Попри численні заяви окупантів щодо стрімкого “розвитку” окупованої частини Запорізької області, в багатьох сферах ситуація тут нині катастрофічна. І одне з найпроблемніших питань – людський потенціал. За підрахунками законної влади, з ТОТ Запорізької області виїхало від третини до половини населення, що не могло не відобразитися на економіці регіону. “Латати” ресурсні дірки окупанти взялися через “трудові десанти”, які тепер звозяться сюди ледь не з усієї росії. Їх спокушають великими зарплатами і нібито прекрасними умовами, тож росіяни погоджуються на такі перспективи. Цей процес виглядає доволі загрозливо для України в контексті майбутньої деокупації цієї території, адже подібне ми вже проходили ще за радянських часів, коли совєти штучно “розмивали” українське населення переміщеними росіянами.

Гауляйтери з Криму і всієї росії

Очікувано, що головним місцем висадки “трудових десантників” з перших місяців окупації став “уряд” Запорізької області.

“Десантники” з окупаційного “уряду”: Юрій Гуськов, Борис Алєксандров, Антон Тицький, Світлана Шевченко. Колаж: milukraine

На початку літа 2022 року керувати ним росіяни призначили Антона Кольцова, першого віце-губернатора Вологодської області. 

“Міністєрство промишлєнності” спочатку очолив Юрій Гуськов, який приїхав у Мелітополь зі Свердловської області рф. З лютого ж 2023 року “міністром” є чиновник з Ямало-Ненецького автономного округу Ніколай Єланцев.

Так званим “міністром молодіжної політики” став Антон Тицький з Севастополя. До цього він був радником керівника Росмолоді. У 2014 році в Севастополі він був серед організаторів зграї бандитів, які називали себе “самообороною Криму”.

“Міністєрством здравоохранєнія” керує Борис Алєксандров, який прийшов сюди з посади міністра охорони здоров’я республіки Комі.

Викраденням вирощеного на ТОТ зерна керує з посади “міністра АПК” Свєтлана Шевченко з Ленінградської області.

І тільки дві “міністерки” в окупаційному уряді ТОТ Запорізької області – місцеві. Олена Шапурова опікується освітою в окупації, а Олена Мартиненко очолює окупаційне “мінсоцполітики”

Вчителі з Дагестану, лікарі з Башкирії

Серед тих, хто після початку повномасштабного вторгнення масово залишив окупований Мелітополь, було багато вчителів та керівників навчальних закладів. Вони виїжджали або на підконтрольну Україні територію, або ж взагалі за межі країни. 

Дефіцит кадрів змусив окупантів скоротити кількість шкіл в Мелітополі з 20 до 12 закладів, а педагогічні колективи, що залишилися, доповнити “колегами” з Дагестану. 

Учителя з Дагестану, які приїхали на ТОТ Запоріжчини в 2022 році. Фото: скрін з відео РГВК “Дагестан”.

В 2022/2023 навчальному році в Мелітополі працювало 14 педагогів з Дагестану, всього ж в Запорізької області – понад п’ятдесят. Цікаво, що цьогоріч кількість “приїжджих” вчителів з цієї та інших російських республік вже суттєво скоротилася.

“В нашій школі фізику викладає якийсь бурят. Російською говорить з таким диким акцентом, що діти його просто не розуміють”, – розповідають мешканці одного з мікрорайонів Мелітополя.

Нині окупанти кажуть, що на захопленій частині області досі не вистачає 1 200 педагогів. Цьогоріч вакансії намагаються закривати вже за рахунок студентів фейкового вишу, розташованого в Мелітополі, та вчителів, які викладають “суміжні предмети”. 

“В нашій школі вчителька хімії зараз викладає ще біологію, фізику і математику, а колишня педагог-організатор стала директоркою, влаштувала доньку, в якої немає педагогічної освіти, вчителькою молодших класів”, – розповідають проєкту “MilUkraine” мешканці Пологівського району

Катастрофічно не вистачає на окупованій території і лікарів.

Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький вже визнав, що є дефіцит в 1700 медпрацівників. Особливо критична ситуація з вузькопрофільними спеціалістами.

Окупанти намагаються вирішити її, завозячи на ТОТ медиків з усієї РФ. Так, наприклад, тут у 2022 році працювали серцево-судинні хірурги, нейрохірурги, кардіологи, гінекологи та урологи з Башкирії, зокрема з Башкирського державного медичного університету.

