Гучні вибухи чують запоріжці і вдень, і вночі. Російські терористи цинічно обстрілюють ракетами Запоріжжя та область, убиваючи людей, знищуючи цивільні об’єкти. За останній тиждень у Запоріжжі зафіксовано не менше 50 прильотів ракет С-300. Постраждали об’єкти інфраструктури, житлові будинки й готель у центрі міста, загинули й поранені люди.

Вибухи в Запоріжжі

– Вибух був жахливий. У нас віконні рами повилітали, шибки, тріщиною пішла найголовніша несуча стіна. І між стелею. Десь із палець товщиною. Ну, злякалися, звісно, страшно. Вибігли, почали прибирати, замітати, – розповідає нам місцева жителька Юлія.

Зруйнований готель. Фото автора

Найбільшої школи завдали прильоти в готель, де загинув 65-річний чоловік – працівник готелю. Співробітники ДСНС дістали його з-під завалів ще живим. Але чоловіка не вдалося врятувати. П’ятеро людей поранені. Ще 27 людей самостійно покинули об`єкт.

– Усі завали розібрані. Під завалами людей наразі нема. Інший приліт прийшовся по об`єкту інфраструктури в місті Запоріжжя. Сталася пожежа. О 8.10 рятувальникам вдалося локалізувати, а о 8.30 ліквідувати це загорання, – розповіла Юлія Баришева – начальниця сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи зі спільнотою ГУ ДСНС Запоріжжя.

Декілька ворожих ракет прилетіло поблизу трансформаторної підстанції в одному з районів, пошкодивши її. Протягом дня там проводилися ремонтні роботи

На певний час довелось увімкнути резервні генератори. В тому числі і в обласній лікарні для підтримання життєдіяльності реанімаційних відділень. Наразі цю проблему вирішено. Разом із тим, доведеться відновлювати інфраструктуру, щоб довести її до ладу, – говорить голова ЗОВА Олександр Старух.

Місцеві жителі, що мешкають у центрі, де було чотири прильоти, підраховують збитки й говорять про те, що в небі неодноразово бачили підозрілі дрони. Про що повідомили спецслужбам.

– По вулиці Незалежної України, де Палац будівельників, літав дрон. Ну, я сказала. Приїжджали з СБУ, взяли в мене відео, записали, коли і як усе було, – розказала місцева жителька Неля.

Протягом дня на місцях прильотів працювали аварійні служби. Власне ці відновлювальні роботи ще продовжуються.  Запоріжців закликають не нехтувати сигналами тривоги.

Зруйнований Оріхів

Постійних ударів зазнають міста й селища, що на лінії фронту. Місто Оріхів уже місяць постійно обстрілюють російські терористичні війська.

За словами міського голови Анатолія Хворостянова, обстріли можуть тривати майже цілодобово з невеличкими перервами. По п’ять, вісім годин вибухи не зупиняються. Місто майже повністю зруйноване.  Через ворожі обстріли  потерпають і комунікації: вже два місяці в Оріхові немає газу, періодично «пропадає» електрика й вода.

Руйнування в Оріхові. Фото автора

З 1 вересня в Оріхові через ворожі обстріли загинуло 4 людини, 8 поранених.

– Наразі розбиті цілі квартали. Розбиті багатоповерхівки. Майже 100% багатоповерхівок постраждало. Дуже важко на це дивитися, тому що в цих будинках і досі проживають люди. Місто зруйноване. Просто зруйноване. Гатять абсолютно по всьому, куди тільки можна, – каже заступниця голови Оріхівської ОТГ Світлана Мандрич.

Ворожа ракета в Оріхові, який практично зруйновано внаслідок обстрілів. Фото автора

Тим часом, у Оріхові й трьох підконтрольних селах ОТГ залишається 4,5 тис. жителів. З них 80 дітей. Як зазначила Світлана Мандрич, з батьками таких родин наразі ведеться роз’яснювальна робота. Ці родини особливо закликають до евакуації.

Евакуація

Відсутність газу, електрики, зв`язку і постійні обстріли російських загарбників. Напередодні опалювального сезону з окупованих територій Запорізької області й прифронтових зон активно виїжджають місцеві жителі.    

Жителька Енергодару, яка евакуювалась з 15-річним сином до Запоріжжя, говорить, що місто постійно обстрілюють російські окупанти. Залишатись там до деокупації не тільки небезпечно, але й безперспективно.

Енергодар. Фото надане автору

Чоловік Світлани попросив дружину якнайшвидше евакуюватися, рятуючи дитину.  

– Напередодні нашого від’їзду було гамірно. Ну, страшно, звичайно, було, що поряд прилітало. Чоловік каже, що спокійніший, що ми тут, за дитину більше спокійний. Каже, простіше бути одному, ніж думати про когось ще. Легше зорієнтуватися буде, – розказала нам Світлана – переселенка з Енергодару.

Місто-енергетик наразі на межі гуманітарної катастрофи, бо окупанти не пропускають допомогу містянам з території, підконтрольної Україні.

До того ж, енергодарці не зможуть зігріти свої будинки, через те, що робота теплової й атомної станції припинена.    

– Зараз ані теплова, ані атомна станція не працюють у мережу, тобто не видають потужність. І це ставить під питання початок опалювального періоду, бо в нас немає інших джерел для того, щоб опалювати оселі. Здебільшого забудова Енергодару – це багатоповерхівки. Вони мають централізоване опалення, яке отримують саме з теплової та атомної станції, – говорить мер Енергодару Дмитро Орлов.

На цей момент близько 20 тис. із 53 тис. населення Енергодару залишилось у місті. 

Втім, не тільки через зруйновані комунікації їдуть люди. Переселенка з нової Каховки каже, що основна мета евакуації – не заважати нашим військовим захищати Україну, щоб потім було куди повертатись. 

– Вирішили виїхати – не заважати нашим військовим боронити нашу землю. Як просять нас, так ми і робимо, щоб тільки скоріше цю справу завершити. Повернутися? Звісно, звісно. Поїдемо на деякий час, а там будемо вертатись. А як же? Все залишилось, усе чекає, – ділиться емоціями переселенка з Нової Каховки Ірина.

Саме зараз люди активно виїжджають з територій, де йдуть активні бойові дії.

– Ми три дні добиралися, а на 4-й день ми ночували в Кам`янському під обстрілами. Особливо з маленькими дітьми дуже тяжко. Ну нічого, я сподіваюсь і вірю, що Україна переможе, що ми всі повертаємось до своїх батьків, у свої домівки і все буде добре, – говорить Віолета, тимчасова переселенка з Василівського району.

Є населені пункти, де взагалі вже не залишилось мешканців. Серед міст, де більше 10 тис. населення, є й такі, що 80% виїхало.

Жити в умовах постійних обстрілів, відсутності електрики й газу, – це важко. Тому таким населеним пунктам ми пропонуємо евакуюватись. Тому ми створюємо пункти обігріву й в гуртожитках шукаємо місця для тих мешканців нашої області, які потрапили в такі найскрутніші умови, – резюмував директор департаменту ЖКГ та будівництва ЗОВА Віталій Литвиненко.

Читайте також: Рятуючись від війни: Запоріжжя продовжує приймати вимушених переселенців

Avatar photo

Від Eva Mironova