Частину Сумської області росіянам вдалося окупувати у перші дні  повномасштабного вторгнення і утримувати до кінця березня, коли Збройні сили України звільнили Сумщину. Під час окупації росіяни вбивали та катували мирне населення, руйнували місцеву інфраструктуру. Регулярні атаки прикордоння продовжуються і після деокупації області. Особливу “увагу” росіяни приділяють медичним закладам – за півтора роки окупанти зруйнували або пошкодили 40 медзакладів на Сумщині.

Обстріл Білопілля

30 листопада минулого року російські військові обстріляли лікарню у Білопіллі. Білопілля – невеликий районний центр на Сумщині, розташований всього у 18 кілометрах від російського кордону. Населення міста близько 15 тисяч осіб. Місцева лікарня від початку повномасштабного вторгнення надавала допомогу жителям усіх селищ та міст району (а це аж чотири територіальні громади). 

Фото: Ігор Стрельцов / Суспільне Суми

Під час обстрілу лікарні всередині були медпрацівники та пацієнти, які чекали прийому лікарів. Внаслідок російської атаки загинув підліток, який перебував на вулиці.

Російські снаряди вибухали на території місцевої лікарні саме в той час, коли в медзакладі вівся прийом і було багато пацієнтів. Руйнування масштабні. Пряме попадання було на другому поверсі. Там повністю зруйнована стіна.” – заявив на той час голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Внаслідок обстрілу майже у всій чотирьохповерховій лікарні було вибито вікна, пошкоджено стоматологічний та хірургічний кабінети, повністю зруйновано операційний блок. Загалом було зафіксувано близько 20 “прильотів”. Того ж дня російський обстріл у Білопіллі пошкодив газові мережі. Майже сотня будинків залишилася без газопостачання напередодні зими.

У коментарі місцевому виданню “Трибуна.Суми” заступниця головного лікаря з медичної частини Ірина Охріменко згадувала день обстрілу лікарні:

 “Вибух був дуже гучним, тому вирішили терміново спуститися до укриття. Персонал орієнтував пацієнтів у коридорах, куди їм йти. Підходячи до підвалу, почули другий вибух. Такий обстріл лікарні був вперше, але саму громаду обстрілюють постійно. Ми знали, що робити. Те, що всі спустилися у сховище, врятувало людські життя. Внаслідок того обстрілу у нас не було жодного пораненого медичного працівника чи пацієнта”

Фото: Трибуна.Суми

Після обстрілу і масштабного руйнування лікарня не припиняла роботу. Ремонти проводили паралельно із наданням медичної допомоги. Громаду Білопілля росіяни продовжують обстрілювати і зараз.

Велика Писарівка: ракетою по лікарні

У вересні минулого року російські військові обстріляли ще один медзаклад: лікарню у Великій Писарівці. Ракета потрапила прямо у терапевтичне відділення. Внаслідок атаки дах будинку повністю зруйнований, пошкоджені стіни, вибиті вікна разом із віконними рамами, майно медзакладу згоріло всередині. Від цього ж обстрілу також постраждали приватні будинки, ліцей та дитячий садочок поряд із лікарнею. Поранення різного ступеня отримали восьмеро людей.

Господи, я думала то самольот летить, ще й вийшла та й подивилась. А воно – на тобі, ракета. Ой, скільки ж вони нас будуть мучити. Обстріли постійно, постійно. Деякий час немає, а тоді знову починається..”, – розповідала в день обстрілу місцева мешканка Надія у коментарі журналістам. 

Фото: Трибуна. Суми

Лікарня у Великій Писарівці розташована в лічених кілометрах від російського кордону. За кілька місяців після руйнування лікарню відновили, а точніше – перенесли у інше приміщення. Оновлене терапевтичне відділення тепер має близько 30 ліжок для стаціонару, 15 медпрацівників, із яких троє – лікарі. У новому приміщення лікарні є підвал, який можна використовувати як укриття. Кошти на відновлення лікарні збирали всією громадою, долучалися місцеві жителі, лікарі та меценати. Директор лікарні припускає, що зібрали не менше 300 тисяч гривень.

Хотінська громада: вщент згоріла лікарня

На початку грудня минулого року росіяни за одну добу випустили по Сумщині 226 снарядів та мін. Під російський обстріл у той день потрапило 7 громад області.

Сильно дісталося тоді і Хотінській громаді.

“…ворог бив одночасно із САУ 122 мм калібру (4 снаряди) та мінометів (13 мін). В результаті обстрілу пошкоджена лікарня та дитячий садок.”написав тоді Дмитро Живицький, тогочасний голова ВЦА Сумщини. 

Громада розташована поряд із ворогом – з 14 сіл громади 11 межують із російським кордоном. Сільську амбулаторію росіяни знищили вщент. Від “прильоту” зайнялася масштабна пожежа, приміщення вигоріло повністю. На момент удару людей у приміщенні не було. Під час пожежі вдалося частково врятувати обладнання: медичну документацію, кардіограф, прилади для фізичної реабілітації.

Фото: Суспільне.Суми

Закір Джафаров одним із перших прибіг гасити пожежу. Чоловік мешкав поблизу. У коментарях місцевим виданням чоловік розповів:

Допомогли тут витягувати якісь речі. Усім це жаль, ми ходили сюди. Це просто жах”

Місцеві розповідають, що амбулаторія щодня приймала близько 20 пацієнтів. За рік до російського вторгнення будівлю капітально відремонтували. Тепер же вона не підлягає відновленню.

Місцева жителька пані Ольга у коментарі нам розповіла:

 “Тепер в лікарню треба йти або їхати в інше село якщо це терміново. Деякі лікарі наші золоті можуть допомогти по телефону, порадити, підказати які таблетки приймати чи що робити. До когось можна прийти додому порадитися. Але якщо щось серйозне – люди їдуть в села поряд, де працює амбулаторія”.

Благодійники забезпечили місцевих медиків бронежилетами – для роботи в умовах регулярних обстрілів. 
Зараз обстріли Хотінської громади продовжуються регулярно – близькість кордону дається взнаки. Росіяни б’ють по дорогам і автівкам, які там проїжджають. На початку року окупанти влучили у маршрутку, яка перевозила людей – було поранено четверо людей. Станом на початок цього року у селах громади залишалося близько 600 людей.

Висновки

Від початку повномасштабного вторгнення, а особливо після низки поразок на фронті, російська армія з особливим цинізмом і завзяттям руйнувала цивільну інфраструктуру в Україні: заклади освіти, лікарні, енергообєкти, житлові будинки.. та все до чого могла дотягнутися. Умисні атаки саме на медичні заклади – одна із стратегій російської війни, яку вона використовує постійно. Такий сценарій – нищівного руйнування медзакладів – російські окупанти використовували, наприклад, у Сирії. Тоді Світовий Банк зазначав, що руйнування системи охорони здоров’я може спричинити людям більше шкоди, ніж самі військові дії. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України – за перші 8 місяців повномасштабної війни росіяни пошкодили понад тисячу українських медзакладів. Організації, які займалися профільними дослідженнями, зазначають, що станом на липень внаслідок ворожих обстрілів по цивільним містам загинуло 148 медиків.

Читайте також: як росіяни руйнували освіту на Сумщині.

Заголовне фото: Суспільне.Суми