Рудоволоса жінка середніх років тримає у руках торт. Позаду неї - табличка із написом "Центр по роботі з травмою для жінок і дітей".

10 грудня 2022 року у Запоріжжі відкрили Центр по роботі з травмою для жінок та дітей. Цей центр входить до структури Запорізької обласної громадської організації «Об’єднання психологів та психоаналітиків «ВЗАЄМОДІЯ» і створений для надання психологічної допомоги жінкам і дітям, що пережили травматичні події.

Ідея Центру – допомагати подолати травматичний досвід

Як зазначає Вікторія Чернова, психологиня організації «Взаємодія» та менеджерка проєкту, 

Жінки та діти завжди були найбільш вразливими категоріями населення. От і зараз вони беруть на себе великий психологічний удар. Крім проблем з насильством, що були завжди, додався фактор повномасштабного вторгнення. Війна впливає не тільки на нашу фізичну безпеку — вона є фактором, що травмує психологічно. Відтак, українки потребують саме зараз психологічної підтримки, важливо дати їм безпечний простір, де вони можуть прожити та інтегрувати травматичний досвід, а також бути вислуханими та прийнятими.

У Центрі працюють спеціалістки та спеціалісти, що мають актуальні знання. Всі пройшли відповідне навчання, яке має європейську базу, але є адаптованим під українське сьогодення. Тож наразі Центр виконує важливу місію — допомагати жінкам та дітям прожити досвід повномасштабного вторгнення та отримати необхідні інструменти для підтримки себе та своїх близьких в майбутньому. 

На офіційному відкритті Центру були присутні представниці Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Патрульна поліція Запорізької області, місцевого самоврядування, представники і представниці громадських організацій, волонтерки, психологині та психологи. На заході учасники й учасниці проговорили важливість та актуальність надання психологічної підтримки, особливо вразливим категоріям населення, налагодили партнерські зв’язки й взяли участь у фасилітації на тему стабільності й впевненості. 

Аудиторія, з якою працюють

Як підкреслюють організатори, саме жінки та діти є найбільш вразливими до набуття травм. А у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну 24 лютого 2022 року, багато українок були вимушені покинути рідні домівки та (з дітьми чи без) виїхати до інших умовно безпечних міст чи за кордон. Саме Запоріжжя стало першим пунктом для тих, хто виїжджав з тимчасово окупованих частин області чи з зон активних бойових дій. Навіть більше, для багатьох людей місто стало довготривалим притулком. За офіційними даними, наразі у Запоріжжі зареєстровано близько 350 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Внутрішньо переміщені особи — наразі це категорія людей, що потребують максимальної уваги та турботи. Адже люди пережили подекуди жахливі речі, пов’язані з втратою домівки, обстріли, роз’єднання родини, втрати, емоційний і фізичний біль… Саме тому важливо надавати максимальну підтримку всім, хто її потребує.

Як показує практика, після того, як людина, що переїхала в інше місто, закриває свої базові потреби (тобто, знаходить житло, роботу та відносно стабільну можливість фінансування), у неї з’являється необхідність у психологічній підтримці. Адже досвід, що вона має — травматичний, тобто, не інтегрується в особистість. Це те, до чого неможливо бути готовим/готовою. Саме тому потрібна підтримка зі сторони — спеціалістки/спеціаліста, що має певну освіту та навички роботи з травмою. Зараз люди більш легко визнають потребу у психологах та звертаються за консультаціями, це може свідчити про дієвість та важливість цієї роботи, — Вікторія Чернова. 

Команда психологинь і психологів, що працюють у Центрі, зазначають про необхідність кваліфікованої та системної підтримки тих, хто постраждав в результаті військових злочинів армії рф. Центр по роботі з травмою для жінок та дітей має на меті втілити важливу місію — допомогти якомога більшій кількості жінок і дітей прожити й інтегрувати травматичний досвід, підтримати їх психологічно та надати максимально кваліфіковану допомогу. 

Сертифікат про навчання першій психологічній допомозі. Фото організації “Взаємодія”

Яку допомогу можна отримати у центрі?

У Центрі по роботі з травмою для жінок та дітей можна отримати необхідну психологічну та соціальну підтримку та відновити внутрішні ресурси. 

У Центрі психологині та психологи надають індивідуальні та групові консультації. Проводиться робота з дітьми, підлітками та дорослими жінками. Наші спеціалісти та спеціалістки мають змогу працювати з людьми наживо у комфортному офісі, а також онлайн — все залежить від можливостей клієнтки/клієнта. Робота з травмою — процес кропіткий та ґрунтовний. Саме тому важливо починати роботу вже зараз, починати дбати про свій психологічний стан.

Відкриття центру відбулося завдяки підтримці Українського жіночого фонду у Запоріжжі на базі громадської організації “Об’єднання психологів та психоаналітиків “ВЗАЄМОДІЯ”. Об’єднання “ВЗАЄМОДІЯ” — це запорізька організація, в якій працюють професійні психологи різних шкіл і напрямів. Основними темами, з якими працює об’єднання, — є: профілактика та протидія гендерно обумовленому насильству, робота з травмою, психологічна підтримка внутрішньо переміщених осіб, тренінги та психоедукаційна діяльність. Більше про діяльність організації можна дізнатися на її офіційній сторінці

У нашому попередньому матеріалі психологиня з Запоріжжя радить, як розмовляти з дітьми про війну.

Усі фото, використані у матеріалі, включно з головним зображенням, належать організації “Взаємодія”.

Від Kristina But