На початку жовтня правоохоронці затримали міського голову міста Суми Олександра Лисенка “на гарячому” – під час одержання хабара більше ніж в 2 мільйони гривень. Разом із мером затримали і начальника департаменту інфраструктури міста. Слідчі кажуть, що хабар вони вимагали за “вирішення питання” щодо тарифу на сміття та “не створення штучних перешкод” для одного із місцевих підприємств. Операцією із затримання займалися СБУ та НАБУ.

Вже 4 жовтня Вищий антикорупційний суд обрав Лисенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави – 3 мільйони гривень. Заставу внесли, міський голова вийшов із СІЗО, але до виконання обов’язків поки не повернувся – з посади його відсторонили на два місяці. То хто ж такий Олександр Лисенко? Розповідаємо у матеріалі.

“Батьківщина” Лисенка

Олександру Лисенку – 52 роки, 9 з яких він очолює Суми. Народився у Москві, вчився у Донецьку, а згодом переїхав до Сум. У 2014 році Лисенка обрали мером міста від партії “Батьківщина”. Від цієї ж партії він обирався у 2015 році та у 2020. Взагалі, представляє “Батьківщину” міський голова щонайменше з 2012 року, коли і очолив обласну партійну організацію. Тоді ж, з 2012 по 2014 роки він також трудився помічником народного депутата Олександра Турчинова від все тієї ж партії “Батьківщина”.

Фото з мережі

Що зробив для міста Олександр Лисенко на посаді мера за 9 років? У 2015-му у своїй передвиборчій програмі міський голова використовував тему “євродворів”. За гучним словом, щоправда, приховувалася обіцянка зробити хоча б тротуари та бетонну бруківку у дворах житлових будинків. У 2020 році на сайті міської ради згадували, що від початку відремонтували майже 400 дворів. У 2021 році з міського бюджету на цю ініціативу докинули більше 50 мільйонів гривень – на ремонт ще більше сотні дворів. Згодом – докидали ще мільйони і новий перелік адрес. Однак деякі мешканці нарікали, що все ще роками чекають доки їх двір відремонтують, а також що вже зроблені ремонти виконали не надто якісно.

За каденції Лисенка також відремонтували молодіжний центр “Романтика”. Ремонт тривав більше трьох років. І коштував міському бюджету 56 мільйонів замість попередньо запланованих 23.

У 2019 Лисенко пообіцяв, що спільно з чеськими інвесторами збудує у Сумах сміттєпереробний завод.

У питанні поводження з твердими побутовими відходами мислимо стратегічно. Переговори з іноземними інвесторами щодо будівництва сміттєпереробного заводу вийшли на новий рівень! Сьогодні спільно з чеськими партнерами задокументували наміри про будівництво заводу”

– розповідав мер. У 2020 депутати навіть виділили землю під будівництво цього заводу. Однак ідею так і не втілили в реальність.

Мерський бізнес

До приходу в політику Лисенко займався бізнесом: з 1998 до 2014 мав зареєстрований ФОП і займався оптовою торгівлею запчастин для автотранспорту. А у 2006 був співвласником компанії “Сумитранс-С”, яка займалася ремонтом автівок та маршрутними перевезеннями. Того ж року Лисенко вийшов зі складу власників компанії, а єдиним її власником залишився Юрій Бабічев – раніше депутат Сумської міської ради від все тієї ж партії “Батьківщина”. Раніше Бабічев спільно з Лисенком був також співвласником і ще однієї компанії “Суми – Перевізник”. Про те, що чоловіки були близькими бізнес-партнерами свідчить ще і наступний факт: у 2011-му місцеві видання писали, що Юрій Бабічев взяв у банку кредит на 600 тисяч доларів, аби придбати маршрутки для перевезення людей. Заставою під цей кредит стала квартира батьків Олександра Лисенка.

