У Луцьку навіть у часи війни розвивається туризм. Лучани та гості міста мають можливість побачити вживу відреставровані підземелля неподалік Луцького замку. 

14 липня цього року у Луцьку відкрили підземелля, доступ до яких до цього часу був закритий. Підземелля у музейному просторі «Окольний замок» розташовані на вулиці Кафедральна, 6. 

Цей музейний простір включає вежу князів Чорторийських, підземелля колегіуму єзуїтів та фрагмент оборонного муру. Відновлювальні роботи почалися в серпні 2018 року, мали закінчитись в 2020 році, але все готове до відкриття було лише в 2023 році.

Реставрацію підземель зробили в рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Вхід на територію “Окольного замку”, де є підземелля. Фото авторки.

Підземелля з «привидами» та лицарями

У підземеллях є фігури лицарів в обладунках, монаха-єзуїта, корисна інформація про історію міста Луцька.  Також за бажанням працівники музейного простору можуть показати «привидів», яких проєктують на стіні підземель. Наприклад, голограму привида Ганни Войтнховської.  Працівники музейного простору розповідають, що вона раніше справді тут жила і її стратили за подружню зраду.  У темряві можна побачити голограму її «привида», що ходить і плаче. 

Крім того, є дзеркала  для селфі, що змінять ваше відображення та покажуть у реальності.  

Голограма привида. Фото авторки.

Думка керівництва міста

Луцький міський голова Ігор Поліщук розповів, чи все вдалося зробити в рамках цього проєкту.

«Від часу впровадження проєкту «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» вдалося не лише реалізувати заплановані заходи, але й досягти вищих кількісних і якісних показників. Зокрема, у процесі проведення реставраційних робіт було віднайдено та розчищено підземні галереї, загальною площею 170 м кв., про які відсутні писемні згадки в історичних джерелах. Нововідкриті приміщення стали найбільшим на Волині археологічним відкриттям часів незалежної України», —  зазначив Ігор Поліщук.

«Відкриття Музейного простору «Окольний замок» відбулося пізніше запланованого терміну у зв’язку з введенням на території України воєнного стану, через що була обмежена можливість здійснити завершальні підготовчі заходи до відкриття об’єкту»,  — додав він. 

Минулого року між Луцькою міською радою та Волинським фаховим коледжем Національного університету харчових технологій виник конфлікт через те, що в міськраді з’явилася ідея переселити студентів у якесь інше місце, оскільки на території вищого навчального закладу є підземелля. Викладачі та студенти використовують підземелля як укриття під час повітряних тривог і висловилися проти ідеї, щоб кудись переїжджати. 

Луцький міський голова Ігор Поліщук у коментарі авторці тексту відповів, що зараз конфлікту  з керівництвом коледжу немає.  

Проте наприкінці серпня у медіа почала з’являтися інформація, що через порушення температурного режиму ці підземелля можуть руйнуватися. Однак чомусь такі звинувачення були лише в бік студентів, які туди мають спускатися в укриття, але на момент виходу публікації ще навіть не розпочали навчання. 

Монах-єзуїт, що рухається. Фото авторки.

Чим особливі підземелля

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис розповів, що підземелля особливі тим, що великі за площею і поєднані з підземеллям самого Окольного замку, в тому числі під Вежею Чорторийських: 

«Це поєднані колегіумно-замкові підземелля. Також тим особливі, що частина з них раніше була невідомою, засипана землею. Це нововідкриті підземелля. А зараз вони цікаві наповненням: віртуальною реальністю, голограмою, мультимедійним тачскріном, тобто сучасними технологіями».

«Раніше це були підземелля під начальним закладом – колегіумом єзуїтів та під замковими мурами. Напевно деякі з них мали оборонну функцію. В радянський час частина з них були закриті, в іншій частині – господарський підвал навчального закладу», —  додав він. 

Олександр Котис наголошує, що в Луцьку дуже багато підземель. Зокрема, під монастирем Бернардинів біля Свято-Троїцького собору, під монастирем Василіан, під костелом і колегіумом єзуїтів, під Верхнім і Окольним замками, під Монастирем шариток, під будівлями на вулицях, які прилягають до майдану Ринок (вулиці Драгоманова та Данила Галицького). 

«Відкриті для відвідувачів тільки єзуїтські, бернардинів біля собору (там зараз галерея), під вежею Чорторийських і в замку Любарта», — розповів він. 

Вежа Чорторийських. Фото авторки.

Перспективи туризму відреставрованих підземель 

Начальниця управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська розповіла, як часто ходять люди в підземелля  «Окольного замку». 

