У результаті бойових дій пошкоджено понад 2 тисячі 200 об’єктів інфраструктури на Сумщині. Зокрема, житлові будинки, заклади освіти, лікарні, дороги й мости. Частину споруд, які зазнали руйнувань, уже почали відбудовувати коштом державного бюджету. Та чи на всі відновлювальні роботи вистачить фінансів?

Унаслідок війни пошкоджено 2 тисячі 215 об’єктів інфраструктури на Сумщині

Протяжність кордону Сумської області з російською федерацією – 563 кілометри. Від 24 лютого ворог рухався по всій лінії розмежування. Прикордонні громади на Сумщині майже щоденно обстрілюють і сьогодні, через три з половиною місяці після деокупації регіону.

«В області пошкоджено 2 тисячі 215 об’єктів – це загальна кількість. Із цієї загальної кількості більше половини, а точніше 1450, – це приватний сектор, це житлові будинки. А також майже 200 багатоквартирних житлових будівель»

Олег Клименчуков, заступник голови Сумської обласної військової адміністрації

Ще 600 пошкоджених об’єктів – це адміністративні будівлі, лікарні, заклади освіти.

Зруйнований фельдшерський пункт у селі Станова на Сумщині. Фото автора.

Зруйновані дороги й мости

Понад місяць територією Сумщини курсувала важка ворожа техніка, тривали бої. Ракетні, мінометні та артилерійські обстріли продовжуються і досі.

«На сьогоднішній день, внаслідок і бойових дій і зіткнень ми маємо пошкоджених 15 мостів. Із них 10 мостів – на дорогах державного значення і 5 мостів – на дорогах місцевого значення. А також маємо повністю зруйнованими 250 кілометрів доріг державного значення та 330 кілометрів доріг місцевого значення».

Олег Клименчуков, заступник голови Сумської обласної військової адміністрації

Чи не найбільше проблем з логістикою виникає через зруйновані мости, говорять жителі Сумщини. Олена живе у Лебедині, невеликому містечку за пів сотні кілометрів від обласного центру, але навчається і працює у Сумах. Доїхати з дому до роботи після навали росіян стало набагато складніше, говорить дівчина.

«До війни я користувалася дорогою через село Бишкінь та село Мала Ворожба. Дорога там не дуже, але якщо говорити про відстань, то її можна було подолати за 40 хвилин (говорю з особистого досвіду, оскільки їжджу на своєму авто). Та зараз ця дорога для жителів міста Лебедин недоступна, через те, що міст у селі Бишкінь у момент війни було пошкоджено. Тепер доводиться їздити до Сум через село Штепівка, а це набагато довше. Я вже не говорю про наявність бензину, а точніше про його відсутність, та й ціни на паливо зараз дуже «кусаються».

Олена Васько, студентка
Міст у селі Бишкінь у квітні 2022. Фото Олени Васько.

Міст через Псел у селі Бишкінь уже почали ремонтувати. За інформацією військової адміністрації, на виконання робіт витратять 32 з половиною мільйони гривень. Відкрити відбудований міст планують наприкінці літа. Ще майже 7 мільйонів гривень виділили на ремонт мостового переходу в селі Шевченкове Конотопського району.

Натомість міст через Ворсклу у селі Климентове Охтирського району у цьому році не ремонтуватимуть. Зараз там діє понтонна переправа. Нагадаємо, міст реконструювали менше ніж 2 роки тому, на це витратили понад 155 мільйонів бюджетних коштів.

Не відновлюватимуть у 2022 і міст через річку Сейм, який окупанти підірвали тікаючи з Сумщини.

Міст через річку Сейм у квітні 2022 року. Фото з телеграм-каналу голови Сумської ОВА

Цей міст сполучав місто Суми з Путивлем та іншими містами на півночі області. Зараз шлях суттєво ускладнився: проблемну ділянку треба об’їжджати селами.

Одним із мінусів стало збільшення проведеного часу в поїздці (приблизно на пів години). Крім того, дорога через об’їзний шлях набагато гірша за своїм станом, що також є вагомим недоліком.

Анастасія Дєдова, студентка

Аби спростити шлях, розпочали ремонт об’їзної ділянки, пояснюють у військовій адміністрації.

Що і яким коштом відбудують?

У 20-кілометровій зоні вздовж кордону дорожні роботи не проводитимуть взагалі. Поки тривають ворожі обстріли це нераціонально, пояснює заступник голови Сумської обласної військової адміністрації.

Олег Клименчуков, заступник голови Сумської обласної військової адміністрації. Фото автора.

На відновлення інфраструктури області залучають кошти бюджетів різних рівнів. Так, з державної скарбниці на відбудову Сумщини виділили 250 мільйонів гривень. Ці кошти розподілили на 4 напрямки.

«70 мільйонів – на департамент капітального будівництва Сумської області, який буде займатись відновленням багатоквартирних будинків, адміністративних будівель та лікарень. Така ж сума – на департамент житлово-комунального господарства, на відновлення об’єктів тепло- та енергопостачання, зокрема Охтирської ТЕЦ, це такий у нас болючий об’єкт. 60 мільйонів – на заклади освіти: дитячі садочки, школи і один вищий навчальний заклад. І ще 50 мільйонів було вирішено виділити на ремонт місцевих доріг».

Олег Клименчуков, заступник голови Сумської обласної військової адміністрації

Утім, аби відбудувати всі пошкоджені об’єкти на Сумщині знадобиться набагато більше коштів. За попередніми підрахунками військової адміністрації лише ремонт зруйнованих унаслідок воєнних дій доріг необхідно понад 20 мільярдів гривень. Ворог продовжує знищувати те, що українці будували роками.

Основне фото з телеграм-каналу голови Сумської обласної військової адміністрації

Про роботу запорізьких фермерів в умовах війни читайте тут