До війни у Чернівцях досить популярним був бренд Оodji – мережа магазинів недорогого молодіжного одягу. Але не лише в нас – його крамниці працювали по всій Україні: у Луцьку, Дніпрі, Броварах, Києві, Одесі, Полтаві, Сумах, Запоріжжі, Житомирі, Чернігові… Україна була на другому місці за їх кількістю після росії. Однак після повномасштабного вторгнення миритися з бізнесом, який має російські корені, було б геть неприпустимо. Тому ще 15 березня українські торгові мережі оголосили про припинення співпраці з ним.

Ритейлери оприлюднили таку заяву:

Не дивлячись на те, що бренд має юрисдикцію Люксембурга, ми усвідомлюємо його операційну приналежність до російського ринку. Саме тому було прийняте рішення про припинення співпраці з брендом. З початком військової агресії проти України компанія активно підтримує ЗСУ, ТерО, волонтерів та біженців там, де допомога вкрай необхідна. На теперішній момент зі складів та магазинів компанії вже безоплатно відвантажено товару для гуманітарних потреб на більш ніж 6 млн грн. і ми продовжуємо працювати в цьому напрямку.

То ж чи справді магазини закриваються? Чи дійсно відмовляються від російського товару? Спробуємо дізнатися, яка ситуація в Чернівцях і що змінилося за три місяці. Щоб упевнитися, йдемо у РТЦ «Майдан», де розташовувався брендовий магазин “Оodji”. На місці звичної вивіски нас зустрічає нова – “MD-Outlet”.

Ребрединг. Фото автора.

З офіційного сайту дізнаємося, що “MD-Outlet” працює з більш ніж 100 брендами. Серед представлених логотипів, за якими можна перейти на офіційні сайти виробників, – і сам Оodji. Приємно, однак, що його сторінка не відкривається. Виходить, з брендом таки розірвали? Та все ж спробуємо подивитися, чи продається товар, адже було анонсовано, що до 1 квітня його мали ліквідувати. Однак бачимо, що марка Оodji й досі реалізується. Невже розпродаж продовжили?

Продавчиня Каріна пояснює:
З Оodji контракти вже давно розірвані. Ми продаємо залишки зі складу. Нічого нового давно не завозимо і завозити не плануємо, а наявний треба продати, адже з нього вже сплачено податки. Скільки ще часу триватиме ліквідація – відповісти не можу. Але гроші за товар залишаться в Україні. Ми навіть на 50% знижку пішли, щоб швидше виконати обіцяне, – демонструє цінники.

Акційний розпродаж. Фото автора

Ситуація з російськими товарами у різних ТРЦ

Цікаво, чи співпрацюють із “Oodji” інші ТРЦ в Україні? Заходимо на різні сайти. “Сity Сenter”, “Рiramida”, “Тerminal” та “Ukraina” представляють її як «oodji – молодий європейський бренд, який належить швейцарській компанії Lagen S.A.». Прикро, що не забрали інформацію про бренд зі своїх сайтів та приховують його справжнє походження.

А ще підозрюємо, що й сам бренд, щоб не втратити прибутки, може піти на хитрощі. Так, в ТРЦ “Майдан” бачимо, що “MD-Outlet” поки продає продукцію Oodji-Узбекистан. Насторожує, адже відомо, що російські бренди здійснюють перереєстрацію у різних країнах, аби й надалі працювати в Україні. На одній із російських платформ для підприємців та бізнесу знаходимо свіжу двотижневу інформацію про те, що чимало російських компаній «оценили потенциал легкой промышленности Узбекистана и успешно отшивают свои коллекции на местных фабриках». Серед них згадується й Oodji. На наш погляд, російські бренди у такий спосіб можуть спробувати пошукати, як обійти запроваджене українським урядом ембарго на поставку їхніх товарів.

Попри можливі ризики, покупці самі мають реагувати, просто не купуючи продукцію. Як же вони ставляться до бренду? Чи знають про його російське походження? Молоду дівчину, яка розглядала футболки Oodji, інформація здивувала і вона тут же відійшла.
А як же 50% знижка? – запитую.
Ні, вже й бажання нема. Добре, що відмовляються від нього. Не буду шкодувати! Магазин великий і вибрати є з чого.

На жаль, не кожен споживач обізнаний щодо приналежності того чи іншого бренду, тож ми ще раз нагадаємо: компанія Oodji (OGGI) була заснована в 1998 році в Санкт-Петербурзі, основним її власником є громадянин росії Дмитро Гарбузов. В Україні бренду вже не раз оголошували бойкот. З 2013 року він став об’єктом уваги активістів кампанії «Не купуй російське!» Також потрапив до складених журналістами та громадськими активістами публічних списків російських товарів.

Фото з акції 2014 року

Ставлення українців до російських брендів

4 липня видання “Инсайдер UA” в телеграмі проводило опитування аудиторії (на той час взяло участь 77260 читачів) на тему «Як ви реагуєте на те, що в українських торгових мережах досі представлені товари зарубіжних копаній, які продовжують працювати в росії і платити кошти в бюджет країни, яка знищує українців?». Ось його результати:

Скріншот з Телеграм-каналу Инсайдер UA

Відрадно, що українці стають відповідальними і поступово відмовляються від російських брендів. Однак слід бути уважними, щоб вони не потрапили до нас під новою маркою.

Нагадаємо, за оцінкою Мінекономіки, заборона російського імпорту блокуватиме щороку валютні надходження до росії на 6 млрд. доларів США. Бюджет країни-агресора не отримає ці кошти, а отже зменшаться його потенційні можливості фінансувати війну.

Головне фото до матеріалу: магазин Oodji, який працював до вторгнення. Фото з офіційного сайту бренду