Небезпечні обстріли, вибухи, замінування, ротація російської військової техніки. Через окупацію, ситуація на ЗАЕС наразі залишається небезпечною не тільки для України, а для всієї Європи.

Ворог продовжує обстріли мирного населення Енергодару, сусідніх міст, атомної станції та тотальний терор співробітників. Людей забирають у полон, катують у підвалах, розстрілюють у власних будинках. Історія атомника Сергія Швеця вразила весь світ.

Дмитро Орлов, фото з Fb-сторінки мера Енергодара

Ситуація з безпекою персоналу на ЗАЕС

– Людей викрадають, навіть, з прохідних атомної станції. Тобто людина іде зі зміни, його саджають в машину і везуть у невідомому напрямку. У працівників ЗАЕС, на жаль, немає зараз засобів зв`язку, бо один з перших кроків, що окупанти зробили – це заборонили працівникам атомної станції приносити мобільні пристрої ,

– говорить міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

П`ять окупантів увірвались в квартиру й розстріляли на місці енергодарського атомника Сергія Швеця. Якимсь дивом, попри численні поранення, Сергію вдалося вижити.   

– Ми всі чули й бачили Сергія Швеця, якого розстріляли фактично в його помешканні. Він отримав п`ять куль упритул. 10 годин лікарі Енергодару боролись за його життя. На щастя, його вдалося вивезти до Запоріжжя. Він зараз тут проходить остаточне лікування. На нього чекає ще декілька операцій і період реабілітації для того, щоб він зміг відновити своє звичне життя, – каже Дмитро Орлов.

Історія Сергія Швеця

Сергій майже два десятка років працював на Запорізькій атомній електростанції слюсарем. Ми зустрілися з ним у запорізькій лікарні, де він продовжує проходити лікування. Трагічну ситуацію, яка майже коштувала Сергію життя, він згадує досить спокійно, незважаючи на те, що попереду ще складна реабілітація.

Чоловік каже: окупанти постійно складають списки й шукають патріотів і військових – тих, хто у свій час служив в АТО.       

Сергій Швець, фото автора

– Вони відразу шукали у місті й серед персоналу атомної станції атошників і просто українців, які не відмовились від себе – мають якісь патріотичні символи, наприклад. Спочатку  вони шукали «Азов-Донбас» і тих, хто в АТО був, служив в цих батальйонах. А потім почали забирати вже всіх атошників, тероборону. Місцеві колаборанти почали «зливати» списки знайомих,

– розповідає Сергій.

Сергій служив в АТО у 2015 році під Маріуполем. Він знав, що його вже шукають і, рано чи пізно, за ним прийдуть. 

– Вони мене «розробляли» й шукали вже. Мені приписували все на світі: казали, що я головний терорист міста, що організовую партизанський рух і таке інше.  Майже командир тероборони, партизан. Вони почали навішувати на мене все, тому що ті, хто, насправді був у командуванні, встигли виїхати – вони їх «прощьолкали». Їм просто нема кого було брати.  

Це сталося 23 травня. П`ять російських військових по обіді ввірвались у квартиру Сергія. Чоловік від сусідів почув, що вони йдуть і взяв автомат, підготувавшись до захисту. Окупанти вибили двері з криками й одразу почали стріляти, але й Сергій устиг поцілити в ворога.         

– Почалась перестрілка. У мене вдома був автомат з тероборони і мені треба було якось захищатися.  І коли вже я там п`ять куль піймав, ну я не знав, скільки я піймав, але по собі відчував, що вже багато. Я почав втрачати свідомість. Дві кулі поцілили в автомат – він заклинив. Останнє, що я пам`ятаю, що я впав, вони там на мене накинулись, наче я в такому стані міг їм щось зробити. Там один «кадирівець» тикав мені все у голову пістолетом: «Дострелю! Доб`ю!» – кричав,

– пригадує атомник.