У 2017 році Лисенко та Бабічєв стали співвласниками комерційної нерухомості у Сумах – складського приміщення на понад 1300 квадратів. Чверть приміщення належить Лисенку, чверть – Бабічєву.

Скріншот з Google maps за 2015 рік

Майнове питання

Зараз у власності самого Олександра Лисенка старі мікроавтобуси та причепи, придбані більш ніж 10 років тому. Із нерухомості – те саме вищезгадане складське приміщення та частина житлового будинку у Сумах, який меру подарували ще у 2008 році.

У останній відкритій декларації за 2019 рік Олександр Лисенко задекларував, що за рік отримав понад 600 тисяч гривень заробітної плати. Дохід дружини не вказав. Дружина підозрюваного у корупції мера – Олена Лисенко – родом із Черкащини. Жінка є співвласницею сумської компанії “Дарина-2015”, яка займається переробкою молока і виробництвом масла та сиру.

Олена Лисенко володіє житловим будинком у Сумах на 50 квадратів, який придбала ще у 2008 році. Щоправда, у останній декларації підозрюваний посадовець вказав, що дружина володіє об’єктом незавершеного будівництва – житловим будинком на понад 140 квадратів. Тож, ймовірно, подружжя зробило реконструкцію старого будинку. Бо у 2020-му Олена Лисенко придбала у Сумах землю на 540 квадратів – впритул до цього ж  будинку.

Попередні скандали

До діяльності Олександра Лисенка питання виникали і раніше.

У 2018 році, коли за поданням НАЗК суд визнав Лисенка винним у конфлікті інтересів, коли той підвищив собі премію зі 150% до 300%. Суд встановив, що підвищення було пов’язане не з якісною роботою мера за попередній рік, а саме з метою збільшення заробітної плати за рахунок премії. Тоді Лисенко на судовому засідання пояснив, що премію використав не для себе, а на потреби людей. Міського голову тоді визнали винним у адміністративному правопорушенні, але штраф так і не стягнули через закінчення строків.

У 2019 історія повторилася – НАЗК знову склало на Лисенка чотири протоколи через те що той сам собі виписував премії. Преміював міський голова також співробітників виконавчого комітету.

“Міський голова оцінював особистий внесок у результати роботи і протягом семи місяців встановлював самому собі премії в розмірі 65% – 270% суми свого посадового окладу, надбавок і доплат” – йшлося на сайті НАЗК.

Тепер Лисенка підозрюють у отриманні неправомірної вигоди у особливо великих розмірах. Під час одного із останніх судових засідань у коментарі журналістам Суспільного Олександр Лисенко розповів свою позицію щодо історії з хабарем:

“Під час затримання, те що там було на фото, у мене коштів не було виявлено. Під час обшуку коштів у мене не було. Ніякої неправомірної вигоди я не вимагав ні від кого. Мені кошти не пропонували і я їх не отримував. Я їх не брав, не отримував і навіть поряд із ними не знаходився”.

Фото – “Суспільне”

Санкція статті, за якою Лисенко отримав підозру, передбачає від чотирьох до восьми років позбавлення волі.

Висновки

6 березня минулого року, коли за місто Суми точилися важкі бої з російською армією, президент Володимир Зеленський нагородив Олександра Лисенка орденом “За мужність” ІІІ ступеня за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників. Щоправда, вагомий внесок у захист державного суверенітету внесли громадяни, які вийшли на вулиці зупиняти росіян та збройні сили України, які не пустили ворога в місто. Місцеві видання пишуть, що на початку російського вторгнення міський голова Сум опублікував перше звернення до громадян 6 березня, згодом відео зникло з мережі. Тож тепер дуже хочеться вірити, що чиновники, дотичні до корупційних схем під час війни, понесуть відповідне жорстоке покарання і нагороди чи звання не дадуть їм додаткових індульгенцій. Бо це тепер питання національної безпеки у тому числі.

Читайте також як росіяни руйнують школи на Сумщині.

Заголовне фото: Служба безпеки України