З 24 лютого і до початку квітня минулого року частина Сумської області перебувала під російською окупацією. Російська армія чинила безліч воєнних злочинів – катувала людей, вбивала та викрадала мирне населення, грабувала та нищила підприємства. Займалися росіяни і руйнуванням цивільної та критичної інфраструктури області. За даними Сумської ОВА, в області зараз пошкоджено або зруйновано близько 8 тисяч різних об’єктів, відтак одним з найважливіших для регіону питань зараз є відбудова. Чи відбудують всі пошкоджені та знищені об’єкти? Де їх найбільше? І головне – звідки будуть брати кошти? Про це читайте у нашому матеріалі. 

Охтирка: найбільша кількість руйнувань

Охтирка – один із районних центрів Сумщини. Тут до початку повномасштабного вторгнення мешкало майже 50 тисяч людей, нині ж – майже вдвічі менше, близько 30 тисяч. За інформацією мера міста, саме Охтирка в плані руйнувань в області постраждала найбільше. Декому з місцевих свого часу банально не було куди повертатися. Місто не перебувало під російською окупацією, але тоді – у лютому 2022 року – російські військові зупинилися за кількадесят кілометрів від міста, бо не змогли пройти підірвані Збройними силами України мости. Не маючи змоги дістатися до стратегічно важливого міста, із якого б росіяни могли вирушити в бік Полтави, окупанти почали бити по громаді з артилерії та важкими снарядами, фактично стираючи місто із лиця землі.

Фото: Суспільне Суми

Масштаби руйнувань були катастрофічними: авіаударами росіяни зруйнували ТЕЦ, яка обслуговувала близько 20 тисяч мешканців, зруйнували водогони та центральний каналізаційний колектор. Знищили також і місцеві адмінбудівлі: приміщення міської ради та ЦНАП. Однак найбільше дісталося саме житловим будинкам.

У Охтирській громаді за час повномасштабного вторгнення пошкоджено 67 багатоквартирних будинків (а це близько 2600 квартир) та 682 індивідуальних житлових будинки. Впродовж 2023 року вдалося відновити 62 багатоквартирних будинки, а наступного року запланували відновлення ще п’яти. Відновили також 432 індивідуальних будинки, у планах на наступний рік –  ще 250. Майже три десятки індивідуальних житлових будинків зруйновані вщент і не підлягають відновленню. Цю інформацію нам повідомили у Охтирській міській раді. 
Відбудову вищевказаних житлових будинків громада провела за бюджетний кошт. До прикладу, на відбудову Охтирської ТЕЦ з бюджету було виділено 86,5 млн грн. Водночас, Охтирка стала одним із міст-учасників програми відновлення за кошт міжнародних донорів. Від них же Охтирка отримала також і техніку для теплозабезпечення.

Білопільська громада: відбудова

Білопільський район Сумщини межує із російським кордоном. Громада зазнавала масштабних руйнувань і під час окупації, і нині, коли регулярні обстріли відбуваються вже з території росії. 

Наприклад, в березні цього року лише одна ніч масованого російського обстрілу по Білопіллю забрала життя людини, а ще один чоловік отримав серйозну травму – йому відірвало ногу. Сотні будинків залишилося з вибитими вікнами, школу та центр міста внаслідок обстрілу взагалі було зруйновано. 

У Білопільській громаді пошкоджено 586 об’єктів, ще майже 100 – зруйновано. Станом на початок листопада цього року відновлено 322 об’єкта – це і інфраструктурні об’єкти міста, і житлові будівлі. Приблизна вартість відновлення зруйнованих та пошкоджених об’єктів – 870 млн гривень. Кошти на відновлення руйнувань на Білопіллі передбачені із місцевого, обласного та державного бюджету – загалом майже 5 млн гривень. Однак станом на зараз громада отримала на відбудову лише майже 1,5 млн грн. Цю інформацію ми також отримали у відповідь на наш запит.

Крім того, у Білопільській міській раді зазначили, що з відбудовою житлового фонду допомагають благодійники – українські та міжнародні:

Допомогу надає благодійний фонд “Карітіс” та Французька гуманітарна організація ACTED. Будівельними матеріалами допомагає ГМ “Проліска”.

Шостка: щоденні обстріли

Шосткинський район більше місяця перебував під російською окупацією. Після звільнення місцеві продовжують зазнавати регулярних обстрілів з боку росії. Тож у деяких громадах відсутня можливість навіть просто почати процес відновлення зруйнованих об’єктів, адже “прилітає” тут постійно.

