У Луцьку все частіше на вулицях міста можна побачити новенькі гарні червоно-білі тролейбуси з низькою підлогою та кондиціонерами. Але чи достатньо для Луцька цього громадського транспорту? 

Ці 29 нових тролейбусів поставили з 2020 р. по 2022 рік до Луцька в рамках проєкту «Оновлення інфраструктури електротранспорту міста Луцька Волинської області». Виробляли ці тролейбуси в автоскладальному заводі «Богдан Моторс», що знаходиться теж у Луцьку. Проєкт реалізований спільно з Європейським інвестиційним банком. 

За словами керівника КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Анатолія Миронюка, тролейбуси – це основний вид транспорту Луцька, що перевозить пасажирів.

«Наше підприємство обслуговує 9 тролейбусних маршрутів, протяжність тролейбусної мережі 109 км. Всі траси маршрутів прокладені по густонаселених мікрорайонах міста, де є великий пасажиропотік. Тому наш вид електротранспорту є основним видом, який забезпечує перевезення пасажирів відповідно до потреб населення», – зазначив у коментарі Анатолій Миронюк.

Як розповів Анатолій Миронюк, зараз є 77 тролейбусів. Щодня на маршрут виїжджає щонайменше 40 тролейбусів. Виїжджають не всі тролейбуси, які є, бо кожен має певну систему технічних оглядів.  Кожного дня відбувається огляд перед виїздом, а також  ще є огляди через певний час після експлуатації. Тобто через певний проміжок часу або кілометрів пробігу тролейбус має ставати на технічний огляд.

Фото на території КП “Луцьке підприємство електротранспорту”. Фото авторки

Чому досі разом з новими в Луцьку їздять старі тролейбуси  

Керівник КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Анатолій Миронюк зазначив, що завдяки новим тролейбусам зараз мінімізовано вихід з ладу транспорту через технічні несправності. 

«29 тролейбусів у нас є нових, але це не означає, що вони перебувають щодня на лінії, оскільки кожен тролейбус через 7 днів проходить технічний огляд. Через певний пробіг він змушений по графіку стояти в цеху. Тому на лінії, як правило, щодня експлуатується 25-26 нових тролейбусів і 13-15 старих, які менш технічно готові, але вони так само проходять технічні огляди й працюють на маршрутах тому, що тролейбусів ще не вистачає для забезпечення того об’єму перевезень, якого потребує населення», — додав Анатолій Миронюк. 

Колишній директор Луцького підприємства електротранспорту Ігор Грицюк 6 років тому розповідав, що на той час достатня кількість тролейбусів для роботи на маршрутах міста повинна бути щонайменше 97 одиниць транспорту. А технічна готовність – 110 тролейбусів.

Тролейбуси, що були у використанні у Польщі, почали купувати у 2012 році. 

Нових тролейбусів для Луцька зараз не вистачає 

Луцький міський голова Ігор Поліщук у коментарі зазначив, що тролейбусів для міста Луцька буде вистачати після отримання в рамках проєкту «Оновлення тролейбусного парку міста Луцька» 30 нових низькопідлогових тролейбусів, 6 з яких з автономних ходом.   

Міський голова Луцька Ігоря Поліщука. Фото з сайту Луцької міської ради

Відповідно до цього проєкту, постачання 30 нових тролейбусів  заплановані на 2024 та 2025 рік. Тролейбуси планують закупити повністю з низькою підлогою (не вище 35 см від землі). Важливо, щоб у тролейбусах була низька підлога, бо тоді буде легше туди заїхати людям з обмеженими фізичними можливостями та батькам з дітьми у візочках. 

Нові тролейбуси для жителів Луцька потрібні, адже йдеться не лише про комфорт, а й про безпеку людей та можливість користуватись ними всім. Справність тролейбусів важлива, щоб нікого не затисло зненацька у дверях, щоб не крапав дощ з даху, як це було декілька років тому в старих тролейбусах.  

