У Запоріжжі є місце, де, попри війну, вирує життя, живе надія, і народжується майбутнє. У Запорізькому обласному перинатальному центрі лікарі у режимі 24 на 7 приймають породіль і піклуються про новонароджених та вірять, що маленькі українці будуть зростати у вільній Україні.

З 24 лютого станом на початок вересня у Запорізькому обласному перинатальному центрі народжено 702 малюки, з яких 356 хлопчиків та 346 дівчаток. Серед новонароджених 14 двієнь. Через відділення інтенсивної терапії новонароджених пройшло 96 діток, із них 95% передчасно народжені. Сьогодні у Запорізькому перинатальному центрі приймають породіль із прифронтових регіонів та «гарячих точок».

Для багатьох майбутніх матусь стіни Запорізького обласного перинатального центру стали прихистком, бо їм довелося виїжджати під обстрілами.

Перинатальний центр продовжує працювати та приймати жінок із різних регіонів країни

Сина назвала Віктором

Світлана К. приїхала до Запорізького обласного перинатального центру з Оріхова. Днями її сину виповнилося два місяці. На щастя, завдяки лікарям центру, пологи у неї пройшли вдало. Але дорогу до Запоріжжя вона досі згадує зі сльозами на очах.

– У порівнянні з іншими випадками, наша дорога пройшла досить спокійно, не дивлячись на те, що я була вже серйозно вагітна. До останнього не хотіла їхати, бо там залишалися мої батьки. Але чоловік наполіг. Нас на машині везли знайомі. Досі іноді в снах бачу цю дорогу — рідні місця, поля… Так хочеться додому. Але те, що там було тоді, згадувати важко. Обстріли, багато машин. Я дуже боялася, що нас нормально не пропустять окупанти, що можуть затримати чоловіка. Так страшно мені ще не було ніколи. Їхати довелося довго, чули вибухи. Здавалося, що це ніколи не скінчиться. Ми приїхали до друзів у Запоріжжі, але мені стало погано, тому відразу поїхали до перинатального центру. Там мене оглянули і залишили під наглядом вже до народження мого хлопчика“, – розповідає Світлана.

Світлана каже, що лікарі у перинатальному центрі огорнули її турботою, надали допомогу і там нарешті вона змогла відчути себе у безпеці. Сина вони з чоловіком вирішили назвати Віктором.

Він вже наш маленький переможець, бо народився у такі тяжкі для нашої країни часи. Але ми віримо у нашу спільну перемогу і дуже чекаємо на неї, – поділилася Світлана.

Найскладніші випадки – це поламані життя

Сьогодні перинатальний центр продовжує приймати жінок із Запорізької області та інших прифронтових регіонів. Кожне життя тут на вагу золота.

Лікарі піклуються про найважливіше – майбутнє України

Як працює зараз Запорізький обласний перинатальний центр розповів Олександр Кирилюк, директор закладу.

– Незважаючи, на вибухи, паніку та горе, що оточує нас, Запорізький обласний перинатальний центр працює у звичайному режимі 24/7. Колектив закладу практично не змінився та працює у повному складі. На звільнені місця ми працевлаштували спеціалістів, які були евакуйовані з зон бойових дій та тимчасово окупованих територій”, – зазначив Олександр Кирилюк.

Директор Запорізького обласного перинатального центру Олександр Кирилюк розповів, що весь колектив працює над тим, щоб підтримувати та допомагати жінкам та дітям

– Звідки до вас сьогодні здебільшого приїздять народжувати?

– У країні триває війна і ми приймаємо жінок звідусіль. Наразі до нас звичайно найбільш поступають жінки з Запорізької області, а також з Миколаївської, Херсонської та Донецької областей. Нам важливо надати допомогу кожній жінці у ці важки часи. Найскладніші випадки – це поламані життя і ми повинні робити так, щоб наші малюки народжувалися у безпеці. Наш колектив працює, щоб всім допомогти та надати необхідну допомогу.

Зараз у багатьох наших дівчат, чоловіки воюють, знаходяться далеко чи їх доля невідома, дехто перебуває в полоні. Є дівчата, які вагітними по декілька днів виїжджали з окупованих територій, із зон де йдуть активні бойові дії. Ми переживаємо за кожну родину та намагаємося підтримати, знайти потрібні слова. Вони дуже сильні – пишаємося ними!

“Насолоджуйтесь вагітністю та вірте у ЗСУ!”

– Чи є у вас потреба у ліках чи обладнанні?

Допомога закладу надходить постійно від Міністерства охорони здоров’я України, платформи United24, від Запорізької обласної військової адміністрації та Запорізької обласної ради, а також від волонтерів та небайдужих людей. За ці пів року ми отримали багато необхідного обладнання. Починаючи з системи супутникового зв’язку «Starlink» та медичного обладнання (інкубатори, апарати ШВЛ, кисневі концентратори, апарати УЗД, монітори пацієнта, кювези), так і медикаменти, вироби медичного призначення, дезінфікуючи засоби та антисептики, дитяче харчування, в тому числі і для передчасно народжених дітей. А також одяг та предмети гігієни, продукти харчування. Допомога йде з усієї країни. Щиро вдячні всім та міцно обіймаємо!

Перинатальний центр отримує необхідне обладнання

– Біля перинатального центру почали проводити заняття з йоги для майбутніх матусь. Це дуже крута ініціатива. Що ще порадите жінкам, які знаходяться в очікуванні дитини?

– Ми намагаємося підтримати кожну. Підбадьорюємо не тільки душу (в закладі працює психолог), а й тіло – двічі на тиждень майбутні матусі займаються йогою на свіжому повітрі в альтанці. Також ми постійно проводимо навчання у «Школі майбутніх батьків» та екскурсії центром, звичайно, якщо дозволяє ситуація у місті.

Порадити можу – насолоджуйтесь вагітністю, довіритесь нашим лікарям та звичайно вірте у Збройні сили України. Україна переможе! Яскравим прикладом того, що життя перемагає завжди, є робота відділення постінтенсивного догляду та щасливі посмішки наших дітей.

Фото надані Запорізьким обласним перинатальним центром

Читайте також історію мами, яка рятувала життя своїх дітей: Із Маріуполя у Запоріжжя: під ворожими обстрілами, шукаючи кисень для хворої дитини.