Чи задумувалися ви колись над тим, наскільки багато речей втрачають сенс, якщо вони не є своєчасними? Святкові тости, особливо якщо вони не дуже банальні – це щось приємне і радісне. Але ж ніхто не виголошує їх, наприклад, біля лікарняного ліжка тяжкохворої людини. Цукерки – це смачно і позитивно. Але уявіть реакцію хворого на діабет, якому пропонують ці солодощі. Десь те саме зараз відбувається з бюджетними витратами на ремонти, реконструкції і навіть будівництва спортивних майданчиків. Управління, ради, держпідприємства і різні організації за поточний рік витратили на це вже сотні мільйонів гривень. Чи доречними, а головне – своєчасними є такі витрати під час великої війни? Питання дискусійне, але ця дискусія різко змінює вектор, коли дізнаєшся, що на цих об’єктах замовники ще й добряче переплачують. А коли десь є переплата, то десь виникає і чийсь інтерес. Виходить, що для когось ці витрати все ж “на часі”.

Стадіон для ватутінців

В середині вересня Департамент будівництва Черкаської обласної державної адміністрації оголосив тендер на завершення реконструкції стадіону “Шахтар”, що у місті Ватутіне. На спортивну арену, яка розташована в населеному пункті з 16 тисячами мешканців, готові були витратити 13,7 мільйонів гривень. 

Споруду почали відновлювати ще в 2021-му – в рамках “Великого будівництва”. Тут перестелили штучне покриття футбольного поля, змонтували основу для баскетбольного майданчика, встановили огорожу. Тоді на все це витратили трохи більше 3,5 мільйонів гривень. Утім, роботи не закінчили і цьогоріч затрати підскочили в ціні аж втричі. 

Реконструкція стадіону в м. Ватутіне, Черкаська область

Черкаська ОДА вирішила, що на другий рік війни критично важливо встановити на ватутінському стадіоні бігові доріжки, доріжки для стрибків, баскетбольно-волейбольний майданчик і тенісний корт. На роботу замовник виділив часу до кінця 2024 року. Встигнути цілком реально, але чи варто взагалі починати?

Тендер оголосили 12-го вересня і він одразу привернув увагу громадськості. Увагу, звісно ж, негативну. На сторінці закупівлі в системі Prozorro фактично в той же день з’явились звернення до Держаудитслужби (ДАСУ) з вимогою припинити витрачати чималі гроші на спортивну інфраструктуру. 

Ремонт стадіону під час повномасштабної війни росії проти України – це неправильно. Я проти втрат на ремонт об’єктів, що не сприяють перемозі. Ці гроші потрібні ЗСУ, на реабілітацію військових. Припиніть, будь ласка, це беззаконня”, – звернувся до ДАСУ дехто Володимир Даниленко. Підтримала його тезу і Анастасія Мильнікова: “Предмет закупівлі не є доцільним використанням коштів під час повномасштабного вторгнення”.

А поки аудитори роздумують, що робити з тими зверненнями, Департамент будівництва Черкаської ОДА провів відкриті торги та визначив підрядника. За 13,5 мільйонів роботи планує виконувати ТОВ “Ремтехналадка”. Саме воно і працювало тут ще в 2021-му. Фірма, що належить полтавській підприємиці Євгенії Корнберг,  була єдиним учасником тендеру, а тому активно торгуватись не довелось. Перша цінова пропозиція на аукціоні одразу і стала виграшною.

“Ремтехналадка” вписала в кошторис як цілком ринкові ціни на витратні матеріали, так і суттєво завищені. Зокрема, на гумову крихту SBR фірма планує витрачатись двічі – за цінами 12,5 грн/кг та 15,8 грн/кг. При цьому в мережі без проблем можна знати дешевші пропозиції, зокрема за 11 грн/кг.  Різниця дає в загальному 102,2 тисяч гривень переплати. Чимало переплатять і на каучуковій крихті. Замість ринкових 60 грн/кг, в кошторисі вказана ціна 98,33 грн/кг. На цей матеріал можуть витратити зайвих 154 тисячі гривень

