Як ворожі спецслужби намагаються впливати на волинян

«СБУ викрила спецслужби рф на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей». Саме такий реліз у Службі безпеки України опублікували ще 24 травня. Сучасні можливості та свободи інтернету не дозволяють повністю закрити медіа-простір від ворожого впливу. На жаль, в умовах війни, вашу легковажність та необачність можуть використати не тільки типові шахраї заради заробітку, але і ворожі спецслужби для вивідування інформації чи втягування у складніші схеми роботи на них.

Ми проаналізували публічні джерела, а також поспілкувалися із фахівцями з кібербезпеки, щоб описати, як ворожі спецслужби використовують можливості інтернету та соціальну інженерію, щоб вивідати інформацію та вербувати наших співгромадян, зокрема, волинян.

«Клани» в комп’ютерних іграх і «любовні» листування

Спроби вивідати інформацію про розташування блокпостів, наслідки ракетних ударів, перебування солдатів, військових частин тощо фіксують далеко не тільки в прифронтовій зоні. Навпаки, в умовному «тилу» люди втрачають пильність, тому можуть бути більш чутливі до такого впливу.

Зокрема в згаданому анонсі СБУ йдеться про спеціальний додаток для смартфонів, де для отримання призів гравцям потрібно фотографувати об’єкти військової та критичної інфраструктури на території своїх населених пунктів. За це затримали як мінімум двох підлітків на Кіровоградщині. 

Проте подібні випадки фіксували і в інших регіонах. Зокрема, за даними наших джерел, у Луцьку також викривали людей, які пробували фотографувати блокпости і наслідки ударів по Луцькому аеродрому та нафтобазі через подібні прохання «друзів» із мережі.

Інформація про наслідки обстрілів дуже важлива для ворога, тому волинян намагалися вербувати, щоб отримати її. Фото із відкритих джерел

«Насправді канал передачі інформації не має значення. Ворог використовує всі доступні засоби. Головне, щоб цей канал, мережа були масовими. Часто говорять про чати в комп’ютерних іграх, бо вони асоціюються із підлітками, які грають більше і можуть бути більш уразливі до певних маніпуляцій. У цих іграх часто є внутрішні чати, певні клани чи команди із гравців із різних країн», – пояснює спеціаліст із кібербезпеки.

Прикладом можуть бути мілітаристські онлайн-ігри, наприклад WarThander, World of Tanks тощо. Через свою тематику вони «притягують» любителів війни та мілітаризму, тому українські кіберфахівці почали ставитися до них уважніше.

Батьків також закликають пильно контролювати віртуальних «друзів» їхніх дітей у іграх і дивну поведінку дітей щодо «квестів» у реальному житті. Проблема подібних ігор у тому, що вони втягують людину у певну «бульбашку», де вона може жити віртуальним життя і зблизитися із ворожими агентами, які маскуються під інших гравців. Саме таким чином вже неодноразово викривали дітей, які пробували «гратися» із фотографуванням на користь ворога.

Одним із каналів залучення підлітків до роботи на ворога стали мілітаристські онлайн ігри. Тепер українські кіберспеціалісти звертають на них особливу увагу. Зображення warthander.ru

Ще одне типове поле для діяльності, де людина може бути вразливою: сайти і додатки для знайомств. Або ж просто соцмережі, де люди можуть зокрема знайомитися для стосунків. 

«Іноді працівники ворожих спецслужб прикидають «дівчатами», які зацікавлені у стосунках. При цьому відбирають військових, які можуть «клюнути» на таку приманку. Далі працює соціальна інженерія. Ця так звана «дівчина» може бути стурбована , як там солдат на фронті, чи є у нього забезпечення, де знаходиться його частина, в яких умовах вони воюють. Нібито вона «переживає». Якщо жертва піддається впливу, далі може навіть відбуватися вербування для відвертої роботи на ворогів», – пояснює фахівець із кібербезпеки.

Посіяти сумнів і паніку

Подіні спроби вивідати інформацію чи знайти жертву для вербування можуть робити у публічних постах. Наприклад, це можуть бути пости у групах, де нібито стурбовані родичі запитують, де стоїть певний підрозділ, яке в нього забезпечення чи інші деталі, бо нібито не можуть зв’язатися із військовослужбовцем.

Проте частіше такі пости спрямовані на те, щоб просто посіяти паніку і сумнів. Наприклад, відомим став фейк про те, що станція переливання крові чи госпіталь в якомусь місті терміново потребує четвертої групи крові, бо привезли багато поранених бійців.

Скріншот rayon.in.ua

Подібні провокації можуть улаштовувати і щодо забезпечення бійців. Їхніх рідних «накручують» у групах і Telegram-каналах штурмувати військкомати через те, що військових нібито неправильно забезпечують.

«У таких випадках стараються використовувати не відверту брехню, а напівправду. Наприклад, пишуть про те, що певному підрозділу нібито не дають танків чи «Джавелінів», бо їх немає. Проте цей підрозділ просто може бути піхотний і танки для такого підрозділу не передбачені в принципі. Але в соцмережах ворожі спецслужби намагаються створити хаос, деструктив, де ніхто розбиратися не буде», – коментують експерти.

На Волині постійною темою для обговорення стали перспективи можливого нападу з боку Білорусі. На фоні цього як наші співгромадяни, так і ворожі агенти поширюють спекулятивну інформацію про те, коли і як це може статися. У найгірших випадках необережна заява чи заголовок новини можуть спричини чергову хвилю паніки. Ми про це уже писали в матеріалі Маніпулятивні заголовки з Волині про війну та її наслідки

Видання «Волинь 24» змінило заголовок новини про заходи посилення кордону на Рівненщині. Раніше вони назвали новину «Білоруси атакували Рівне: що далі».
У ще одній новині – фейк від ворожого агента Киви. Скріншот видання “Волинь 24”

Поради від кіберфахівців щодо захисту від ворожих маніпуляцій:

  • Батькам варто бути уважними до віртуального життя та «квестів», у яких беруть участь діти. Там вони можуть контактувати із ворожими агентами, які маскуються під інших гравців або ж тих, хто даватиме «призи» за виконання завдань.
  • Варто довіряти лише офіційним джерелам. Будь-які чутки та спекуляції, емоційні обговорення, «експерти» у соцмережах не дадуть вам надійної інформації ні про перспективи нападу Білорусі, ні про забезпечення військових.
  • У основі подібного вивідування інформації та провокацій лежить соціальна інженерія, тобто маніпуляції вашими емоціями та почуттями. Технологія – лише засіб. Тому до споживання інформації потрібно підходити із «холодною головою» та перевіряти всі важливі для вас відомості із кількох незалежних джерел, особливо офіційних.