Мало не щотижня правоохоронці звітують про припинення чергової схеми незаконного виїзду чоловіків призовного віку за кордон. Здебільшого йдеться про виготовлення підроблених документів – довідок про незадовільний стан здоров’я чи навчання в іншій країні. Нерідко використовуються і примітивніші методи, зокрема й безпосередні спроби перетнути держкордон: вплав, лісами чи замаскувавшись в авто.

Аналізуючи повідомлення пресслужб правоохоронців на Кіровоградщині за останні півтора роки, нам вдалося виокремити основні методи, на яких заробляють організатори цих схем. А Реєстр судових рішень допоміг нам перевірити стадії, на яких знаходяться розгляди справ підозрюваних. Спойлер: більшість знаходяться на стадії досудового розслідування, тож до самих судових розглядів ще далеко. Втім, вже є приклади, коли фігуранти або визнали провину, або ж взялися ховатися від слідства. 

Відбувся штрафом

Штраф у 42 500 грн отримав оператор відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу одного з військових комісаріатів на Кіровоградщині.

Гайворонський райсуд. Фото з сайту суду

Вирок Гайворонського райсуду Кіровоградської області від 6 листопада розповідає нам про те, як влітку 2023 року до старшого солдата звернувся знайомий, який попросив про допомогу в ухиленні від служби своєму товаришу. Мовляв, для працевлаштування у Києві йому була необхідна довідка про взяття на військовий облік, але чоловік побоюється призову.

За інформацією слідства, посадовець переконав знайомого, що за 1 500 доларів він допоможе з довідкою про непридатність до служби. Зокрема, вплине на посадовців військово-лікарської комісії. Згодом обвинувачений погодився на суттєву меншу «винагороду» – 300 доларів.

Медичну довідку про непридатність до військової служби працівник військкомату, отримавши гроші, передав “клієнту” 18 вересня. Після цього його затримали правоохоронці.

Обвинувачений уклав зі слідством угоду про  визнання винуватості. Суд визнав його винним за ч. 2 ст. 369-2 КК України, це стаття про прийняття неправомірної вигоди за вплив на службову особу. Хто саме оформив підроблену довідку слідство не розголошувало.

Переправили за кордон 40 ухилянтів

У травні прокуратура Кіровоградської області відзвітувала, що викрила злочинне угрупування, яке заробляло на переправленні чоловіків за кордон. Організатором схеми виявився уродженець Запоріжжя, участь у ній брало ще семеро людей зі Львова та Запорізької області.

За свої «послуги», які рекламували у соцмережах, вони отримували по 6,5 тисяч доларів з людини. Зокрема, вони виготовляли підроблені документи, які дають право на виїзд. Слідство каже, що таким чином злочинці встигли «допомогти» мінімум 40 призовникам та заробити понад 9 млн грн.

В ухвалі Ленінського райсуду Кропивницького йдеться, що 17 січня 2023 року суд дав дозвіл на затримання організатора схеми. Сам він переховується від слідства за межами України, тож нині його оголосили у міжнародний розшук.

Ще одному фігуранту цієї справи вдалося уникнути кримінальної відповідальності. Суд зупинив провадження стосовно нього через призов чоловіка на військову службу. Чотирьох інших учасників схеми судитимуть у Львові – рішенням Верховного суду справу передали туди з Кропивницького через те, що злочин був вчинений саме у Львові, де ділки й передавали підроблені документи. Троє нині перебувають під домашнім арештом, четвертий отримав запобіжний захід у вигляді застави.

В систему «Шлях» через благодійний фонд

19 жовтня Ленінський райсуд Кропивницького обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з можливістю внести заставу у сумі 402 тис. грн мешканцю обласного центру.

Як стверджує слідство, підозрюваний зі спільником за гроші домовлявся про внесення даних чоловіків призовного віку до національної системи «Шлях» для легального виїзду за кордон.  

Фото з сайту прокуратури

Обом інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, тобто переправлення чоловіків призовного віку за кордон з метою наживи у змові.