Одна з таких – Есманська громада. Вона охоплює 28 сіл із загальною кількістю населення майже 6 тисяч осіб. Загалом на території громади пошкоджено 162 об’єкти внаслідок російських обстрілів: 139 житлових будинки та 14 квартир. Також росіяни пошкодили 3 школи, 6 сільськогосподарських підприємств, 3 фельдшерсько – акушерських пункти та 3 заклади культури. Більшість громада уже відновила, однак школи наразі відновлювати не будуть – саме через регулярні обстріли з боку росіян. Цю інформацію повідомили у селищній раді у відповідь на наш запит.  До слова, Есманська селищна рада передбачила матеріальну допомогу власникам пошкодженого житла з бюджету. На жаль, йдеться всього лише про 1 800 гривень на родину.

Фото: Есманська селищна рада

Ще одна громада Шосткинського району – Середино-Будська, яка розташована неподалік російського кордону. Щоденні російські обстріли добре знайомі мешканцям дотичних селищ. Там кажуть – у громаді пошкоджено 670 об’єктів нерухомості із яких 240 квартир. Майже два десятки об’єктів знищені повністю та не підлягають відновленню. 

У зв’язку з постiйними обстрiлами та загибеллю мешканцiв, обстежити всі пошкодженi об’єкти на даний час немає можливостi”, – відповіли на наш запит у міській раді. 

Попри регулярні обстріли Середино-Буди – дещо таки вдалося відновити. Йдеться про 60 індивідуальних будинків та 18 квартир. За бюджетні кошти громада закупила будівельні матеріали, які роздала мешканцям, щоб ті самостійно здійснили дрібні будівельні роботи. Державна програма із компенсації коштів за зруйноване житло “єВідновлення” на території громади не працює, так як та знаходиться у активній зоні бойових дій.

Дороги та мости

Враховуючи, що частина області більше місяця перебувала під російською окупацією, ворог знищував і дороги Сумщини – важкою технікою та обстрілами. Крім того, ще на початку вторгнення Збройними силами України було прийнято рішення підірвати мости, аби стримати російських окупантів і не дати їм просунутися далі. 

У відповідь на наш запит у Сумській ОВА відповіли, що внаслідок військових дій було зруйновано 703 км автомобільних доріг та 6 мостових переходів в області. Станом на початок листопада цього року в області відновили 33 км автомобільних доріг та 5 мостових переходів. В адміністрації повідомили, що на відновлення доріг необхідно більше 11,5 млн грн. Роботи на дорогах, які вже вдалося відновити, фінансувалися за рахунок субвенцій місцевого бюджету. Також у відповідь на запит повідомили, що на відновлення доріг та мостів в області не були передбачені цільові кошти з бюджету та кошти з міжнародної допомоги партнерів. 

Висновки

На відбудову зруйнованих областей, які перебували під російською окупацією, із державного чи місцевого бюджетів виділяються чималі кошти. Разом із тим зростає кількість корупційних історій, коли недобросовісні місцеві чиновники хочуть нагріти кишені на великих сумах. Таких прикладів достатньо чи не в кожній області України. Сумщина – не виключення.  Наприклад, на початку лютого цього року СБУ викрила керівництво Сумської ОВА у розкраданні грошей на відбудову. Кошти були передбачені на відбудову зруйнованої  інфраструктури – житлові будинки, мости, дороги, адміністративні приміщення. За даними слідства – виведення грошей відбувалося через укладені договори на будівельні роботи з афілійованими фірмами-підрядниками. На відновлювальних роботах лише на одному об’єкті підозрювані привласнили 1,4 млн грн. Слідство розпочало перевірки ще по 80 об’єктах в області. Підозру у розтраті і привласненні державних коштів отримали заступник голови Сумської ОВА та начальник департаменту капітального будівництва. 

Поки ж це відбувається, з прикордонних громад масово виїхали люди – і через пошкоджене чи зруйноване житло, і через відсутність роботи. Тож для держави і місцевої влади постає кілька важливих викликів: не лише відбудувати зруйноване житло громадян та інфраструктуру, і не лише створити робочі місця, а й на місцевому рівні боротися із корупцією та недобросовісними чиновниками.

Заголовне фото: Суспільне Суми.

Читайте також: Вижив у будинку, в який влучив «Град»: дивовижна історія порятунку чоловіка на Сумщині.