На фото дві жінки, які тримають табличку з написом Гінекологічний документ безбар'єрного доступу. Одна з жінок - у білому медичному халаті.

З огляду на повномасштабну війну росії проти України та, відповідно, набуття деякими жінками інвалідності, питання інклюзивності у сфері медичних послуг стає ще більш гострим. Щоб розв’язувати наявні проблеми, представники та представниці громадських організацій, органів місцевого самоврядування та міжнародних партнерів об’єднуються, створюючи спільні проєкти. Одним із таких є проєкт “Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу”. 

Архітектурна недоступність медичних закладів, зокрема, недоступні гінекологічні кабінети залишаються актуальними проблемами для жінок з інвалідністю. Ще у дослідженні від 2019 року “Права людини жінок та дівчат з інвалідністю. Короткий посібник з питань інтерсекційного підходу до виконання Конвенцій CEDAW та CRPD в Україні” зазначалось, що: 

В цілому в Україні проживають 2,8 млн. людей з інвалідністю, з них більше 1 млн – жінки працездатного віку. <…> 65% жінок з інвалідністю відвідують лікаря менш, ніж один раз на рік, 11% з них займаються самолікуванням, а 76% не мають можливості відвідати гінеколога, оскільки кабінет лікаря зазвичай знаходиться вище першого поверху за відсутності ліфту в будівлі.

Інформаційні буклети про гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу у Запоріжжі

Проєкт “Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу” створений, щоб подолати проблеми, пов’язані з архітектурною недоступністю, а також зменшити нерівність у сфері надання медичних послуг для жінок у складних життєвих обставинах. Саме тому у двадцяти областях України відкрили нові гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу, де місцеві жінки або жінки ВПО, які змушені були переїхати до інших регіонів внаслідок війни в Україні і які постраждали від гендерно обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Такі кабінети створили на базі приймальних і гінекологічних відділень, жіночих консультацій обласних, районних або місцевих лікарень, міських перинатальних центрів. Для них закупили сучасне медичне обладнання, яке враховує потреби людей з інвалідністю. В них за потреби можна цілодобово отримати медичну і психологічну допомогу конфіденційно та безкоштовно.

Такі кабінети відкрили й у Запорізькій області. Про те, як вони працюватимуть і з якою метою були створені, ми розпитали координаторку інформаційної кампанії проєкту Катерину Кисько. Сама Катерина — переселенка з Донецьку, в Запоріжжі з 2014 року. Фотографиня, створює благодійні проєкти для військовослужбовців та їхніх родин, а також працює менеджеркою у команді ЗОГО “ОПП” ВЗАЄМОДІЯ”.

Відкриття гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу у Запоріжжі. Фото Катерини Кисько

Про проєкт

— Катерино, розкажіть, будь ласка, коротко про суть та особливості проєкту. 

— Проєкт “Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу” спрямований на забезпечення власне доступу до гінекологічних послуг жінок, що опинились у складних життєвих обставинах, вагітних, жінок, що постраждали від сексуального насильства, а також жінок з інвалідністю. Кабінети обладнані сучасною медичною технікою (крісло, яке опускається до підлоги, даючи можливість зручно пересісти на нього з крісла колісного або жінці на крайніх термінах вагітності), тож не треба докладати зайвих зусиль, щоб піднятися на нього. Також є електричний підйомник – з його допомогою також можна транспортувати жінок, підіймати на кушетку чи на крісло також, якщо є необхідність. Крім цього, кабінети забезпечені експрес-тест системами та необхідними лікарськими препаратами для підтримки репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІД, лікування інфекцій тощо.

Таким чином, у жінок є можливість отримати медичний огляд в профілактичних цілях, а також, у разі необхідності, – і лікування. Усе це на безоплатній основі. Звичайно, платними можуть бути тільки певні лікарські препарати – все залежатиме від особливостей кожної ситуації. Але все-таки можливість безоплатного огляду та отримання рекомендацій від спеціалісток – дуже важлива опція саме зараз. 