Побудувати попри усе

Ще цікавішою виявилась доля нового спортивного комплексу в Кам’янці-Бузькій, що на Львівщині. У червні поточного року Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам’янка-Бузької міської ради оприлюднив на Prozorro оголошення про початок відкритих торгів. Рада вирішила витратити понад 117 мільйонів на зведення спорткомплексу, що підходить як для легкоатлетів, так і для проведення змагань та тренувань з ігрових видів спорту. Приміщення планували зводити “з нуля”, завершивши усі необхідні роботи до кінця 2024 року. Виконувати роботи зголосилось ТОВ “Технології клімату та автоматизація систем”, яке виявилось єдиним учасником закупівлі.

Проєкт спортивного комплексу в Кам’янці-Бузькій

Оскільки на тендер звернула увагу громадськість, міська рада вийшла з роз’ясненням. Тут вважають, що будівництво спортивного комплексу дуже доречне, бо в шкільний час спортзал зможуть використовувати учні місцевої школи, далі тут зможуть тренуватися спортсмени з ДЮСШ, а у вільні від таких тренувань періоди сюди зможуть приходити любителі з числа місцевих мешканців. Не обійшлося в цих поясненнях і без свого роду маніпуляцій. Чиновники згадали і дітей, і військовослужбовців, і, власне, війну:

“Варто розуміти, що дбати про здоровʼя дітей і їх фізичне виховання – наш обовʼязок незалежно від подій навколо, адже здорові діти – це здорове майбутнє. І, думаємо, що батьки наших дітей, які щоденно перебувають на фронті, не проти, що в глибокому тилу їх діти мають можливість розвиватись.

Будівництво цього спортзалу, це точно не про розкіш, а про забезпечення базових освітніх потреб учнів ЗЗСО №3 та учнів Дитячої юнацької спортивної школи в нашій громаді”, – йдеться у роз’ясненні розміщеному на сайті ради. 

Втім, як виявилося, роз’яснення були явно неповними. Адже як виявили журналісти видання “Наші гроші.Львів”, в кошторисі переможець торгів заклав чимало переплат. Тоді чиновникам довелося пояснювати ще раз, але обмежилися вони доволі банальним “світові ціни на матеріали часто коливаються”.

Сторони вже навіть підписали відповідний договір, однак в ситуацію втрутилась Держаудитслужба, яка теж знайшла в закупівлі чимало помилок та порушень. Зокрема, аудитори вказали на відсутність у тендерній документації замовника вимоги щодо підтвердження ступеня локалізації товару, яке мало б бути, відповідно до чинного законодавства. Відповідно, не надав необхідних документів і учасник – “Технології клімату та автоматизація систем”.

Кам’янка-Бузька міськрада пробувала сперечатись з ДАСУ, але все ж у підсумку здалась і через місяць після підписання контракту розірвала його. 

Резонанс, скандал, переплати… Що робить Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам’янка-Бузької міської ради далі? Повторно оголошує закупівлю тих же робіт, на якій перемагає та ж сама фірма – ТОВ “Технології клімату та автоматизація систем”. Цього разу виконати роботу підрядник зголосився на майже 20 тисяч дешевше, що практично ніяк не вплинуло на фінальну суму – 117,28 мільйонів гривень. 

Цього разу проаналізувати кошторис взялися вже ми самі. Покопавшись,  побачили аналогічну ситуацію – переплати на окремих групах матеріалів. За дисперсію полівінілацетатну непластифіковану, а простіше кажучи емульсійний клей, переплатити можуть 73,6 тисяч гривень. На палях залізобетонних марок С70-35 і С80-35 – ще зайвих 187,9 тисяч. 

Втім, певну роботу над помилками “Технології клімату та автоматизація систем” все ж провели. Ті позиції, на які вказували журналісти минулого разу – двокомпонентна еластична гідроізоляційна мастика  Ceresit  CP 43  XPRESS, легковирівнювальна суміші Ceresit СN 178, екструдований пінополістирол та інше, в кошторисі подешевшало до більш-менш ринкових цін. 

