Що зазвичай купують під кінець року? Ну, найчастіше в цей період всі вже починають потроху купувати новорічні подарунки. Що ще? В умовах великої війни – різне і корисне для військових, але тут немає якоїсь чіткої календарної прив’язки, потреби постійні. Добре, а що купують медичні заклади в кінці року? Можна припустити, що все те саме, що і в інші пори року. Ліки, медичне обладнання, витратні матеріали для операцій. І…і кондиціонери. 

Так, українські медичні заклади з вересня кинулися масово скуповувати системи кондиціонування повітря. Суми цих замовлень вже вимірюються сотнями мільйонів гривень і, звісно ж, переплати на них відповідні. Але в чому причина? Для чого ближче до зими купувати кондиціонери? Хто, скільки, а головне кому переплачує? Давайте розбиратися. 

Першопричина

Почнемо з базових понять і для цього нам треба повернутись у 2016 рік. Тодішня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун дала старт медичній реформі. Серед іншого, обраний державою курс розвитку галузі мав докорінно змінити систему фінансування медзакладів та стимулювати лікарні до ефективного управління своїми активами – приміщеннями, обладнанням, персоналом. 

Можна довго сперечатись наскільки завершеною наразі є проведена реформа, та все ж її окремі складові вже давно стали нормою. Наприклад, діяльність Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Це структура, яка за кошти держбюджету закуповує у медзакладів їхні послуги, таким чином фінансуючи роботу лікарень. 

Як це працює? НСЗУ укладає договори з лікарнями і щомісяця перераховує гроші на надання безоплатних послуг у рамках Програми медичних гарантій. Так, наприклад, у 2023 році Національна служба сплатила медичним закладам вже понад 96 мільярдів гривень. Згадана Програма медичних гарантій включає в себе кілька десятків пакетів медичних послуг. Кожен з пакетів має як перелік послуг, що мають надаватись відповідно до нього, так і список вимог, які має виконати медзаклад, аби отримати під цей пакет гроші. 

Власне, саме наявність кондиціонерів у палатах і стала однією з вимог, яку озвучив на початку вересня Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За словами посадовця, лікарні, які не матимуть цього обладнання, з 2024 року не зможуть контрактуватися за певними пакетами з Національною службою здоров’я України. А як нема контрактів – нема і грошей.

За інформацією все того ж МОЗ станом на початок осені кондиціонерами були забезпечені лише 12% палат в лікарнях країни. При цьому найбільше таких  палат було у Києві — 30% та на Дніпропетровщині — 23% від загальної кількості палатного фонду. Найменш забезпеченими кліматичною технікою виявилися лікарні Волинської області – тут кондиціонери присутні в 2% палат. Не набагато краща ситуація і в медзакладах Вінниччини, Львівщини та Чернігівщини. Тут нарахували 5% “комфортних приміщень”.

“Закликаю керівників лікарень активно готуватися до наступного літа вже зараз. Міністерство охорони здоров’я допомагає лікарням і з залученням коштів для реконструкції, і з забезпеченням дороговартісним обладнанням. Забезпечити ж комфортні умови перебування безпосередньо в палатах — це те, що фінансово під силу самим закладам. Ми бачимо це із тих залишків коштів, які є сьогодні на рахунках в лікарнях, за даними Нацслужби здоров’я, це — понад 23 млрд грн. Ці кошти — не абстрактні цифри на рахунках, вони мають використовуватися на благо пацієнтів та покращення якості надання медичної допомоги”, – заявив тоді Ляшко і лікарні з радістю пішли шукати постачальників.

Хто та що купував

Купували багато, купували різне, купували хто як вмів та міг. Шукаючи приклади в системі Prozorro, нам траплялися на очі як відверто дрібні контракти – на 20-30 тисяч, так і багатомільйонні замовлення. Більшість закладів купували як і мали б – з монтажем, гарантією та за адекватними ринковими цінами. 

Однак без переплат не обійшлось.

На початку листопада КНП “Звягельська багатопрофільна лікарня” Звягельської міської ради, що на Житомирщині, оголосила відкриті торги для закупівлі 57 кондиціонерів. Попри пристойну очікувану вартість – 1,134 мільйона гривень, до участі в торгах долучився лише один учасник. 

ФОП Лозенко Олена Андріївна зі старту запропонувала виконати замовлення аж на 1 тисячу гривень дешевше ціни, що була визначена замовником. Цього однак цілком вистачило, адже, як ми вже казали, конкуренції у підприємиці не було. Тож вона і отримала цей підряд. Відповідний договір підписали 20-го листопада. Строк виконання – до 15 грудня поточного року, що виглядає як цілком реальний дедлайн, тим паче що монтаж обладнання у вартість не входив. 

Так що ж пропонувала підприємиця та за яку ціну? За умовами контракту Звягельська лікарня отримає у власність 56 кондиціонерів  Daiko ASP-H09INV та ще один Daiko ASP-H12INV. Виробляє техніку компанія, що працює на українському ринку з початку нульових і, враховуючи це, знайти в мережі продавців, що реалізують товари даного виробника, було не надто складно. Один з відомих агрегаторів цінових пропозицій видав результат – вартість одного кондиціонера Daiko ASP-H09INV зараз варіюється від 9,4 до 14,3 тисяч гривень

В Prozorro такі спліт-системи також купували. Наприклад “Центральна міська лікарня” Гайворонської міської ради, що на Кіровоградщині, в цей же час купило 5 таких кондиціонерів по 9,5 тис грн/шт

А от Звягельській лікарні з постачальником, схоже, пощастило менше, ніж колегам. Адже медзаклад заплатить за товар більш ніж вдвоє більше – 19,8 тис грн за одиницю. В результаті переплата може сягнути 576,8 тисяч гривень. 

