Одним з найголовніших наративів російської пропаганди, яким українців на сході і півдні України намагалися “підкупити” окупанти, була теза про нібито великі пенсії та дешеві комунальні послуги в РФ. Тож коли Росія окупувала частину Запорізької області, певна частина мешканців щиро раділа. Мовляв, “от тепер заживемо”. Насправді ж все виявилося не настільки райдужно. Скоріше навіть навпаки – зовсім не райдужно. Як насправді живуть мешканці нових захоплених територій після майже двох років окупації і чи справдилися надії на високі пенсії та низькі ціни? Розповідаємо в матеріалі.

Найдорожча в’язниця в світі

“У нас найдорожча тюрма в світі, бо ми за життя в ув’язненні ще й змушені платити,” – сумно жартує мешканка одного з населених пунктів Пологівського району, відповідаючи на питання про рівень життя.

Жінка залишається в окупації через літню маму, яка навідріз відмовилася виїжджати. В родині працює тільки чоловік, який цього року виходить на пенсію. Дохід родини складається з його зарплати – 20 тисяч рублів, та маминої пенсії – 13 тисяч рублів.

“Цифра ніби й немала – 33 тисячі, але ж ціни тут тепер непідйомні, а і мені, і мамі щомісяця потрібні ліки, які разом затягують майже на третину всього доходу. А ще ж треба комунальні заплатити – в місяць близько 1000 тільки за електрику, та і продукти дорогі. Тож рятуємось за рахунок натурального господарства – городина своя, маємо курей, кролів, тож і м’ясо є на столі. Як пенсіонери в місті виживають – не уявляю”, – розповідає жінка.

На наше прохання вона підрахувала: щоб нормально жити, тобто мати можливість купувати все необхідне і не впадати в розпач, коли в когось банально порвалися чоботи, їхній родині треба щонайменше 50000 рублів на місяць.

Ковбаса за 700 і цукерки за 1300

Мрії окремих громадян щодо того, що окупація принесе повернення радянських часів і “ковбасу по 2.20”, не справдилися. Ну, принаймні частково. Бо рядянщина на тимчасово окупованих територіях процвітає. А от ціни на продукти тут вражають у поганому сенсі цього слова.

Пенсіонерка з Токмаку розповідає, що російські паспорти вони з лежачою мамою оформили лише у вересні 2023 року – дуже сподівалися, що не доведеться цього робити взагалі. Але коли окупанти заговорили про ймовірну депортацію людей без громадянства, налякалися, тож довелося йти за аусвайсом. Втім, пенсію вони ще не отримують. По-перше, черга з бажаючих її оформити велика. По-друге, окупанти зараз усіляко затягують процес, вимагаючи весь час донести якісь чергові довідки.

“Весь цей час жили на нашу українську пенсію. Мамі, крім того, ще оформили соціальну виплату 10000 рублів, але цих коштів вистачало, як то кажуть “упритик”, – пояснює жінка і пропонує рахувати разом з нею. 

Упаковка підгузків для дорослих з 30 штук коштує 2 тисячі рублів. На місяць потрібно три упаковки. Крім того, обом жінкам потрібні ліки – це в кращому випадку ще 6000 рублів. 

“Воно ніби в аптеку підеш – загальне враження, що таблетки стоять якісь копійки, але коли починаєш розбиратися, то виявляється, що якісні ліки коштують дорого, а дешеві краще взагалі не купувати”, – розповідає жінка.

Оскільки живуть жінки в квартирі, то купувати змушені всі продукти – зі свого городу нічого не збереш. Наводимо приклади цін з токмацького базару.

Овочі і фрукти:

  • картопля та капуста –  45 рублів за кілограм
  • буряк та морква – до 60 рублів за кілограм
  • помідори – 200 рублів за кілограм
  • яблука – 130 рублів за кілограм.

Молочні продукти: 

  • молоко 100 рублів за літр
  • упаковка йогурта “Простоквашино” – 180 рублів
  • кефір – 90-110 рублів.

Яйця – 150 рублів за десяток.

Ціни на м’ясо: 

  • куряча грудка на кістці – 400 рублів за кілограм
  • куряче філе – 480 рублів за кілограм
  • свинина – 550-650 рублів за кілограм
  • яловичина – до 750 рублів. Приблизно так само  – близько 700 рублів за кілограм – коштує копчена ковбаса. 

Бакалія

  • цукор – 70-75 рублів за кілограм
  • рис – 70-100 рублів за кілограм, в залежності від якості
  • вівсянка – 45 рублів
  • булгур – 75 рублів.

Вартість цукерок – від 300 рублів за карамельки до 1 300 за шоколадні. 

Зауважимо, що за інформацією мешканців ТОТ, ціни на продукти в Мелітополі і, наприклад, прифронтовому Токмаку – відрізняються іноді на кілька десятків рублів, а іноді – на третину. 