Приїжджали також хірурги з Краснодара, Москви и Санкт-Петербурга. 

В 2023 році в Мелітополі працювали вже бригади, сформовані з медиків різних медорганізацій Петербурга, Уфи, Смоленська, Іжевська та Владивостока. Вахтовим методом виїжджають працювати і педіатри – також з Петербурга. Є і “медичний десант” з Новгорода – він працює в Енергодарі. 

Лікар з Росії Ом Равал Потап працює в окупованому Бердянському районі. Фото: Скрін з відео окупаційного медіа

Цей процес триває і донині. Бо, наприклад, зовсім нещодавно, у вересні 2023 року, в Мелітополі працювала виїзна бригада лікарів-фахівців Федерального центру медицини катастроф. Кардіолог, терапевт, невролог, хірург і травматолог-ортопед 5 днів вели прийом мешканців міста в рамках проекту МОЗ РФ “Профілактичний патруль”. 

Комунальники – звідки пришлють

Над кожним окупованим районом області встановив “шефство” якийсь з регіонів Росії. В основному, це зроблене з пропагандистською метою і обмежується відправкою гуманітарки та різноманітних робочих бригад.

Наприклад, нещодавно окупанти повідомили, що в Мелітополь прибули аварійно-ремонтні бригади з Інгушетії.

Бригада з Інгушетії привезла з собою молотки, лопати й граблі. Фото: Телеграм-канал окупантів

“До складу увійшли електрик, тракторист, зварювальник, різноробочі. Аварійна бригада укомплектована необхідним обладнанням: зварювальний апарат, компресор, шуруповерти, молотки, лопати, граблі”, – повідомляють окупаційні медіа.

Над Токмацьким районом (після адмінреформи – частина Пологівського району Запорізької області) “шефствують” пензенці. Тож звідти їдуть комунальники, які ремонтують зруйновані за російської ж окупації соціальні об’єкти.

В Мелітопольський район завозять комунальників з Криму.

Втім, не варто думати, що “трудові десантники” їдуть працювати за ідею, бо скоріше все зовсім навпаки. З бюджету РФ, наприклад, тільки на роботу виїзних бригад медиків на ТОТ України виділили близько мільярда рублів. І за інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова, зарплати завезених лікарів на ТОТ в п’ять разів вищі, ніж у колег в Криму. Охоронці в навчальних закладах, яких везуть для роботи на захоплених територіях з усієї РФ, отримують також в 5 разів більше, ніж на “малой родінє”. 

За інформацією ВВС, чиїм журналістам вдалося поспілкуватися зі співробітником Самарської приватної охоронної фірми, його зарплатня вдома складала 35 тисяч рублів, а на тимчасово окупованій території – аж 170 тисяч. Тож ні, про ідейність цих процесів не йдеться, йдеться про банальну можливість заробити більше. Іронічно, що ні в кого з “трудових десантників” чомусь не виникло питання щодо того, чому РФ, яка як виявилося має змогу платити аж настільки вищі зарплати, не робить цього в тих регіонах, звідки нині привозить людей. 

Якщо вірити заявам окупантів, то на початок вересня 2023 року на ТОТ Запорізької області є більше різних 8 000 вакансій. Очевидно, що закрити їх тільки за рахунок мешканців ТОТ неможливо, а тому практика використання приїжджих буде продовжена. Підтвердженням цьому слугує свіжа заява гауляйтера Балицького про розробку програми “Запорожская целина”, яка і покликана залучити чергових “трудових десантників” в окупований регіон, в тому числі – і в якості переселенців. 

Ще раз наголошуємо на небезпечності цих процесів. Вже зараз окуповані українські міста наповнені російськими військовими, їхніми родинами, приїжджими російськими педагогами, лікарями і комунальниками, які, вочевидь, скоро “підтягнуть” сюди і свої сім’ї також. Частина з цих людей в разі успішної української деокупації не буде втікати і повертатися назад, до Росії, а залишиться тут, сховавшись чи тимчасово “перефарбувавшись”. І з часом, ці ж люди, можуть стати або ж надійною опорою Росії в своїх прагненнях захопити Україну, або ж виправданням та поясненням нових агресій. 

Головне фото: Reuters

Avatar photo

Від Ivan Bilyi