27 лютого, коли Сумщиною рухалися колони ворожої техніки, двоє цивільних чоловіків без зброї взяли в полон окупанта. Російський солдат намагався зігрітися від багаття, поруч стояв танк і самохідна артустановка.

Ще в перші дні повномасштабного вторгнення сум’янин Олександр Пархоменко вирішив: «Потрібно щось робити, аби наблизити перемогу». Разом з друзями чоловік знімав дорожні вказівники, аби дезорієнтувати ворога, купував рації, збирав інгредієнти і тару для «коктейлів Молотова».

«Був присутній у кафе, коли хлопці відкрили кав’ярню і елітні алкогольні напої, віскі, бренді, отак просто виливалися в раковину. Тому, що були потрібні пусті пляшки. Віскі виливалось так-от!»

Олександр Пархоменко, сум’янин

26 лютого Олександр побачив у соцмережах відео, де окупанти спілкуються з жителями села неподалік Сум. Чоловіку стало зрозуміло, що ворог морально пригнічений і його «треба брати». Разом з товаришем Олександр на цивільному авто поїхав за місто шукати росіян. Позаду рухалась автівка з двома бійцями тероборони, у яких була стрілецька зброя. Обабіч доріг сум’яни бачили покинуті стоянки окупантів, ворожу техніку, розкидані пакунки сухпайків та інше сміття, яке лишали по собі росіяни.

Фото: Олександр Пархоменко

Поблизу села Великий Бобрик Олександр із товаришем зустріли місцевих. Люди вказали на місце, де стоїть танк і самохідна артустановка і, ймовірно, знаходяться солдати. Двоє беззбройних сум’ян із білим прапором рушили на танк. Деталі захоплення російського солдата в полон – у відео.

Відео автора

24-річний Олександр Андрєєв з Хакасії став далеко не єдиним солдатом «другої армії світу», якого взяли в полон мирні українці без жодного пострілу. Так, на станції «Суми-Товарна», двоє залізничників захопили російський БТР і затримали двох військових. Окупанти запитали у залізничників напрямок руху. Чоловіки не розгубилися і вказали шлях на підвищені колії. Загнавши росіян у пастку, залізничники повалили двох із них на землю та передали теробороні. Про відважний вчинок Руслана Аристархова та Артема Кисельова повідомив член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко.

Фото: Facebook Сергія Лещенка

«Чому я маю показувати терористам свої паспорти?» – саме так жителька Роменського району на Сумщині відповіла на вимогу надати документи на ворожому блок-пості. Відео розмови жінки з окупантом стало популярним у медіа.

У Конотопі 2 березня окупанти погрожували зруйнувати місто артобстрілами, якщо місцеві не здадуться. Натомість конотопці зустріли росіян прокльонами, зокрема пригрозили чорною магією конотопських відьом, що здатна викликати проблеми з потенцією.

І це, говорять жителі Сумщини, далеко не все, на що здатні. Шалений супротив росіянам обіцяють при найменшій спробі повторного наступу на область.

Автор головного фото до матеріалу – Олександр Пархоменко