Сергій каже, що на адреналіні, болю він майже не відчував. Він пригадує, що окупанти вирішили відправити його в місцеву лікарню за словами «пусть там додихаєт». І списали його, як померлого.

Між тим, хірург, що оперував Сергія, сказав, що той народився «не в сорочці, а в бронежилеті». 

Сергій Швець у лікарні, Запоріжжя, фото автора

– В принципі я дивом залишився живий. Я не знаю, скільки раз у мене вже попало. Я ж кажу, що болю не відчував – на адреналіні воно все. Якось я перевернув автомат, перекинув його й прикрив серце. Якраз тільки в цей момент перевернув, і дві пулі в автомат попало.   

Сусіди сказали, що, після перестрілки, окупанти пограбували квартиру Сергія Швеця та його родини. Забрали, навіть, кросівки дружини. Родину атомник встиг евакуювати до цих жахливих подій, бо розумів, що залишати дружину, сина й доньку в Енергодарі вкрай небезпечно. За словами Сергія, один з кадирівців так і сказав: «Если бы семья была здесь, то полягли бы все».        

– Коли вони прийшли в енергодарську лікарню, де мені зробили перші дві операції, керівник їх групи, що брала мене, каже: «Ти ж в совєцком союзє служив, как ти мог стрєлять в російських солдат?». Я відповів йому: «А ви що до мене цілуватися прийшли?». Він каже: «Ти терорист». Відповідаю: «Це я терорист? Я свій дім захищав!»

Ядерний тероризм на ЗАЕС – як готується Запоріжжя

Ситуація в Енегодарі залишається вкрай напруженою. Окупанти використовують атомну станцію, як форпост і знаряддя для всіляких провокацій, обстрілюючи мирне населення міста й саму атомну станцію.   

Небезпека буде доти, доки там будуть російські війська. Це аксіома, це не тільки наша оцінка, а оцінка світової спільноти. Ми говоримо, що з точки зору безпеки, російські окупанти мають негайно залишити станцію. Те, що зараз відбувається, це класична ознака ядерного тероризму,

прокоментував ситуацію на ЗАЕС міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі у Запоріжжі.

Окупація ЗАЕС наразі бентежить уесь світ. Запоріжжя готується до будь-яких сценаріїв.

Нещодавно в обласному центрі випробували спеціальну машину радіаційної та хімічної розвідки важкого типу. Машина призначена для моніторингу хімічного та радіаційного забруднення навколишньої території.

Машина радіаційної розвідки, фото автора

Рятувальники відзначили, що автомобіль радіаційної розвідки є унікальним. Він оснащений найсучаснішими приладами, необхідними для проведення оперативного аналізу радіаційної та хімічної розвідки у радіусі 10 кілометрів та високошвидкісним інтернетом Starlink. До складу екіпажу, який здійснює розвідку, входить 4 особи.

Працівники ДСНС показали, як діятимуть, у разі виникнення аварії на ЗАЕС – роботу мобільного пункту для очищення від забруднюючих речовин.

Петро Котін, фото з відкритих джерел – biz.liga.net

– На сьогодні на станції перебувають російські загарбники. Там до 500 осіб солдат. І також там важка техніка – до 50-ти одиниць важкої техніки – там БМП, «Урани» і, навіть, танки. Найгірше, що вони загнали її до енергоблоку №1 і №2. Фактично це означає, що енергоблоки зараз заміновано,

– сказав на брифінгу у Запоріжжі голова НАК «Енергоатом» Петро Котін.

Росія продовжує проводити політику ядерного тероризму, загрожуючи Україні й іншим країнам Європи безконтрольною поведінкою на атомній станції.  Згідно з наказом НАК Енергоатом, 1-й і 2-й енергоблоки атомної станції, мають бути виведені в режим «холодної заморозки».

Читайте ще:

Росія тероризує ракетними обстрілами мирне населення Запорізького регіону

“Одін народ, єдіная вєра” та інша російська пропаганда на території Запорізької області

Avatar photo

Від Eva Mironova