Перше вересня — свято, яке завжди було довгоочікуваним як для учнів і учениць, так і для освітян усіх шкіл і навчальних закладів в Україні. Школярі та школярки збиралися на першій лінійці, будували плани та мрії на новий навчальний рік, а вчителі та вчительки — радо зустрічали своїх вихованців. От тільки цього року День знань й освіта загалом були затьмарені російським повномасштабним вторгненням.

Зруйновані школи, захоплені будівлі навчальних закладів, переінакшення шкільних навчальних програм, викрадення вчителів і вчительок, а також керівників закладів освіти, погрози та залякування, прямий підкуп батьків, блокування Інтернет-зв’язку. Це далеко не вичерпний перелік того, із чим доводиться стикатися школярам на тимчасово окупованих територіях України, зокрема, Запорізької області. У попередньому матеріалі ми вже аналізували, з якими викликами доводиться справлятися освітянам у пастці російської окупації. 

Минуло два тижні від початку нового навчального року 2022-2023, тож ми вирішили розібратися, як саме стартувала освіта на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. 

Старт нового навчального року: офіційні коментарі

Міністерство освіти і науки України розробило низку механізмів, які дозволяють забезпечити тривалість навчального процесу навіть в умовах повномасштабної війни та тимчасової окупації. Серед можливих моделей навчання, доступних дітям на тимчасово окупованих територіях чи на територіях проведення бойових дій, є дистанційна форма, екстернат або ж сімейна (домашня) форма навчання. 

Доступні форми навчання для учнів, що проживають на тимчасово окупованих територіях.

Для вступників з тимчасово окупованих та/або особливо небезпечних територій існують пільгові умови вступу. Зокрема, передбачалися: подача електронної заяви та дистанційна подача документів (виїзд з окупованих територій не є обов’язковим). Зарахування у деякі виші відбувалося за умов проходження усної співбесіди або за мотиваційним листом, або за умов складання НМТ.

Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що перше вересня стало нагодою для відкриття хабів для освітян/освітянок і учнів/учениць, яким вдалося виїхати. У цих хабах організовані умови для роботи вчителів. Обладнані робочі місця та необхідна техніка. Хаби розташовані за двома адресами: у національному університеті «Запорізька політехніка» – для освітян Василівського та Мелітопольського району та у ЗНУ – для Бердянського та Пологівського районів. Старух зазначає, що там уже почали працювати 150 педагогів. 

Говорячи про небезпеку, яка може очікувати на школярів/ок, студентів/ок за умов навчання офлайн за російськими програмами, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила:

Окупанти відкрили школи на тимчасово окупованих територіях. Усіляко та наполегливо переконують батьків, що їхні діти мають вчитися очно/офлайн. Усе це робить міноборони рф у змові з місцевими зрадниками та колаборантами. Їхня мета полягає в тому, щоб використовувати мережу шкіл на ТОТ як живий щит для російської військової техніки та особового складу. Все досить просто, цинічно і дуже жорстоко.
Закликаю батьків на ТОТ не пускати дітей до шкіл на очне навчання. А ще краще – евакуюватися на підконтрольну територію. Якщо ви залишаєтесь на ТОТ, рано чи пізно росіяни використають вас як живий щит. Не треба. Поки є можливість, виїжджайте”.

Таким чином, з боку офіційної влади декларуються зусилля для забезпечення доступності та безпеки освіти на тимчасово окупованих територіях. 

Наскільки це відповідає практиці і як дають раду безпековим питанням учні та освітяни на тимчасово окупованих територіях Запорізької області?

Освіта в умовах російської окупації: ризики

Вона вимагала від мене відповіді на запитання про місцезнаходження. А коли я зрештою, щоб захистити себе, сказала, що виїхала за кордон, то почала глузувати з мене і казати, що тепер у мене не буде виправдань типу відсутності зв’язку чи світла”,

— коментує непрофесійне ставлення однієї з викладачок дівчина, чиї дані ми не розголошуємо з міркувань безпеки.

Для учнів/учениць та студентів/студенток, хто залишився на тимчасово окупованих територіях та продовжує навчання за українською програмою, публічне озвучення місцезнаходження може становити загрозу. Ми не знаємо, з якою метою викладачка цікавилася фактичним місцем перебування нашої коментаторки. Але хочемо зауважити, що в умовах, коли окупанти щодня викрадають людей за будь-який прояв української позиції, рішення приховувати його є досить раціональним.

Моя дитина цього року мала йти у перший клас. Учителька з нашого села, незважаючи на небезпеку, була готова працювати з дітьми в нашому селі онлайн. Але в якийсь момент вона перестала виходити на зв’язок. Ми переживаємо, що з нею могло щось статися і хтось просто “здав” учительку”,

— згадує мама трьох дітей і жителька одного з тимчасово окупованих сіл Запорізької області. Вона також боїться за свою безпеку та просить публікувати її історію анонімно

Освіта мотивує людей евакуюватися

Зі схожою історією стикнулася Марія Андрєєва, яка була змушена виїхати зі своєю 9-річною донькою з Мелітополя близько місяця тому. Саме гідна, а головне – безпечна освіта для дитини стала головною мотивацією до евакуації з окупованого міста. Хотіли встигнути виїхати, щоб перше вересня вже святкувати на неокупованій території.

Тепер донька Марії вчиться онлайн у Запоріжжі. Більшу частину предметів викладає вже знайома їй вчителька з мелітопольської школи, яка теж евакуювалася, а такі предмети, як “Інформатика”, “Англійська мова”, “Я досліджую світ” — викладаються через міську платформу.