Тож 29-го серпня сторони таки підписали договір щодо зведення нового спорткомплексу. Та на цьому історія може не завершитись, адже 26-го вересня Держаудитслужба опублікувала висновок про результати моніторингу процедури закупівлі. І знову вказала на наявне порушення – не  відхилення замовником тендерної пропозиції учасника, який за версією аудиторів допустився критичних помилок у тендерній документації. 

Що ж до фірми-підрядника, то власниками ТОВ  “Технології клімату та автоматизація систем” нині є місцеві підприємці Богдан і Тарас Яреми. Підприємство за час роботи з Prozorro встигло підписати 50 договорів на 287,5 мільйонів гривень. Контракт з Відділом освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам’янка-Бузької міської ради став найбільшим отриманим фірмою від бюджетних організацій. 

28 мільйонів для 4 тисяч

Добудувати під час війни вирішили і багатофункціональний спортивний комплекс Гришковецької гімназії, що розташувався в селищі Гришківці Житомирської області. За 28,3 мільйона гривень населений пункт, де мешкає трохи більше 4 тисяч жителів, отримає комплекс з футбольним, баскетбольним і волейбольним полями, гімнастичний майданчик, бігові доріжки та кілька глядацьких трибун на майже 400 осіб. Роботи виконуватиме ТОВ “Торгово-промислова компанія центр комплект” Жанни Опанасюк, яка серед іншого має спільний бізнес з ексдепутатом Житомирської облради Віталієм Ейсмонтом. 

Уже традиційно для подібних тендерів конкуренції на аукціоні не було. “Торгово-промислова компанія центр комплект” єдина прийшла на торги і у підсумку отримала підряд, виконати який має до кінця 2024 року. 

Як і ватутінський стадіон у Гришківцях, цей спорткомплекс почали будувати ще в 2021 році. Тоді вартість робіт оцінили в 6,9 мільйонів гривень, однак наприкінці 2022-го договір з підрядником розірвали, виплативши тому 1,3 мільйона. До слова, це була все та ж “Торгово-промислова компанія центр комплект”.

Цього разу фірма одразу заклала в кошторис кілька можливостей для переплат. Зокрема, каучуковий гранулят epdm 1-4 мм записали з ціною 85 грн/кг – при ринкових пропозиціях 5475 грн/кг. А це мінімум 55 тисяч зайвих витрачених гривень. Ще 117,8 тисяч гривень переплатить замовник за огорожу і близько 223,2 тис грн на щебені марки М1000 різних фракцій. 

Окремо варто зауважити, що будуватимуть спорткомплекс у Гришківцях люди з вельми дивними компетенціями. Адже за два місяці до “спортивного” тендеру фірма отримала підряд на прибирання тротуарів Житомира, який має виконувати до кінця поточного року. Так от, відповідно до наданих фірмою довідок працівник Володимир Іщенко, який ще у червні займав посаду майстра санітарного обслуговування, у серпні вже став головним інженером, ще один майстер Валерій Бацула перекваліфікувався у майстра будівельно-монтажних робіт, а двірники Микола Гринь, Петро Похільченко, Віктор Онопрійчук та інші раптово стали газозварювальниками, електрозварювальниками, інженерами з проектно-кошторисної роботи і так далі. Очевидно, що тут може мати місце підробка документів. А отже ця закупівля мала б зацікавити правоохоронців.

І поки в Одесі, Києві, Кривому Розі та інших містах мітингують, вимагаючи не витрачати бюджетні гроші на несвоєчасні мільйонні забаганки, окремі чиновники продовжують замовляти зведення стадіонів. Відтак, нам не лишається нічого іншого, окрім як контролювати такі закупівлі і створювати суспільний резонанс. Хочеться вірити, що цього буде достатньо, щоб вкорінити в головах посадовців тезу про те, що під час війни все має йти або на фронт, або для фронту. Решта – потім.

Заголовне фото – btiplus.com.ua.

Читайте також наш матеріал про закупівлі автомобілів за бюджетні кошти.