В соцмережах знайшлися фото бакалії з мелітопольского ринку, зроблені у жовтні 2023 року.


Пенсіонерка зауважує, що дуже допомагають діти, які виїхали з окупації. Без переказів “з волі”, коштів на смаколики чи придбання бодай білизни точно не вистачило б. Втім, заради об’єктивності також варто зауважити, що звичайні люди, які задоволені станом справ, також є.

“Розговорилися зі знайомою на вулиці. То вона оформила російську пенсію – отримує 9 500 рублів і страшенно задоволена. Говорить, що в неї стажу всього менш як 20 років і при Україні їй точно би стільки не нарахували. Але хіба це справедливо”, – сумно дивується літня мешканка Пологівського району.

(Не) дешева комуналка

Комунальні платежі на ТОТ, за повідомленнями мешканців, дійсно нижчі, ніж раніше. Але, звісно, тут теж не йдеться про обіцяне.  

“Як тільки цей жах (окупація. – ред) починався, гауляйтери так гарно обіцяли наднизьку вартість електроенергії для побутових споживачів – 28 копійок за кіловат. Але звісно таких цін нема. Зараз ми платимо по 1,87 рублів за кіловат. Для однокімнатної квартири виходить близько 300 рублів на місяць” – розповідає мешканка Мелітополя.

Тарифи від окупаційної енергопостачальної кампанії. Фото: телеграм-канал окупаційного постачальника

Жінка зауважує, що знайомі за великий приватний будинок платять близько 1000 рублів

До боржників “асвабадітєлі” ставляться геть нелояльно.

“Родичка категорично відмовлялася платити за електроенергію, тим більше, що на початку окупації нам навіть наш міський голова Федоров рекомендував не платити окупантам. Але в липні цього року до її будинку – без усяких попереджень –  просто приїхала автовишка і відключила світло. Тож їй терміново прийшлося їхати в РЕМ, подавати заявку, платити за підключення, – розповідає мешканка окупованого міста.

Водопостачання та водовідведення в Токмаку, наприклад, коштує 30.02 та 13.09 рублів за куб.

Квартплата в різних будинках по-різному – за однокімнатну квартиру виходить близько 400 рублів.

“Кому на ТОТ жить хорошо”

Проблеми з завищеними цінами на ТОТ визнають і самі окупанти.

Окупаційне “Міністєрство по таріфам” разом з путінською політсилою “Єдина Росія” навіть примудрилися побудувати на цьому цілу пропагандистську кампанію. Тут звітують про рейди то торгівельним точкам всієї ТОТ Запорізької області і домовленості щодо зниження цін на основні групи товарів. 

Окупанти піаряться на нібито дешевих цінах. Фото: окупаційний телеграм-канал

Ілюструють все це окупанти, щоправда, товарами з найдешевшим цінником: пральним порошком “Чайка”, який не може відіпрати бруд, та господарським милом, яким крім російських солдатів ніхто не користується.

Мешканці, основна частина яких складається з людей пенсійного віку, може вижити в окупації в разі, якщо є можливість отримувати дві пенсії – і від країни-агресора, і від України, а також отримувати гуманітарку від ворога. А ще якщо є город та домашнє господарство. 

Пенсіонери змушені брати гуманітарку від ворога, щоб вижити. Фото: окупаційні медіа

З гуманітаркою, до речі, зараз на ТОТ з’явилися проблеми. У жовтні окупаційна влада Бердянська повідомила, що відтепер право на допомогу ще треба буде довести. І видаватимуть її не всім. 

Щодо матеріальної допомоги, то її теж скорочують. За інформацією Мелітопольського міського голови Івана Федорова, мешканцям ТОТ, які мають третю та другу групи інвалідності, наразі у встановленні таких груп відмовляють. Відповідно люди втрачають можливість отримувати виплати та безкоштовні ліки.

Тим хто працює, трохи легше. В середньому зарплати на ТОТ – від 30 тисяч рублів.

“Якщо без родини, то самому можна на ті гроші вижити. Особливо якщо живеш в приватному секторі та маєш домашнє господарство. Але хочу сказати, що продукти дуже несмачні, а одяг – наче повернувся в кінець 80-х початок 90-х. Та і взагалі ніби все місто повернулося в той період: черги, сірість, бруд…”, – говорить мешканець окупованого Мелітополя. 

Поки що ж виходить, що зовсім не турбуватися про фінанси на ТОТ можуть собі дозволити хіба що співробітники окупаційних адміністрацій, а також відправлені сюди з РФ “гастролери”. Їм, за даними російських журналістів, платять від ста тисяч рублів на місяць. 

Головне фото: РИА-новости

Читайте також: Вахтовики та гастролери: окупанти завозять на захоплені території  “трудовий десант” з усієї рф.

Avatar photo

Від Ivan Bilyi