Наприклад, лучанка Вероніка Каюда їздила новенькими тролейбусами і задоволена, адже швидко можна доїхати до центру. 

«Я їздила у нових тролейбусах разом з дитиною. Зручно заходити у транспорт разом з коляскою. У нових тролейбусах більше місця, ніж у маршрутках, не треба високо підіймати коляску, немає високих сходів. Це плюс. У час пік зазвичай таким видом транспорту не користуюсь, бо туди ще треба зайти з коляскою і її десь там поставити. А загалом, у мене позитивний досвід, бо коли я їду з дитиною у новому тролейбусі, там більше простору, ніж у звичайній жовтій  маршрутці», — зазначила вона. 

Водії нових тролейбусів теж задоволені. Один із них розповів, але не назвався, що це не порівняти з тим, яким транспортом керував раніше. 

«Тепер я не хочу їздити на старих тролейбусах. Якщо їздити, то тільки на нових тролейбусах, старих вже час пішов. Новими керувати легше і простіше, немає несподіванок, що щось піде не так», — зазначив він. 

Новий тролейбус на проспекті Волі. Фото авторки

Час очікування і гроші: як це пов’язано

Новенькі червоно-білі тролейбуси перевозять чималу кількість пасажирів. Наприклад, за травень 2023 року тролейбуси перевезли 824 тис. звичайних і 685 тис. пільгових пасажирів. Це більше мільйона пасажирів за один місяць. Про це розповів виконувач обов’язків  директора КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Анатолій Миронюк. Він пояснив, що  пасажиропотік росте, бо у Луцьку привабливий транспорт і точні графіки руху. 

Експерт з міської мобільності Дмитро Ткачук зазначив, що якщо підприємство велике і має велику кількість тролейбусів, обслуговує велику кількість маршрутів, то воно задає основний тон. А в містах, де переважають маршрутки й підприємства електротранспорту не такі значні, то їхня роль відходить на другий план. 

Експерт з міської мобільності Дмитро Ткачук. Фото зі сторінки у Facebook

«Для міста обласного центру з населенням 200-300 тисяч мешканців нормальним є інтервал очікування транспорту на рівні 5-8 хвилин. Це базово є оптимально, але це є усереднений показник і звичайно, що на окремих ділянках можна допускати інколи й 15-20 хв, якщо вони не є настільки навантаженими з точки зору кількості пасажирів, щоб раціонально все ж таки використовувати транспорт. Адже транспорт —  не громадське таксі, дійсно не має приїжджати, як тільки хтось вийшов з під’їзду одразу, щоб його забрати. Але в центральних частинах міста логічно, що інколи інтервал може бути 2 і 3 хв, на більш віддалених маршрутах, де попит не такий великий, то цілком прийнятно, щоб сягав і до 15 хвилин»,  – зазначив Дмитро Ткачук. 

Оплата проїзду онлайн у луцьких тролейбусах виглядає так. Фото авторки

Що впливає на графік руху тролейбусів у Луцьку  

Керівник КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Анатолій Миронюк  розповів, що графіки руху тролейбусів сформовані вже дуже давно, але вони постійно оновлюються, а за основу беруться графіки попередніх років з урахуванням зміни міграції населення у місті Луцьку. 

«Є літні графіки, де менший пасажиропотік. Відповідно, зменшується кількість тролейбусів на цій лінії маршруту, тому що неефективно використовувати порожні тролейбуси, це дуже дорого. Якщо зменшиться кількість тролейбусів, скажімо в липні, бо це найменш пасажиронаповнюючий місяць, то й відповідно змінюються інтервали між тролейбусами», — сказав Анатолій Миронюк. 

Година-пік, коли найбільший пасажиропотік — це з 7-9 ранку, другий максимум, де найбільше «навантаження» на тролейбуси  — з 16  години. 