Усі півроку окупації ми фактично ховалися у селі, щоб якомога менше бачити російських солдатів, їх техніки. Але ж у селі всі один одного знають. І ми зрозуміли в якийсь момент, що вони почали працювати на російську владу, почали активно агітувати за отримання якихось виплат на дітей, за збір документів дитячих і за те, щоб діти йшли у російську школу.

Чутки про те, що можуть позбавити батьківських прав, якщо не віддати дитину до окупантів у навчання, доходили до мене. Але щоб це не переходило у прямі погрози, ми вирішили виїхати раніше. Я вже зіштовхнулася з прямими погрозами стосовно мого бізнесу, який вони у мене забрали, тому тут вирішила вже не чекати: одна справа втратити бізнес, а інша – втратити дітей”, — згадує Марія

Окупанти лякають батьків тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей тим, що їхніх дітей відправлять в інтернати, якщо вони не погодяться записатися у російські школи. Про це написав у Твіттері речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Міський голова тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров також заявляв, що “Окупанти обшукують квартири вчителів. Погрожують батькам позбавленням батьківських прав, якщо не приведуть дітей до шкіл”.

Незважаючи на це, деякі вчителі навіть у тимчасово окупованих містах продовжують працювати та викладати уроки онлайн — для українських освітніх закладів. 

Доступні альтернативи

МОН і різні освітні громадські організації пропонують чимало альтернативних варіантів для онлайн-освіти. Серед них:

  • Всеукраїнська школа онлайн. Це платформа для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів та методичної підтримки вчителів. На ній є відеоуроки, тести та матеріали для самостійної роботи з 18 основних предметів: українська література, українська мова, біологія, біологія та екологія, географія, всесвітня історія, історія України, математика, алгебра, алгебра і початки аналізу, геометрія, мистецтво, основи правознавства, природознавство, фізика, хімія, англійська мова та зарубіжна література.
  • Пізнавальні-онлайн зустрічі від Смарт-освіти. Вони відбуваються у Zoom. Українські та іноземні вчителі організовують неформальні зустрічі з дітьми, які дозволяють зацікавити їх у вивченні певних предметів, розширити кругозір, відволіктися від війни. Як зазначають автори проєкту, програма зустрічей перегукується з освітнім стандартом.
  • Онлайн-школа «На Урок» пропонує курси “Підготовка до ЗНО”, “Підготовка до ДПА”, “Математика” (для учнів 3-10 класів”, “Англійська мова” (Для учнів 3-10 класів), а також – “Початкова школа”. Окрім цього, на сайті можна взяти участь у конкурсах, олімпіадах і конференціях. 
  • Дистанційна школа “Центр освіти Оптіма”. Відкрили безкоштовний доступ до своєї навчальної платформи для всіх дітей, хто бажає вчитися і має інтернет.
  • Освітня Viber-група “Школа_інфо” щоденно запускають у Viber цікаві завдання для учнів із різних дисциплін.
  • Ресурс “Спільно до навчання” пропонують допомогу батькам і вчителям, публікують корисні статті про психічне здоров’я, мінну безпеку, укриття та здоровий спосіб життя. Але найбільше уваги на платформі приділено саме продовженню навчання в умовах повномасштабної війни, зокрема, запропонований перелік шкіл і дитячих садочків, план яких відповідає МОН і в яких можна вчитися онлайн.

Що кажуть окупанти про старт нового навчального року? 

Матеріал із газет, які роздають жителям тимчасово окупованого Мелітополя.

Большая пєрємєна” — називають окупанти свою діяльність по перелицюванню системи освіти на тимчасово захоплених ними територіях. У черговому випуску російської пропаганди чимало маніпулятивної інформації про перше вересня. 

  • Тут, звісно, не обійшлося без “виключених українських режимом” дисциплін. “Російську літературу”, про яку згадали у статті, як окремий предмет в українських школах не викладали. Натомість, чимало творів російських письменників було включено у програму “Світової літератури”. З іншого боку, згідно з офіційним коментарем начальника управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрія Кононенка, “Близько 450 тисяч школярів в Україні вивчають російську мову”. Таким чином, тези, наведені у матеріалі, маніпулятивні.
  • Звертаємо також увагу на те, що у матеріалі згадується “школа Токмака з вибитими вікнами і зруйнованими стінами”. Утім, не згадується ані номер школи, ані внаслідок чого відбулися такі руйнування. Також не надано фотографій відремонтованої школи. 
  • У матеріалі згадується про заборону згадування про “Велику вітчизняну війну”. Це твердження також є дещо маніпулятивним. Адже у шкільній програмі історії України та світу наявна згадка про “Другу світову війну та німецько-радянську війну”. 
Скріншот із Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти “Історія України. Всесвітня історії” для 6-11 класів.
  • У матеріалі також чітко простежується наратив “Свій проти чужих”: “радянський період показувався тільки у чорному світлі”, “Коли хтось із колег говорив, що факти спотворені, чекай донос у Міністерство”. 
  • Окрему увагу звертаємо на тезу, що російські області “взяли під шефство” тимчасово окуповані території Запорізької області. Таким чином, заявлені “новоприєднані” області зображуються не як рівні російським областям, а як нижчі за розвитком, нецивілізовані, ті, які потребують додаткової опіки та контролю. 

Що ж, з перешкодами або ні, але освіта у Запорізькому краї все-таки стартувала. Як освітяни, так і учні адаптуються до нових реалій.

У нашому попередньому матеріалі ви можете дізнатися про зміни до шкільної програми, введені у Хмельницькій громаді.

Головне зображення у цій публікації належить akcent.zp.ua.

Від Kristina But