Запорізькі фермери наразі працюють у тяжких умовах. Частина землі області під окупацією, а врожай, який знаходиться на території регіону, складно реалізувати через закриття морських портів. 

За словами місцевого фермера Геннадія Марича, в господарстві якого 11 тис. га землі у Запорізькому районі, а також 7 тис. га в Пологівському, наразі врожай, що знаходиться на лінії фронту, втрачено. Ті землі, що залишились на підконтрольній території, родючі, тому врожай цього року буде якісним, але є проблема з його реалізацією.     

Геннадій Марич, голова запорізького сільгосппідприємства «Славутич». Фото автора

– Проблем у аграріїв сьогодні дуже багато і поки що я не бачу їх швидкого вирішення. Через війну ми ще не до кінця продали врожай минулого року. Соняшник реалізуємо з великими потугами по 10 тис. грн. за тону – він ще лежить у наших зерносховищах. У нас гарні поля і збиральна кампанія вже розпочалася. Втім, нема де правди діти, є проблеми з реалізацією цього зерна. Порти закриті, залізничним транспортом ми це зерно вивезти не можемо, тому що потужності цього шляху не вистачить. Ми нині знаходимося в 70 км від зони бойових дій, і банки нам кредити не видають: ми в важкому  фінансовому стані, – розповів Геннадій Марич, голова запорізького сільгосппідприємства «Славутич».

Запорізька агрофірма «Славутич» вирощує озимий ячмінь, озиму пшеницю, горох, рапс, соняшник. Аграрій підкреслює, що урожай цього року, який залишився під контролем України, якісний. Утім, трейдери, які наважуються вивозити зерно залізницею, не можуть запропонувати релевантну ціну за нього. Розцінки, які пропонуються, навіть, не покривають собівартості продукції.

Ми часто спілкуємося з колегами, тому я точно знаю, що наявні питання не тільки мої. У нас хоч є зерносховища, а є такі маленькі аграрні компанії, де навіть сховищ немає: люди реалізовували зерно прямо з полів. То, що вони будуть робити, я взагалі не розумію. Ми зараз думаємо, чи будемо сіяти наші поля на наступний рік. Напевно, багато землі залишим під пари, – каже Геннадій Марич.       

На лінії фронту врожай озимих фермери вже не зможуть зібрати, бо це надто небезпечно. За останні два місяці агрофірма вивезла звідти більш десяти одиниць побитої техніки – від знівечених ворожими обстрілами тракторів до комбайнів.

Володимир Курта, головний інженер фермерського господарства “Славутич”. Фото автора

З Оріхова ми позабирали побиту ворогом техніку. Біля десятка одиниць техніки (комбайни й трактори) пошкоджені. Перебило майже все, що було там. Починаємо відновлювати, але зробити це швидко неможливо, через те що ціни на матеріали, деталі, запчастини підскочили вдвічі, а продукція наша приблизно на стільки ж здешевіла, – говорить головний інженер фермерського господарства Володимир Курта.

Відсутність, палива, добрива, небезпечні «сюрпризи» від російських окупантів на полях. Працівники агропідприємства «Лев» Запорізької області, попри все сподіваються на перемогу й на те, що врожай все буде зібрано. У цей непростий рік аграрії «Лева» вирощують пшеницю, соняшник, рапс і вперше посіяли сочевицю.

Віталій Лупинос – директор агропромислової компанії “Лев”. Фото автора

Звичайно, до війни було більш спокійно. Ми впевненіше працювали – була стабільність, а зараз її немає. Ми всі нервуємось, переживаємо, у нас недостача палива, недостача «хімії». Через те, що банки не можуть вчасно перерахувати гроші, все іде з затримками. Але ми не зірвали посівну кампанію і сподіваюсь, що і збирати врожай вийде, – розповів нам директор і засновник компанії Віталій Лупинос.  

Віталій теж каже, що 10% землі знаходиться в Оріховському районі, де зараз панують окупанти, через це деяку частину звичних об’ємів зерна буде втрачено. 

На поля нерідко прилітають касетні ракети, аграрії знаходять міни. Тільки після перевірки цих ворожих «сюрпризів» саперами, вони прибирають небезпечні предмети з поля.

– Ось ми знайшли такі гостинці від наших «братів російських»: це елементи зі «смерча»: бандаж лежить із ракети «смерч», це її боєголовка й у всіх цих трубочках були касетні бомби. Це те, що було дуже небезпечно, на чому могли підірватися наші трактористи, наші люди. Приїхали хлопці, піротехніки зі службі надзвичайних ситуацій – попрацювали, і тільки після цього нам дали добро прибирати. Вони все це знешкодили і ми самотужки трактором витягували все з поля, – говорить господар агропідприємства Віталій Лупинос.

Ворожі боєприпаси, що назбирали з полів аграрії. Фото автора

Фермери говорять, що вони нікуди не збираються виїжджати чи віддавати ворогу свій врожай, а сподіваються на краще.

Хочеться сподіватися, що буде все добре, що наші хлопці цих уродів відіб’ють і ми зберемо наш урожай, – резюмують аграрії.

У Запорізькому регіоні лишилось тільки 14% полів під контролем України. 86% того, над чим важко працювали селяни Запорізького краю, наразі в руках російських загарбників. Як раніше повідомляв в. о. директора Департаменту агропромислового розвитку ЗОВА Микола Вініченко, окупанти викрадають у аграріїв техніку та зерно з елеваторів, а також змушують підписувати договори. Хтось з господарів агрофірм, що на окупованих територіях, іде на співпрацю з ворогом, а хтось принципово викидає свій врожай, тому що передати його на територію підконтрольну Україні неможливо. 

Водночас, у цьому році сільгоспвиробники підконтрольної Україні території Запорізької області планують зібрати до 300 тис. тонн пшениці. Прогнозована врожайність пшениці в Запорізькій області – 3 т/га, що на 0,8 т/га менше, ніж торік. Цього має вистачити для потреб регіону.

Читайте також про життя на окупованих територіях Запорізької області у матеріалі «Кожен день схожий на інший, але ти не можеш зрозуміти, що саме трапиться завтра»: історія дівчини, яка вибралася з окупованої Василівки

Avatar photo

Від Eva Mironova