Квиток в електронному форматі, безготівкова оплата, картка для проїзду – це те, з чим уже декілька років живе Хмельницький. Ще у 2018 році відбувся конкурс на визначення оператора, який має змінити спосіб розрахунку за проїзд в громадському транспорті. Саме тоді й було заплановано провести так звану транспортну реформу, яка охоплювала поетапний план запровадження е-квитка в комунальному та приватному транспортні.

Наразі реалізація цього плану “зависла” десь на 2 етапі реалізації з встановленням 221 валідатора на транспорті Хмельницького комунального підприємства “Електротранс”. У матеріалі розповімо про транспортну реформу, амбітні плани міської влади та їх реалізацію спочатку під час карантину, а тепер в умовах воєнного стану.

Картка для проїзду. Фото авторки

Карантин і повномасштабна війна

За інформацією, яку надало управління транспортну та зв’язку Хмельницької міської ради, сьогодні в Хмельницькій міській громаді забезпечується повноцінне функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському електричному транспорті. Надалі ж планується впровадити функціонування цієї системи на автобусних маршрутах загального користування. Останнє свідчить, що до приватного транспорту реформа ще не дібралася, хоч за планами вже б мала.

Інформація про електронний квиток в салоні тролейбуса. Фото авторки

В міській раді пояснили, що впровадження на автобусних маршрутах загального користування автоматизованої системи тимчасово було призупинено у зв’язку з запровадженням спочатку карантину по всій території України з 9 грудня 2020 року постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» та далі з введенням воєнного стану від 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Однак з 1 липня 2023 року по всій території України було скасовано карантин, встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. Це рішення ухвалив Кабінет Міністрів України. Чи вплине це на транспортну реформу в Хмельницькому, спробували розібратись, проаналізувавши заходи, що уже були реалізовані, та поспілкувавшись з посадовими особами, які до того залучені.

Конкурс з одним учасником

В далекому вже 2018 році Хмельницька міська рада взялася за впровадження електронного квитка та відповідно за запуск безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті. На засіданні виконавчого комітету міськради тоді проголосували за запуск автоматизованої системи обліку оплати проїзду. Одразу ж було оголошено конкурс з визначення єдиного оператора на реалізацію цієї системи.

Конкурс провели вже у вересні того ж року. Участь в ньому взяла лише одна юридична особа – одеська компанія ТОВ “Фінансова Компанія “Герц”. Після нетривалих дискусій право на впровадження е-квитків у громадському транспорті Хмельницького все ж таки надали одеситам. Для цього 11 жовтня 2018 року було введено в дію рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради.

Громадський транспорт у Хмельницькому. Фото авторки

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ГЕРЦ» («ТОВ «ФК «ГЕРЦ») на той момент була непримітною фірмою. На тендер прийшла з купою конкурсних документів, які вимагались для участі та субліцензійним договором на програмне забезпечення. Тобто на момент участі ця фірма не мала навіть того, що мала по факту запроваджувати. Технічні та програмні засоби, а саме комп’ютерна техніка та сервер бази даних їй мало надати таке собі ТОВ «Герц». Далі про нього розповімо детальніше.

Павутинка зв’язків фінкомпанії “Герц”

В системі Prozorro знаходимо трішки деталей про цю юрособу в тендерному обґрунтуванні застосування переговорної процедури. Цю ТОВку було створено у 2015 році, з червня 2015 року її зареєстровано як небанківську фінансову установу та з грудня 2015 року нею отримано ліцензію Національного банку України на переказ коштів.

Засновником цієї юрособи є товариство з обмеженою відповідальністю «Герц» та Костянтин Ткач, який також є її кінцевим бенефіціарним власником. На офіційному сайті ТОВ «Герц» зазначено, що компанія працює на ринку інформаційних технологій з 2000 року, надає інформаційно-обчислювальні послуги, розробляє і супроводжує програмні комплекси для банківських і фінансових установ, а також постачальників комунальних та інших видів послуг не залежно від форми власності. Засновником ТОВ «Герц» є підприємство з іноземними інвестиціями у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю «Аверс», а кінцевими бенефіціарними власниками – знову ж таки Костянтин Ткач та Геннадій Беседовський.