Це пов’язано з роботою людей на підприємствах, у лікарнях. Наприклад, у Луцьку  значна кількість лікарів завершують роботу о 15 годині, в школах теж. Після 17 години вже йдуть  робітники з роботи. Анатолій Миронюк пояснив, що графіки формують так, щоб людей забрати «на себе».

«В нас для міського ритму існує правило, де найкращий інтервал в розмірі 10-12 хвилин. Якраз в цей час пасажири приходять, приїжджають і йдуть. Відбувається пасажирообмін. Але так не на кожному трафіку. Якщо ми візьмемо маршрут Ковельська-Гаразджа, то це один тролейбус тому, що пасажиронаповнення таке, що графік інтервалу руху досить великий — вимірюється годинами. А  маршрут  №15 об’єднує густонаселені райони. І там пасажирообмін дуже великий, інтервал руху скорочений до 7 хвилин. Там працює максимальна кількість тролейбусів тому, що така є потреба.  Якщо велике пасажиронаповнення, значить тут треба частіше пускати тролейбуси», — зазначив Анатолій Миронюк. 

Крім нових тролейбусів у Луцьку віднедавна їздять нові автобуси з низькою підлогою. Фото авторки

Які тролейбуси б/у з Польщі є в Луцьку 

1 червня  цього року в Луцьку виїхали три тролейбуси на маршрути №2, 5 та 12, що  раніше їздили в Польщі. Два – SAM MPK Lublin II та один – SOLARIS Trollino 12. Про це повідомляв Луцький міський голова Ігор Поліщук. З його слів, тролейбуси у гарному стані, в них невеликий пробіг.

За інформацією на сайті  Prozorro, цього року КП «Луцьке підприємство електротранспорту» підписало договір на закупівлю 4 тролейбусів, які були у використанні в Польщі. У кожного тролейбуса низький рівень підлоги.

Загальна вартість цих тролейбусів  з ПДВ —  4 мільйони 452 тис. грн. 

Відповідно до договору з сайту Prozorro, за два низькопідлогові тролейбуси 2011 року випуску SAM MPK Lublin II — 1 мільйон 750 тис. грн, за один низькопідлоговий тролейбус Solaris Trollino 12, 2008 року випуску — 980 тис. грн, за низькопідлоговий тролейбус Solaris Trollino 12, але вже 2007 року випуску — 980 тис. грн.   

Салон старого тролейбуса, що їздить в Луцьку. Фото авторки.

 У Луцьку планують збільшити вартість проїзду в тролейбусах 

7 липня у Луцьку обговорювали підвищення вартості проїзду на перевезення пасажирів тролейбусами. У планах збільшити вартість проїзду, щоб з 20 липня ціна зросла із шести до восьми гривень. Причина — підвищення ціни на електроенергію. 

Юрист проєкту «Свої люди» Віталій Гусак прокоментував, що під час воєнного стану немає заборони на підняття тарифів на проїзд у міському електричному транспорті, а експерт з міської мобільності Дмитро Ткачук розповів, яким має бути підвищення тарифу без порушень.

«Рішення про підвищення тарифу затверджується виконавчим комітетом Луцької міської ради. Його обґрунтовує і розраховує  планово-економічний відділ відповідного комунального підприємства. Подає на виконком в профільне управління чи відділ міської ради й виконком затверджує розмір тарифу і відповідно, з якої дати він набуває чинності. Тому тут якихось варіантів порушень в принципі не так і багато. Крім порушення термінів оприлюднення проєкту цього рішення чи ще щось. Інша ж справа, що стосується економічного обґрунтування — це вже питання розрахунків, які потрібно перевіряти й дивитися, наскільки показники враховані, як по витратах на діяльність комунального підприємства, так і по фактично виконаній роботі», – прокоментував експерт Дмитро Ткачук. 

Заголовне фото авторки.

Читайте також Е-квиток у Хмельницькому: чому запровадження сповільнилось?

Avatar photo

Від Maya Golub