З початку повномасштабного вторгнення пов’язаність бізнесу з країною-агресором є тригером, що не найкращим чином впливає на роботу таких підприємств. Покупці рідше обирають продукцію такого бренду, правоохоронці цікавляться діяльністю, а бізнес-партнери намагаються дистанціюватись і знайти компаньйонів з чистішою репутацією. І хоча, як показало журналістське розслідування команди “Bihus.Info”, чимало росіян відверто чхали як на суспільний резонанс, так і на вимоги українського недосконалого законодавства, але все ж за ці півтора року багато підприємств спробували “відмитись” від російського сліду.

Загалом, за даними, які вдалося зібрати завдяки аналітичному порталу YouControl, 685 компаній змінили структуру власності, прибравши зі складу засновників-росіян. Згадана статистика стосується періоду з 24-го лютого 2022-го по 7-е червня 2023-го року і варто розуміти, що подальше “очищення” українського бізнесового середовища триває.

Найбільше таких компаній очікувано зареєстровані у Києві, найменше – у Волинській області. Сьогодні ж ми зупинимося на Львівщині, де таких підприємств виявилось 21. Деякі з них видалися нам особливо цікавими.

Трохи законодавчої передісторії

За час війни українській владі вдалося прийняти ряд законів та постанов, які направлені на унеможливлення роботи російського та пов’язаного з росією бізнесу на території України. Йдеться про заборону будь-яких платежів, а також надання послуг та виконання робіт на користь росіян. Ця ж заборона поширюється на російські компанії, а також українські компанії, в яких кінцевим бенефіціарним власником або власником частки в 10 і більше відсотків є росія, її громадянин або роскомпанія. Це передбачено однією постановою Кабміну. Інша постанова стосується вже змін, які суттєво ускладнюють отримання нотаріальних послуг вищевказаним категоріям осіб та фірм. 

Також діють Закон “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів” та Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб”, які вже направлені на компанії та конкретних осіб, що потрапили під українські санкції.

Ці документи, хоча й мають певні недоліки, та все ж вже суттєво знизили кількість російського бізнесу в Україні. 

Росіяни у львівських готелях

У вересні 2022-го року низка львівських та всеукраїнських видань повідомили про арешт корпоративних прав мережі відомих готелів та нерухомості на понад 55 млн грн. Першоджерелом інформації став телеграм-пост Офісу Генерального прокурора, однак саме журналісти озвучили прізвище власника та назву мережі – Юрій Васін та Reikartz Hotel Group. 

На Львівщині москвич Юрій Валерійович Васін на початку повномасштабної війни значився в засновниках одразу трьох підприємств: ТОВ “Квадріум сервіс”, ТОВ “Рейкарц.Почаїв” і Спільне українсько-бельгійське підприємство у формі ТОВ “Рейкарц і партнери.Україна”. І якщо два останніх стійко асоціюються з готельним бізнесом, то про “Квадріум сервіс” ви могли й не чути. 

Підприємство це доволі активне і реалізує свою продукцію: меблі для квартир, офісів, ресторанів і звісно ж готелів під брендом “Reikartz Furniture”. Ці товари популярні у своєму сегменті, тож якщо ви хоч час від часу відпочивали в українських готелях класом вище середнього, то стовідсотково хоч раз та й користувались товарами “Reikartz Furniture”. Ба більше, “Квадріум сервіс” свого часу встигло навіть попрацювати з публічними закупівлями, отримавши загалом підрядів на 2,03 мільйона гривень.

Нині власниками ТОВ “Квадріум сервіс” вказані львівські підприємці Роман Нітман та Юрій Говорун. Крім того в співвласниках з 70% статутного капіталу значиться і зареєстроване в Талліні ТОВ “Аванкард”. Власне, бенефіціаром саме естонської фірми, а через неї і ТОВ “Квадріум сервіс” вказаний Юрій Васін. Так-так, той самий Васін, який росіянин. От тільки російське громадянство підприємця Васіна почало зникати з українських реєстрів. У червні-липні минулого року росію, як країну громадянином якої є Юрій Васін, замінила Туреччина. Москва в місці прописки зникла, а на її місці з’явилась турецька Анкара. 

Що ж до ТОВ “Рейкарц.Почаїв”, то фірма нині офіційно належить Інні Русняк та Олегу Кудрявцеву. А от ТОВ “Рейкарц і партнери.Україна” записане на дві кіпрські компанії “Рейкарц хотелс енд різотс (сайпрес) лімітед” і “Фріотрон холдінгс лімітед”, які перебувають під українськими санкціями. 

Російсько-французька поліграфія

Доволі відомі та активні на Львівщині фірми – “Медіа дісплей продакшн” та “Медіа дісплей концепт” – також донедавна мали серед власників росіян. Якщо точніше, то росіянку Світлану Макарову з Новосибірська, яка числилась однією з двох власників. Другий власник – Патрік Робіллард, француз з міста Ле-Вант. Власне його прізвище та місце прописки у підсумку взяла й собі Світлана Макарова. 