«Музейний простір «Окольний замок» запрацював 14 липня 2023 і відразу став популярним, неймовірно цікавим і бажаним для відвідування об’єктом. Уже відомо, що до сьогодні його відвідало понад 6 тис. осіб. Окрім туристів приходять багато лучан, адже пам’ятки, які можна побачити тут – Вежа князів Чорторийських із залишками оборонного муру Окольного замку, багато років були недоступними для споглядання, а тому й абсолютно невідомими навіть для більшості жителів нашого міста», — зазначила вона. 

За її словами, іноземних туристів зараз взагалі мало, як у Луцьку, так і в Україні загалом. Але іноземці все ж є:

«Переважно це волонтери, соціальні, дипломатичні місії. Тому важко цих людей назвати туристами. Але так, іноземці є. Зокрема, були представники таких країн як Австрія, Литва, Грузія, Австралія, Польща».  

До підземель зазвичай  найбільше людей йдуть у вільний від роботи час. 

«Луцьк полюбляють відвідувати в основному на вихідні. Тому і в Окольному замку найбільше відвідувачів саме в суботу та неділю. Але і протягом тижня достатньо екскурсій замовляють», — розповіла керівниця управління туризму.

Фігура лицаря у підземеллі. Фото авторки.

Блогери і туризм в Луцьку

Також Катерина Теліпська поділилася інформацією, як популяризують туризм до підземель: 

«Окрім активної промоції у соціальних мережах, запрошуємо відвідати новий простір журналістів, блогерів з інших міст. Зокрема, вийшов чудовий сюжет на ютуб-каналі Узол і Манько. І хоч протягом трьох днів, що у нас перебували автори блогу, йшов рясний дощ, вийшов надзвичайно атмосферний репортаж». 

Незабаром на ютуб каналі Tour de Ukraine Валерії Мікульської вийде фільм про Луцьк та Волинь загалом.  

«Наше завдання показати не лише один об’єкт, а цілісний туристичний продукт Луцька. Тому ми формуємо велику програму перебування гостей. Кожен раз це індивідуальний підхід, тому що автори тревел-блогів мають свою цільову  аудиторію», —  розповіла Катерина Теліпська. 

Вона переконана, що відкриття такого туристичного об’єкта є значною подією не лише для Луцька, Волині, а й для України.  

«Тому ми, вперше за багато років, привезли українських туроператорів в’їзного туризму, які зараз активно працюють як в Україні, так і за кордоном, аби вони включили Луцьк та наш туристичний об’єкт у свої туристичні пакети. І що важливо, ця робота уже дає результати, бо вони вже привозять групи туристів», — розповіла вона. 

«У цьому році ми показували Луцьк як затишне укриття, яким воно стало для багатьох українців за останній рік. У цьому контексті дуже показовим є те, що у нашому місті багато історичних підземель, які є частиною туристичних маршрутів, але разом з тим у час війни вони стали укриттями для людей. А підземелля під колегіумом єзуїтів і вежею Чорторийських — одні з найбільших, найінтерактивніших, найінноваційніших», — додала вона. 

Вежа. Фото авторки.

Підземелля не лише для екскурсій

За словами Катерини Теліпської, простір дозволяє проводити у ньому найрізноманітніші заходи. По-перше, є неймовірно затишне подвір’я, де можна провести камерний концерт, презентацію книги, художній пленер тощо. 

«Ще до офіційного відкриття простору, в рамках промоції, ми проводили тут арт-променад «Так звучить Луцьк», тут презентувала свою книгу Оксана Забужко в межах луцької літературної резиденції «Місто натхнення». А в самих підземеллях можна робити виставки, презентації, лекції. До речі, простір має конференц-зал на 40 місць, де уже відбувались кінопокази, зустрічі з істориками, гідами, пресконференція за участю представників Литовського сейму», — розповіла Катерина Теліпська.  

Вартість вхідного квитка для дорослого – 120 гривень, а для дітей – 80 гривень. Дітям до семи років вхід безкоштовний. 

Туристичний простір працює з 10 до 19 години, проте у понеділок та вівторок необхідно записуватись заздалегідь. Також можна окремо замовити екскурсії, попередньо про це домовившись. 

Як повідомили у Виконавчому комітеті Луцької міської ради, за період з 14 липня по 28 серпня 2023 року музейний простір відвідали 6214 людей, з них 4769 придбали вхідні квитки, а 1445 людей відвідали туристичну локацію безкоштовно (діти та дорослі, які належать до пільгових категорій громадян). Кошти, отримані від продажу вхідних квитків, спрямовуються до бюджету міста та на поточні витрати комунального підприємства «Центр розвитку туризму», в структурі якого перебуває Музейний простір «Окольний замок» (науково-дослідницьку діяльність музейного простору, сувенірну продукцію, заробітну плату персоналу, комунальні та господарські послуги тощо).

Заголовне фото – авторки.

Читайте також: Яким є туризм в часи війни у Луцьку

Avatar photo

Від Maya Golub