діяльність можна поєднувати з великим будівельним бізнесом – загадка, але основна проблема не в цьому.

А в тому, що підрядник, який отримав чималу суму бюджетних коштів на ремонти покрівель, судячи з судових матеріалів, вже трохи “халтурить”. Восени 2023 року Дніпропетровська обласна прокуратура намагалась через суд зобов’язати ТОВ “Асінктон строй” безоплатно усунути недоробки, що були допущені під час здійснення поточного ремонту покрівлі гуртожитку “Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю”. Суд спочатку залишив позов без розгляду і нарешті відкрив провадження та прийняв позовну заяву до розгляду аж у листопаді, коли прокурори виправили усі недопрацювання. 

Втім поки що ж “Асінктон строй” приносить своїй власниці чималі дивіденди. А нові й нові підряди на ремонт дніпровських покрівель з “вшитими” значними переплатами змушують серйозно сумніватись в умінні представників комунальних підприємств міста користуватись пошуком в інтернеті для порівняння актуальності кошторисних цін підрядника. Погодьтесь, переплачувати на рівному місці практично чверть від загальної суми – це вже перебір. Сподіваємося, що тепер це помітимо не лише ми, але й правоохоронці.

Заголовне фото: citygid.cx.ua

Читайте також: “Мери-зрадники з Харківщини: невидимі для правоохоронців помічники окупантів”