військовий квиток рф


Після окупації частин Запорізької та Херсонської областей росіяни через гауляйтерів запевняли мешканців, що найближчим часом мобілізації на нових ТОТ не планується. Але пройшло не так багато часу і вже зараз всіх чоловіків віком до 50 років в обов’язковому порядку змушують ставати на військовий облік в окупаційних “військкоматах”. Що ж насправді відбувається з мобілізацією на захоплених територіях та чи відправляють українців вбивати своїх співгромадян на фронт? 

“Запрошення” на фронт

Мешканці окупованого Мелітополя розповідають: всім чоловікам, яким на момент отримання паспорту громадянина Російської Федерації ще не виповнилось 50 років, разом з аусвайсом вручають також і повістку. 

“З’явитися в воєнкомат треба протягом двох тижнів після отримання повістки. Інакше обіцяють штраф” – розповідає проєкту “Медіаграмотність в регіонах” мешканець тимчасово окупованого міста.

Інфраструктура воєнкоматів та військово-облікових столів на окупованій території Запорізької області з’явилася не так давно – навесні-влітку 2023 року.

Тоді ж гауляйтер Запорізької області Євген Балицький підписав Указ про організацію “військово-облікових столів” на підприємствах. 

В червні 2023 року, за повідомленням Балицького, на окупованій частині області вже працювало 44 органи, що ведуть облік військовозобов’язаних. На військовий облік на той момент, за заявами гауляйтера, вже було поставлено 1 500 мешканців ТОТ.

Крім того, в Мелітополі, Бердянську, Приазовському, Якимівці в цілодобовому режимі працюють так звані “пункти відбору” на військову службу. 

В липні 2023 року в російському “Едином государственном реестре юридических лиц” (ЕГРЮЛ) з’явилася інформація про утворення “Федерального казенного учреждения “Военный комиссариат Запорожской области”. Керує ним підполковник Дмітрій Дмітрієвіч Кучабскій, який до цього був воєнкомом Єврейської автономної області РФ, а ще раніше – заступником воєнкома Амурської області.

Мешканець окупованого Мелітополя, який ставав на військовий облік, розповідає, що в військкоматі процедура стандартна – записують особисті дані і відправляють на медкомісію, яку треба проходити в місцевій поліклініці. Потім приносиш результати і, якщо питань по здоров’ю немає, тебе ставлять на облік. 

На фронт, станом на грудень 2023 року, дійсно поки ніхто не відправляє. Але при цьому туди дуже наполегливо “запрошують”.

“Запитали, чи хочу я іти служити? Я, звісно, відмовився, але майже півгодини слухав “рекламу” служби по контракту. Розписували її як найкращу роботу в світі. І купу грошей обіцяють, і пільги, і “соцпакет”, але ж зрозуміло, що з усього того гарантувати можуть тільки пакет – чорний.. для тіла”, – саркастично говорить 45-річний місцевий мешканець. 

Реклама військової служби за контрактом в армії РФ на ТОТ нині звучить буквально звідусіль. 

Агітація з окупаційного медіа

“Наприкінці літа – на початку осені ми щонайменше двічі на тиждень отримували СМС на російські номери телефонів з пропозицією вступити на військову службу та отримувати 203 тисячі рублів щомісяця”, – розповідає мешканка села в Пологівському районі.

Жінка уточнює, що такі повідомлення приходили на всі номери родини, незалежно від віку чи статі власника. 

Тепер же СМС вже не приходять, але натомість на вулицях окупованих міст розміщуються борди з рекламою служби по контракту. Вона ж по кілька разів на тиждень з’являється в пабліках соцмереж та “офіційних” чатах месенджерів окупаційної влади. 

Контрактну службу “рекламують” і  в окупаційному “Центрі зайнятості”.

Тут обіцяють “високе грошове забезпечення від 210 000 тисяч рублів”, статус ветерана бойових дій, 195 000 рублів разово, пільги, іпотеку і соцзабезпечення.

“Широкий вибір”

За “добровольців” з ТОТ існує певна конкуренція між підрозділами російської армії.

Заманюють мешканців ТОТ великими виплатами не тільки Міноборони РФ, а і підрозділи “боевого армейского резерва страны (БАРС)”. Це так звані добровольчі батальйони, створені окупантами на захоплених територіях, щоб залучати мешканців у війну проти власної країни – для демонстрації світові підтвердження кремлівського наративу про громадянський конфлікт в Україні. 

Реклама служби в “казачьей” бригаді. Фото – окупаційний Телеграм-канал

Про які підрозділи йдеться? Наприклад, про кишеньковий підрозділ запорізького гауляйтера Євгена Балицького “Батальйон имени П. Судоплатова”. Він називає себе “елітним” та хвалиться рівнем екіпіровки і підготовкою бійців. Особливістю підрозділу є те, що на його базі навчають керувати БПЛА та діє “цех” з виготовлення квадрокоптерів. 

Ще про “Казачью бригаду “Днепр”, якою керує керує колишній начальник окупаційної поліції в Мелітополі і районі Андрєй Жидков. Він з липня 2023 року є частиною “Добровольческого штурмового корпуса”, створеного з трьох “казачьих” формувань.  Вони називають себе “диверсійно-розвідувальним підрозділом”, а в рекламі тиснуть на почуття патріотизму та “казачий дух”. 

“БАРСи” про виплати говорять менше, зате гарантують відпустку через півроку служби (в рекламі Міноборони про відпустки не йдеться).

Чи дійсно “добробати” складаються виключно з мешканців ТОТ? Точно ні. Журналісти “Центру журналістських розслідувань” ідентифікували окремих бойовиків “батальйону Судоплатова” та “батальйону Маргелова”, який діє на Херсонщині, та довели – в найманцях там служать росіяни та мешканці раніше окупованих територій.

Але місцеві, які пішли служити окупантам, все ж є. І дехто з них вже отримав свій “гарантований пакет”. Так, наприклад, пропагандистський паблік окупованої Якимівки повідомляв, що в листопаді 2023 року “в бою під Авдіївкою під час виконання військового обов’язку загинув наш земляк – уродженець Якимівки, учасник СВО, розвідник-оператор, гвардії рядовий Микола Вікторович Чернишов, який … добровольцем пішов на фронт”.

Важливо розуміти: у разі добровільного вступу на контрактну службу до ворожої армії – злочинцями є самі контрактники. А от мобілізація мешканців захоплених територій до лав окупуючої армії – це порушення Міжнародного гуманітарного права та злочин, за який винні будуть нести відповідальність, а самі мобілізовані мешканці ТОТ – вважають потерпілими.

Чи довго ще військова служба для мешканців ТОТ буде справою добровільною – невідомо. Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький повідомляв російським ЗМІ, що “домовився” про те, щоб мобілізаційні заходи на цій території в “перехідний період” не проводились. Але будь-яких документів чи поправок до російського законодавства з цього приводу знайти нам не вдалося. 

Пунктом 4 ст.7 Закону “О принятии в РФ Запорожской области”, згідно з яким і проводяться заходи з постановки мешканців на військовий облік на території Запорізької області, чітко визначено: “призов на військову службу громадян Російської Федерації, які проживають на території Запорізької області, проводиться в порядку, встановленому федеральними законами, починаючи з 2023 року”.

Натомість міністр оборони РФ Шойгу заявив про збільшення чисельності армії до 1,5 мільйона людей. В те, що обійдеться без мешканців ТОТ, віриться слабко.

Заголовний колаж автора.

Читайте також: “Під російський гімн читати присягу на вірність росії: голос з окупації”.

Avatar photo

Від Ivan Bilyi