Більш потужний Daiko ASP-H12INV, який звягельські медики замовили в одному екземплярі, також купили суттєво дорожче ринку – за 24,2 тисячі. При тому, що в мережі його ціна коливається від 10,2 до 18 тисяч гривень. Навіть найдорожчий з підібраних агрегатором варіантів зекономив би замовнику 6,2 тисячі гривень.

Підсумуємо. “Звягельська багатопрофільна лікарня” на 57 кондиціонерів витратила 1 мільйон 133 тисячі гривень. Потенційна переплата – 583 тисячі, або ж трохи більше 51% від витрачених коштів. Це вражає.

Хто така ця Олена Лозенко? Харківська підприємиця, яка зареєструвала власний ФОП у липні 2022 року. За цей короткий час жінка вже встигла отримати через Prozorro 44 замовлення на 7,38 мільйонів гривень, працюючи з медзакладами одразу в 13 регіонах країни. 

Це єдиний приклад значних переплат? Ні, є ще один.  Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни теж дослухався до рекомендацій Національної служби здоров’я і в середині жовтня оголосив тендер на придбання 45 кондиціонерів. На все виділили мільйон гривень з умовою, що товар має бути поставлений до кінця поточного року. 

Цей тендер зацікавив більше учасників і на торги свої документи подали чернівецьке ТОВ “Технопропозиція” і ФОП із Хотина Андрій Суботін. 

Фірма одразу запропонувала суттєво дешевшу ціну – 855 тисяч гривень. Однак її було відхилено, оскільки у поданій тендерній документації виявилось чимало помилок та невідповідностей. Тут тобі і неправильне заповнення обов’язкових таблиць, і нестиковки у заявлених та фактичних характеристиках товару.

А от ФОП Суботін знижувати свою первісну пропозицію не поспішав. Тож так і виграв, зафіксувавши свою ціну на рівні 995 тисяч гривень. Медикам підприємець планує поставляти скандинавські кондиціонери Nordis Altair NDI-A09TC2. Що й було зафіксовано у підписаному між сторонами договорі. 

За кожну одиницю техніки ФОП отримуватиме по 22,11 тисячі гривень, при тому, що в мережі можна знайти чимало варіантів продажу товару за 18,6 тис грн/шт. Ця ж ціна зафіксована і на офіційному сайті виробника. 

Потенційна переплата Чернівецького госпіталю, звісно, не дотягує до показника колег зі Звягельської лікарні, та все ж доволі чимала – 158 тисяч гривень. 

Все? Ні. Покажемо ще один, фінальний приклад, щоб продемонструвати, що проблема присутня в багатьох регіонах. Петриківська центральна лікарня, що в селищі Петриківка на Дніпропетровщині, також замовила кондиціонери. Загалом 37 штук. Тут готові були заплатити за товар 784,15 тисячі гривень, однак на аукціоні учасники скинули ціну до 776,3 тисяч. 

Більш дешеву пропозицію ФОП Коваля Сергія Вікторовича – 594,87 тис грн, замовник відхилив, через помилки підприємця в тендерній документації.  А от у дніпровського ТОВ “Виробничо-торгівельне підприємство “Биттехзапчасть” з документами виявилось все в порядку. Тож фірмі віддали цей бюджетний підряд. До слова, загалом їх у “Биттехзапчасті” 14, на 5,74 мільйона гривень. 

За умовами укладеного стронами договору, фірма до 31 грудня має поставити та змонтувати на місці 13 кондиціонерів CH-S09XP9 та ще 24 СH-S07XP9. Ціна встановлена підрядником – 20,9 та 21 тисяча гривень відповідно. А от у дилера досить відомої техніки “Cooper & Hunter” ціна значно нижча – 13,9 та 12,7 тисяч гривень за одиницю. 

Різниця насправді чималенька – 290 тисяч гривень, більше третини від загальної вартості замовлення. Навіть відмінусувавши на монтаж 90 тисяч, маємо суттєву потенційну переплату – близько 200 тисяч гривень. Враховуючи, що таких закупівель лише за ці три місяці було проведено близько сотні – проблема стає очевидною.

Осінь завершується, а до кінця поточного року лишається лише місяць. Сумнівно, що медзаклади припинять масову закупівлю кліматичного обладнання, адже це потенційно може загрожувати втратою фінансування. Однак виявлені факти переплат вказують на те, що тотальну нестачу коштів, на яку часто скаржаться лікарні по всій країні, можна принаймні частково виправити контролем за раціональним використанням бюджетних грошей. Або хоча б навчити окремих замовників користуватись гуглом – для пошуку цін на популярну техніку. 

Ілюстрація на головній – publicdomainpictures.net

Читайте також: Заробіток на ухилянтах: як рухаються справи ділків, які на Кіровоградщині організовували схеми ухилення від призову