Тим паче враховуючи той факт, що спеціалістки пройшли навчання з особливостей взаємодії з жінками з вразливих категорій. Вони мають змогу делікатно працювати зі складними темами. Тож жінки, що постраждали від сексуального насильства або знаходяться в складних життєвих обставинах, можуть конфіденційно та безпечно отримати послуги.

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від сексуального та інших форм насильства, тож перевагою цих кабінетів є професійний лікарський персонал, який пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства від фахівців Українського жіночого фонду та Фонду Народонаселення ООН в Україні.

Професійні навички у виявленні випадків насильства та наданні вчасної якісної допомоги є основою діяльності кабінетів, тому такі пункти сприятимуть ранньому виявленню прихованих випадків насильства, забезпечуватимуть превентивні заходи щодо їх можливого повторення, а також підвищуватимуть ефективність координації й перенаправлення постраждалих до інших надавачів послуг. 

Відкриття гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу у Запоріжжі. Фото Катерини Кисько

Інформаційна підтримка та подолання стереотипів

— Яка роль вас і вашої організації у цьому проєкті? 

— Залученість нашої організації “Взаємодія” у проєкті – це робота над інформаційною обізнаністю жінок Запорізької області щодо функціонування цих кабінетів та їх можливостей: огляду, консультацій і лікування. Для нас важливо, щоб якомога більше жінок мали змогу подбати про стан свого здоров’я та піклувались про себе. Адже під час війни та постійних стресів жінки часто забувають про турботу про себе.

Під час інформаційних сесій і тренінгів з протидії гендерно зумовленому насильству наша команда нагадує, що важливо піклуватись про своє здоров’я не тільки тоді, коли виникають з ним проблеми, а регулярно профілактично перевіряти себе. 

І, звичайно, наша задача – донести до жінок з інвалідністю інформацію про можливість отримання безбар’єрного доступу до гінекологічних послуг і можливість отримати ці послуги конфіденційно для жінок, що зазнали домашнього насильства.

Для кого працюють

— На яких жінок направлена робота безбар’єрних кабінетів? Чи є у вас конкретна категорія, з якими ви працюєте?

— Ні, немає, адже ми працюємо з жінками усіх категорій — незалежно від віку, місця реєстрації, стану здоров’я. Ми чули багато пересторог від жінок, які були зацікавлені в отриманні цих медичних послуг: “Якщо я не постраждала від насильства та не маю інвалідності, то не маю можливості отримати послуги безоплатно?“. Але ми постійно наголошуємо, що кабінети доступні для усіх представниць населення, навіть звичайний профілактичний огляд можливий для кожної жінки, мешканки Запоріжжя й області. Це пов’язано з тим, що жінки, що проживають у регіоні Запоріжжя, всі опинилися у складних життєвих обставинах, оскільки наше місто дуже близько до лінії фронту.

Адреси кабінетів

— Де саме (за якою адресою) жінки зможуть отримати допомогу?

— У нас є кілька відкритих кабінетів. Два з них у Запоріжжі: в обласному перинатальному центрі за адресою вул. Південноукраїнська, 17-А, а також у пологовому будинку №4 за адресою вул. Дудикіна, 9. Окрім цього, один кабінет відкритий у Вільнянську за адресою пров. Гнаровської, 6.

Інформаційні буклети про гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу у Запоріжжі

Обладнання кабінету

— Нагадайте, яким саме спеціальним обладнанням чи технікою облаштовані безбар’єрні кабінети?

— Кабінети облаштовані гінекологічним кріслом, що регулює кут і висоту підйому, електричним підйомником, експрес-тест системами, лікарськими препаратами, кушеткою, оглядовою медичною лампою, меблями та технікою для організації робочого простору: столи, комп’ютер, шафи, стільці для лікарок.