Тож виходить, що номінально у вересні 2022-го року фірми дійсно позбавились російської співвласниці, але фактично ж людина лишилась та сама, просто змінила громадянство, яке наразі у всьому цивілізованому світі асоціюється з терором та агресією. 

За даними YouControl “Медіа дісплей продакшн” та “Медіа дісплей концепт” у 2022-му році прозвітували про відносно непогані фінансові показники – 76,2 тисячі та 1,45 мільйона гривень чистого прибутку. 

Як вказано на сайті “Медіа дісплей продакшн” фірма займається  виготовленням продукції для дизайнерських агентств, виробників рекламної продукції та інших компаній, які працюють в РОР бізнесі (Point of Purchase, або POP – це торговий зал магазину, де покупець має можливість уважно ознайомитись з асортиментом. А власне POP-продукція це всі матеріали, що сприяють просуванню бренду або товару на місцях продажів: стенди, стелажі, банери і т.п.). Однак фірма займалась не тільки цим. У ковідні 2020-21 роки підприємство зайнялось виробництвом пластикових захисних щитків для обличчя, які носили в основному продавці в магазинах. Цю продукцію “Медіа дісплей продакшн” реалізовувало навіть бюджетним замовникам. Зокрема в Prozorro можна знайти інформацію про 9 контрактів підприємства на загальну суму 121,9 тис грн. 

Український бізнес російської бізнесвумен

А тут маємо компанію, яка щойно почала працювати, а вже може похвалитись зміною власників та зв’язками з активним російським бізнесом. Йдеться про ТОВ “Профі компліт”, яке було зареєстровано у січні 2020-го року і яке до червня 2023-го мало іншу назву – “Курапрокс Україна”.

Підприємство, що спеціалізується на торгівлі фармпрепаратами, заснувала росіянка Ванда Обуханич. Прописана у Москві підприємиця провадила діяльність не лише в Україні, а й активно розбудовувала свій російський бізнес. За даними всеросійської системи перевірки контрагентів “Зачестныйбизнес” на даний момент Обуханич значиться співвласницею мінімум трьох підприємств – “Вікторія еліт”, “Брумаба Руссланд” і “Курапрокс”. Назва останньої, як бачимо, перегукується з назвою “Курапрокс Україна”. Ще ж одна російська фірма Обуханич – “Едельєр” – була ліквідована в 2022 році. 

Цікаво, що після повномасштабного вторгнення росіянка намагалась мімікрувати та навіть вказала країною громадянства Україну. Змінила Ванда Обуханич у реєстраційних даних фірми й власну “прописку” – аж до моменту зміни власників там був вказаний Львів, вулиця Глибока. У червні 2023-го у списку засновників “Курапрокс Україна” з’явився Олексій Мураш з пропискою в нині окупованому селі Труженка Донецької області. А вже за кілька днів він і став єдиним власником, а заодно й керівником фірми. 

Зі зміною власника змінились й реєстраційні дані фірми. По-перше, “Курапрокс Україна” зникла з бізнес-радарів, а на заміну цій назві прийшла нова – “Профі компліт”. По-друге, змінилось місце реєстрації – Львів замінив Київ. Ну і по-третє, фірма отримала новий контактний номер телефону: +38(093)-465-44-56. 

Телефон виявився надзвичайно популярним, адже такі ж контактні дані мають ще понад тридцять різних фірм – від харківського ТОВ “Харківтехноплюс” до рівненського ТОВ “Фатлок”. Популярний, однак не активний: спроби подзвонити регулярно наштовхувались на повідомлення про те, що “номер, за яким ви телефонуєте, тимчасово не обслуговується”. 

Новий власник/керівник Олексій Мураш вказаний власником загалом майже семи десятків підприємств по всій Україні. Два контактні номери телефону, з якими Мураш був пов’язаний раніше, також не обслуговуються. Ці та інші непрямі докази вказують на те, що “підприємець” Олексій Мураш ймовірно є підставною особою, яка фактично не має впливу на діяльність згаданих компаній. Зокрема, на це вказує той факт, що лише у липні минулого року особу з ідентичними ПІБ та місцем народження, було достроково звільнено від відбування покарання за крадіжку. Можна припустити, що росіянка продовжує контролювати цей бізнес, але вирішила формально переписати його, щоб убезпечити від можливих санкцій і проблем з українським законодавством. 

Процес очищення українського бізнесу від усього російського ще триває і, на жаль, далеко не завжди йде як слід. Нерідко заміна власників-росіян є суто формальною або й взагалі фіктивною. Допомогти тут зможе лише контроль з боку правоохоронних органів, голосування “гаманцем” від потенційних клієнтів, а ще, звісно ж, подальше удосконалення законодавчої бази.

Заголовне фото – svidomi.in.ua

Читайте також наш матеріал про сімейне насилля під час війни.