16-тирічний юнак із Сумщини разом із рідними натрапив на колону російської техніки на початку весни, коли Сумщина ще була у ворожій окупації. Російський танк розтрощив частину ноги хлопця, згодом її ампутували в лікарні. Вітчим хлопця загинув. Зараз Іван Чабан – у Сполучених Штатах Америки, куди відправився на протезування. Як проходить реабілітація незламного хлопця з Сумщини – читайте в нашому матеріалі.  

Втратив ногу через російський танк

Наприкінці березня, коли частина Сумщини була під ворожою окупацією, 16-тирічний Іван Чабан ішов додому разом з батьками. Родина поверталася з магазину з продуктами. В цей самий час по трасі рухалась колона ворожої техніки. Після зіткнення з російським танком вітчим Івана помер у лікарні. Самому хлопцю – ампутували частину ноги. Після лікування на Сумщині Іван Чабан відправився до Сполучених Штатів Америки на протезування. Він став учасником проекту «Незламні».

«Все розпочалося з народної депутатки України. Саме вона стала ініціатором того, щоб Іван поїхав до США на протезування. Потім саме її зусиллями, зусиллями громадського об’єднання «Мереживо», ми вийшли на Посольство України в США і Фундацію Олени Зеленської»

Олена Геренко, волонтерка, супроводжуюча особа
фото з фейсбук-сторінки Івана Чабана

На початку вересня Іван Чабан поїхав до США. Протезування проходить в Сан-Дієго у клініці Peter Harsch Prosthetics.

Як проходить реабілітація незламного хлопця

Прогресом Івана в реабілітації захоплюються американські лікарі. За їх словами, за три дні хлопцю вдалось досягти результатів, над якими інші пацієнти працюють тижнями.

«Я дуже себе так змотивував, і в мене в голові вже з самого початку було: я маю піти одразу, я маю побігти! Це все що було у мене в голові».

Іван Чабан

Двічі на день Іван приїздить до клініки і вчиться ходити з протезом.

«Іван дуже завзято підійшов до справи, тут усі захоплюються його силою духу, його наполегливістю. Ваня робить певні вправи, це все контролює наш лікар Пітер і наш технік Хосе. Вони констатують, що у Івана такі успіхи, яких вони раніше не бачили».

Олена Геренко, волонтерка, супроводжуюча особа

Лікар Пітер Хорш говорить: відчуває зобов’язання перед народом України. Американці прагнуть допомогти українцям і в боротьбі з ворогом, і в медичному обслуговуванні. Аби завдяки протезуванню, люди могли повернутись додому і жити повноцінним життям.

«Я вірю, що  Іван скоро стане на ноги. Повноцінно займатиметься серфінгом, їздитиме на велосипеді. Зараз ми підбираємо бігові протези, аби одного дня він і я, ми з Іваном, могли бігти на українському марафоні в Києві. Він показує гарні результати. І, як ми кажемо, він по-українськи сильний і незламний.

Пітер Хорш, лікар

Реабілітація триватиме щонайменше ще три місяці. Але Іван Чабан готовий наполегливо працювати над собою, аби якнайскоріше стати на ноги і повернутись до України.

Дозвілля незламного хлопця в Америці

Крім реабілітаційних заходів у клініці Іван Чабан відвідує спортзал. Щосереди хлопець займається серфінгом. І це подобається йому найбільше. Івана захоплює океан, можливість підкорювати хвилі. Стояти на дошці його вчать інструктори з організації, яка опікується людьми з інвалідністю.

фото з фейсбук-сторінки Олени Геренко

В США Іван вже став справжньою зіркою, журналісти відомих телеканалів прагнуть поспілкуватися з хлопцем. Загалом американці підтримують і мотивують, говорить хлопець.

«В Америці мені подобається. Тут усе дуже пристосовано до потреб людей із інвалідністю. Це великий плюс. Дуже відчутна підтримка американців».

Іван Чабан

Також Іван відвідав українську школу в Америці, де провів урок про легендарного кошового отамана Івана Сірка. У вільний час Іван Чабан захоплюється малюванням і не пропускає мітингів, що проходять в Сан-Дієго на підтримку України. Одразу після реабілітації мріє повернутися додому, завершити навчання у педагогічному коледжі і здобути вищу освіту. Незламний хлопець мріє про творчу кар’єру, пов’язану з акторством чи режисурою.

Основне фото з фейсбук-сторінки Івана Чабана.

Читайте також: «Війна – це відбиток на все життя. Як на Буковині реабілітують поранених військових».