Обладнання гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу у Запоріжжі. Фото Катерини Кисько

Вплив проєкту

— На вашу думку, які позитивні зміни можуть викликати відкриття таких кабінетів в Україні та Запоріжжі зокрема?

— Це допоможе якісно покращити життя жінок. По-перше, це можливість для жінок, що зазнали насильства, отримати своєчасну та конфіденційну допомогу. Спеціалістки зможуть підтримати жінку, максимально безпечно її перенаправити або ж дати їй рекомендації, куди вона може звернутися за правовою чи психологічною допомогою. Це буде зроблено без тиску чи засудження, повністю враховуючи інтереси жінки.

Також це одна з небагатьох можливостей для жінок з інвалідністю отримати гінекологічні послуги з комфортом та фізичною безпекою. Не буде необхідності користуватися незручним кріслом, на яке фізично складно сісти, воно регулюється повністю в усіх напрямках. Навіть якщо виникнуть якісь проблеми з тим, щоб дістатися до кабінету, – є електричний підйомник, за допомогою якого можна безпечно транспортувати жінку до кушетки чи крісла.

Для жінок, що мало звертають увагу на стан свого здоров’я та недостатньо піклуються про себе, це можливість отримати послуги безоплатно, з турботою та лагідним ставленням. Адже досить часто жінки економлять на своєму здоров’ї, нехтуючи регулярними візитами до гінеколога. Це пов’язано з браком часу, вартістю послуг або негативним минулим досвідом. Нові кабінети є безоплатними, цілодобовими, в них працюють спеціалістки, які знають, як турботливо та максимально екологічно надати послуги. Також існує певний стереотип, що жінкам не репродуктивного віку не має сенсу відвідувати гінекологів. Але ми з цим не погоджуємось та пропагуємо регулярне відвідування лікарів – незалежно від віку чи наявності скарг на здоров’я. Також, оскільки ми представляємо психологічну організацію, то наголошуємо на тому, що турбота про фізичне здоров’я безпосередньо впливає на психоемоційний стан і рівень задоволеності життям.

Перші відгуки

— Наскільки кабінет на практиці відповідає потребам жінок з інвалідністю? Чи вдалося це протестувати перед запуском? 

— Так, звісно, ми виходили з принципу “Нічого для нас без нас”, тому запросили протестувати обладнання щодо архітектурної доступності жінок з інвалідністю з Запоріжжя та Вільнянська. Маємо кілька позитивних відгуків від жінок з різними видами інвалідності:

Я щорічно проходжу зараз медичний огляд. Коли побачила таке чудове крісло, була дійсно здивована, тому що воно дуже зручне. Раніше необхідно було залазити, “карабкатись”, – завжди трішки нервував цей момент, а зараз це зручно, комфортно: підняли, опустили… Узагалі, я дуже задоволена – це той комфорт, до якого хочеться йти”, — Наталя, Вільнянськ.

Я дуже задоволена тим, що прийшла до цього лікувального центру і потрапила в цей кабінет, тому що тільки людина з такими потребами, як я, може оцінити зручність цього гінекологічного кабінету. Бо до цього в усіх лікарнях, куди я не зверталася, це були просто суцільні муки. А зараз це зручно. До того ж мені сказали, що я можу звертатися в будь-який момент, коли мені це буде потрібно. І це безкоштовно. Я хочу, щоб такі кабінети були у всіх наших районах, бо інколи нам дуже важко добиратися в ті райони, де ми не знаходимося. Я дуже вдячна за таку турботу людей з інвалідністю”, — Валентина, Запоріжжя. 

Я на обліку в четвертому пологовому будинку і при первинному огляді я користувалася цим кріслом. Мені було дуже зручно, бо воно регулюється під мій зріст і коли себе не дуже добре почуваєш, можна скоригувати так, як зручно для огляду лікарю та пацієнтці”, — Ольга, Запоріжжя. 

Читайте також наш матеріал про допомогу людям, що живуть з ВІЛ/СНІД у Чернівцях. 

Від Kristina But