Наявні санкції

На сайті ТОВ «Герц» знаходимо цілий розділ із наявними у нього сертифікатами на різні програмні продукти, однак субліцензійний договір від 7 лютого 2018 року, про який вже згадувалось вище, ТОВ «ФК «Герц» мала не з ТОВ «Герц», а з ТОВ «Сімбол Системс». І от тут стає ще цікавіше, адже ця юрособа входить до Reikartz Hotel Group – національної мережі готелів, що об’єднує понад 40 готелів в Україні та за її межами. З цікавого – засновником ТОВ «Сімбол Системс» на 99,9% є кіпріотська компанія «Фріотрон Холдінг Лімітед», на яку з травня 2023 року накладено в Україні санкції. Тобто в Хмельницькому застосовується програмне забезпечення юрособи, компанія-засновник якої наразі під санкціями.

Скриншот з системи YouControl

Впровадження електронного квитка

Поетапний план впровадження автоматизованої системи оплати проїзду передбачав на момент проведення конкурсу та затвердження його результатів 4 етапи загалом на 600 днів, тобто на трішки більше, як півтора року.

Перший етап

На першому етапі, який становив 120 днів, передбачалась організація цифрового середовища, встановлення оновленого програмного забезпечення на прилади отримання оплати за проїзд, що належать управлінню транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради, та виготовлення партії тестових електронних квитків у кількості одна тисяча.

Другий етап

На другому етапі передбачалось виготовлення бортового обладнання – 100 бортових комп’ютерів та 180 валідаторів. Також передбачалось переведення автоматизованої системи з тестового режиму до режиму постійної експлуатації, забезпечення пільговими електронними квитками мешканців міста, організація роздрібної торгівлі паперових квитків з QR-кодом (так званий разовий квиток). На все про все планувалось витратити теж усього 120 діб. І також тоді мова йшла про найголовніше – встановлення та підключення бортового обладнання на усі транспортні засоби профільного управління.

Сплата проїзду карткою. Фото авторки

Третій етап

Третій етап на 180 днів передбачав укладання договорів з приватними перевізниками та поетапне встановлення бортового обладнання на їх транспортні засоби. І тут, як то кажуть, руки в оператора не дійшли далі другого етапу. Навіть не весь комунальний транспорт сьогодні технічно обладнаний згідно з конкурсними вимогами.

Четвертий етап

На четвертому етапі, до якого потрібно ще колись дібратись, була запланована оптимізація маршрутно-транспортної мережі пасажирських перевезень Хмельницького.

Технічне забезпечення “Електротрансу

Всього нині в транспорті Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» встановлено 221 пристрій, який сертифікований для здійснення безготівкової форми оплати проїзду (валідатори).

Обладнаними по суті повноцінно є лише тролейбуси й то у різноманітних варіаціях. Є тролейбуси з універсальними валідаторами, що приймають оплату проїзду всіма способами (сині валідатори). Є валідатори оранжевого кольору, які зчитують тільки транспортну картку для оплати проїзду. В таких випадках, поряд з оранжевими валідаторами, в салоні тролейбуса ще розмістили «антивандальні коробки» синього кольору. Правда, не завжди в них можна побачити сам зчитувальний прилад для банківської картки. За останніх умов оплатити карткою можна у водія, якого забезпечено терміналом.

Також з початком повномасштабного вторгнення було повернуто можливість оплати проїзду готівкою.

Універсальний валідатор. Фото: Суспільне Поділля

«Це, знову ж таки, недотримання вимог угоди компанією «Герц». Згідно з першою угодою вони мали забезпечити всі тролейбуси універсальними валідаторами, які б зчитували не лише транспортну картку та одноразові паперові квитки, куплені в платіжних терміналах, а й банківську картку. Однак, вони поставили валідатори, які зчитують лише електронний квиток у різних його видах. Ось ці сині коробочки“, – розповіла про виконання зобов’язань ТОВ «ФК «Герц» заступниця директора з виробництва Хмельницького комунального підприємства “Електротранс” Наталія Свистун.

Пані Свистун розповіла, що комунальне підприємство виставило оператору претензію, і в “Герці” запропонували ці сині коробочки, щоб люди сплачували банківськими картками. Вони називаються антивандальні коробки для терміналів.

Також, за інформацією комунального підприємства, здійснено забезпечення контролерів пристроями, сертифікованими на здійснення контролю за оплатою проїзду.

Перехід на е-квиток вдався

Однак, загалом, на підприємстві цілком задоволені переходом на електронний квиток, адже наразі ця система 100% безпомилково надає змогу відстежувати проїзд пільговиків у комунальному транспорті. Поряд з тим, лише третина комунальних автобусів забезпечена такими приладами. Оператор і тут не виконує свої зобов’язання, а для комунального підприємства дуже важливо бути в рівних умовах з приватними перевізниками.