Слідство зафіксувало зустрічі й розмови підозрюваного з «клієнтом», якому було сказано надати копії своїх документів, фотокартки та заплатити 3 300 доларів. Частину чоловік перекидав на картку, ще частину – віддав підозрюваному готівкою.

Спільник підозрюваного, який проживає у Києві, у серпні передав «клієнту» документи для його включення у систему «Шлях». Зокрема – довіреність від благодійного фонду «Меморіал» від 30.07.2023 та посвідчення учасника спілки офіцерів України при благодійній організації «Головна рада українських офіцерів», в якому вже була вклеєна фотографія вказаного чоловіка у військовій формі.

Після передачі решти «винагороди» обох підозрюваних затримали правоохоронці. Судячи із матеріалів справи, організатор схеми – мешканець Кропивницького, голова Кіровоградського обласного благодійного фонду «Пересвіт». За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, фонд очолює Володимир Глухих. У місцевих новинах були сюжети про передачу вказаним фондом реанімобіля для обласної дитячої лікарні в якості гуманітарної допомоги з Німеччини.

Ілюстрація – скрин з сюжету Суспільне.Кропивницький

В матеріалі «Суспільного.Кропивницький» йдеться про те, що на суді, де підозрюваному обирали запобіжний захід на час слідства, він провину не визнавав, сказав, що «відправив людину на Київ, а він чомусь приніс йому гроші в машину».  

Другий підозрюваний – мешканець Києва. За інформацією з порталу «Судова влада», це Едуард Сєров. В аналітичній системі Youcontrol вказано, що особа з таким же прізвищем та ініціалами є засновником ТОВ «Аякс Форт», основним видом діяльності якого є робота ресторанів, закладів мобільного харчування, а також ТОВ «Торговий дім Великий віз», що спеціалізується на роздрібній торгівлі продуктами. Йому суд також обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці та визначив можливість внесення застави у сумі 268,4 тис. грн.

Загадкове провадження

У реєстрі судових рішень ми виявили ще одну справу за звинуваченням мешканця Києва у переправленні чоловіків призовного віку за кордон з допомогою системи «Шлях». Розслідування проводив слідчий відділ районного управління поліції у Кіровоградській області.

В ухвалі Кіровського райсуду Кропивницького від 24 березня йдеться, що підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначили можливість внести заставу у сумі 205 тис. грн. На вказаному судпроцесі підозрюваний провину не визнавав і доводив, що мала місце провокація від СБУ, а його під час затримання побили.

Цікаво, що останні ухвали в Реєстрі судрішень за номером цього кримінального провадження обриваються на скасуванні арештів майна фігуранта, що сталося 9 червня та на продовженні строку досудового розслідування до 22 серпня – аби слідство завершило необхідні експертизи. Втім, відтоді жодних нових згадок про справу у судовому реєстрі немає. Тож, у випадку завершення строку досудового розслідування та неподання обвинувального акту до суду, провадження могли взагалі закрити.

Затримання у «Велмарті»

Навесні цього року Кіровоградська обласна прокуратура повідомила про затримання у Кропивницькому чоловіка, який з допомогою підроблених медичних довідок військово-лікарських комісій заробляв на ухилянтах.

Фото з сайту прокуратури

У Реєстрі судових рішень є ухвала про обрання йому запобіжного заходу. В матеріалах справи йдеться, що 20 квітня підозрюваний надав «клієнту» довідку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби та виписку із медичної карти, що видана «Дніпропетровським обласним кардіологічним центром». За це отримав 5600 доларів.

Фото з сайту прокуратури

На суді, де чоловіку обирали запобіжний захід, його адвокат стверджував, що справа побудована на провокації, «заявник неодноразово раніше судимий та завербований правоохоронними органами, а гроші під час обшуку підкинули». Втім, суд відправив фігуранта під варту з можливістю внести заставу 161 тис. грн. У вересні строк тримання під вартою продовжили до кінця листопада, також суд взяв до розгляду обвинувальний акт та вивчатиме доказову базу в справі.

Ілюстрація на головній – з сайту “Вечірній Київ”

Читайте також: “Путінські депутати” в окупованому Донецьку: від освітянки-пропагандистки до ляльковода-”єдинороса”