“Антивандальна коробка” для сплати карткою. Фото авторки

«Насамперед, поставити всіх перевізників у рівні умови. Електронна система оплати проїзду має бути забезпечена для всіх перевізників. Повністю для всього транспорту міста. Тоді це будуть рівні умови для всіх. На сьогодні у нас як таких великих проблем немає, дуже тішимося, що ми вже відпрацювали, пройшли цей шлях впровадження електронного квитка», – додала Наталія Свистун.

Невдоволення міської влади

«Є певні зауваження. Є певні питання. Цього року у нас завершується договір. Фактично, ми маємо новий конкурс оголошувати, тому я очікую, що до кінця року має бути новий переможець, нова система. Сподіваємося, що буде теж нормальний оператор, який зможе швидко це все забезпечити. Тоді був конкурс, вони (ТОВ «ФК «Герц» – ред.) виграли й здається в січні 2024 року в них закінчиться договір. Попередньо конкурс управління транспорту, думаю, має оголошувати в кінці літа. Там десь 2-3 місяці на його проведення передбачається», – так прокоментував результати роботи оператора заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Також посадовець розповів, що в новому конкурсі буде набагато більше вимог. У першу чергу, мова йде про обслуговування клієнтів. А також буде прописано вимогу до валідаторів – «мають бути встановлені такі, які приймають усі види карток». Тобто, і дебетну, і кредитну, і транспортну картку.

«Ми хочемо, щоб у місті був створений міні-контактний центр, умовно кажучи, до якого б люди могли звертатися. Тому що це приватна компанія, яка ймовірно виграє конкурс, так само, як і «Герц», і всі основні моменти по роботі з людьми, по роботі з клієнтами вони мають на себе брати, оскільки вони є компанія, яка впроваджує цей квиток», – розповів про деталі нового конкурсу Микола Ваврищук.

Не виконання зобов’язань – не перепона

Однак профільний заступник не заперечив, що ТОВ «Фінансова компанія “Герц» зможе також претендувати на участь у новому конкурсі, якщо вона буде мати таке бажання. І це на фоні того, що остання до цього часу не виконала свої минулі конкурсні зобов’язання.

Оплата проїзду готівкою. Фото авторки

«Як я вже сказав, ми підвищуємо вимоги. Якщо вони (ТОВ «ФК «Герц») підуть на це, і виграють конкурс… Зрозуміло, що якщо у нас не буде підстав, ми не зможемо їм відмовити, якщо все буде ними виконано», – пояснив профільний заступник Микола Ваврищук.

Серед умов, які будуть також передбачені у новому конкурсі, – щоб чинні картки, які є в пільгових категорій населення, тобто в пенсіонерів та інших, продовжували діяти. І тут звичайно ж м’яч на полі наявного оператора, який саме в цій вимозі матиме стовідсоткову перевагу перед іншими, оскільки займався з самого початку запуском е-квитка у Хмельницькому.

Замість висновків

Упровадження е-квитка в містах України – це навіть не потреба, а вимога часу. Протягом останніх 5 років ситуація в місті Хмельницькому з цим значно покращилась. Спочатку містяни дещо тривожно ставились до безготівкової оплати, однак зараз з кожним днем усе більше людей користуються цією можливістю. Це справді зручно та швидко. Однак у цьому процесі важливим є не лише саме впровадження, а й те, хто займається цим упровадженням. З оператором, який з 2018 року займається запуском електронного квитка, місту дещо не пощастило.

Про наявність невиконання зобов’язань підтвердили, як у міській раді, так і у Хмельницькому комунальному підприємстві «Електротранс», парк якого давним-давно мав бути забезпечений універсальними валідаторами, а не тим «набором пристроїв», які можна наразі побачити в салоні транспорту чи кабіні водія.

Можливо саме зараз, перед запуском нового конкурсу, варто ще раз подивитись на результати співпраці з ТОВ «ФК «Герц», звернути увагу на наявність санкцій у засновника юрособи, яка надає програмне забезпечення цьому оператору, та все ж таки почати шукати іншого оператора для продовження впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в Хмельницькій міській громаді? Питання наразі риторичне.

Читайте також: Інспекція паркування в Хмельницькому: як працює та які має досягнення.

Від Alona Bereza