Одним із важливих пунктів при підготовці до зимового періоду є не лише пошук альтернативних джерел теплопостачання, а й утеплення приміщень. Енергоефективні заходи допоможуть не лише зменшити платіжки за комунальні послуги, а й довше зберегти тепло в оселі та забезпечити комфортні умови проживання в опалювальний сезон. Ми поспілкувалися з радницею програми IFC з підтримки Фонду енергоефективності у Чернівецькій області Олесею Гребенюк про те, як підготувати оселю до холоду, де в будинку найбільші тепловтрати та які програми підтримки енергоефективності працюють для населення. 

Олеся Гребенюк, радниця програми IFC з підтримки Фонду енергоефективності у Чернівецькій області. Фото надане авторці

Де в багатоквартирному будинку найбільші тепловтрати?

“Кожний будинок та стан його “здоров’я” унікальний, як людський організм. На прикладі звичайного панельного будинку, якщо порахувати всі тепловтрати за 100%, в середньому розподіл тепловтрат такий: стіни і двері – 42%, вентиляція – 30%, вікна – 16%, дах – 7%, підвал – 5%”. 

Як можна підготувати та утеплити будинок до холодів, що стосується приватного сектору та багатоповерхівок?

“Проблемні місця будинків схожі. У багатоквартирних будинках типовими “хворобами”, які можна і треба оперативно лікувати є вікна, двері у під’їздах, не утеплені труби теплопостачання у підвалах та на горищах, дах. У будинках з централізованим теплопостачанням важливо мати можливість незалежного регулювання системи, а також регулювання опалювальних приладів у квартирах. Тільки після модернізації системи опалення, утеплення фасаду, даху, підвалу є актуальним”. 

“Клаптикове утеплення є небезпечним, неефективним та незаконним”

Наскільки ефективне утеплення наприклад фасаду однієї квартири у багатоквартирному будинку, чи дає це результат?

Клаптикове утеплення є небезпечним, неефективним та незаконним. При клаптиковому утепленні утворюються містки холоду, які з часом призводять до появи грибка та плісняви на стиках утепленої та неутепленої частини стіни. З часом цей грибок буде в квартирі. Це є небезпечно для здоров’я людей, а також для несучих конструкцій будинку. Незначну економію від такої латки можна отримати маючи лише індивідуальний квартирний лічильник, що є рідкістю в багатоквартирних будинках. Підвищення температури повітря в квартирі буде незначне. Тепловтрати відбуватимуться через неутеплені сусідні квартири”. 

Якщо немає достатньо ресурсів у мешканців, чи ефективним є утеплення лише однієї позиції, наприклад, поміняти вікна, але не утеплювати стіни або ж навпаки? На що в першу чергу варто звертати увагу?

“Такі заходи є ефективними, але це потрібно робити грамотно і крок за кроком. Якщо в будинку тече дах, старі вікна, відчинені двері в під’їздах узимку, то утеплення фасаду не дасть ефекту, тепло буде втрачатися через проблемні місця”. 

Що варто зробити для початку і як підготувати оселю до холодів?

“На сьогодні почати рекомендую з таких кроків. Мешканцям будинків з централізованим теплопостачанням або з газо- чи електропостачанням варто подумати, що робити у випадку аварійного відключення. Наприклад, уже домовляйтесь про тимчасовий притулок у родичів, знайомих, які живуть у будинках, у яких є можливість опалювати дровами. Також, варто мати вдома альтернативні джерела обігріву: електричні обігрівачі, генератори, ковдри, теплий одяг, взуття.

Варто якнайшвидше залатати всі діри наявними ресурсами, згуртувати сусідів у цій справі. Зокрема, облаштувати дієві тамбури: мати двоє дверей в під’їзді, кожні з яких щільно зачиняються, щоб не втрачати тепло з будинку. Якщо не замінити, то утеплити вікна в під’їздах та квартирах, вхідні двері в підвали, виходи на горища, дах. Утеплити труби теплопостачання, за наявності, у під’їздах, підвалах, на горищах. Далі – модернізуємо внутрішньобудинкову систему опалення, щоб мати можливість кількісно, на будинок, і бажано якісно, на опалювальний прилад, автоматично регулювати подачу теплоносія в залежності від температури повітря на вулиці. Після цього – утеплення фасаду, даху, плит перекриття підвалу ”.

Приклад енергомодернізації будинку в рамках Програми «Енергодім». Фото: eefund

Які зараз програми від Фонду енергоефективності працюють для населення?

“На сьогодні працює програма “Енергодім”, яка частково компенсує витрати на енергоефективні заходи у багатоквартирних будинках, у яких створене ОСББ. Програма передбачає два пакета заходів енергомодернізації багатоквартирних будинків. Пакет “Легкий” складається з відносно недорогих заходів, перш за все модернізація системи опалення. Пакет “Комплексний” включає заходи першого пакета, якщо вони не були впроваджені раніше, а також теплоізоляцію огороджувальних конструкцій: стін, даху, горища, підвалу. Розмір компенсацій відповідно 40 та 50% та до 70% на роботи з підготовки проекту: енергоаудит, проектні роботи, технічний та авторський нагляд, обстеження інженерних систем”. 

Раніше в Чернівцях показники виконання програми були одні з найнижчих в Україні, яка ситуація зараз? Скільки ОСББ скористались програмою “Енергодім” і реалізують її у Чернівцях?

“На сьогодні в Чернівецькій області учасниками програми є 3 будинки. Вони всі зараз на етапі підготовки проектно-кошторисної документації. Працюють, планують рухатись далі. Ще 8 будинків мають намір долучитися. 

“За період дії воєнного стану Фонд компенсував учасникам програми понад 348 мільйонів гривень”

Чи можна зараз скористатися програмою і як війна вплинула на її реалізацію?

“Фонд енергоефективності продовжує роботу з будинками, які вже подали заявки на участь у програмі до повномасштабного вторгнення. За період дії воєнного стану Фонд компенсував учасникам програми понад 348 мільйонів гривень. У багатьох областях ОСББ продовжують виконувати будівельні роботи. З 24 лютого до 1 вересня завершили 55 проектів. Також у березні 2022 року Фонд енергоефективності спростив окремі умови програми для того, щоб у надважкий час ОСББ мали можливість продовжити участь у програмі та отримати компенсацію витрат. Однак, на період дії воєнного стану тимчасово призупинено прийом нових заявок на участь у програмі”. 

Враховуючи ситуацію в країні чи не буде зараз робота Фонду, здебільшого, направлена на регіони, які найбільше постраждали від війни і меншою мірою на ті, де не було значних руйнувань житлового фонду?

“На сьогодні працює єдина програма “Енергодім” і учасниками програми є ті ОСББ, які подали заявки на участь до 24 лютого 2022 р. Фонд енергоефективності анонсував плани щодо запуску нової програми відновлення житла пошкодженого внаслідок воєнних дій. Очікуємо на офіційне повідомлення щодо деталей цієї програми”. 

Житловий фонд Чернівців. Фото авторки

Які можливості сьогодні існують для індивідуальних користувачів приватного сектору?

“Зараз для приватних будинків державних програм підтримки енергоефективності немає. Можуть бути місцеві програми в об’єднаних територіальних громадах”. 

Відтак чи співпрацюєте з територіальними громадами, можливо, консультуєте? 

Працюємо з органами місцевого самоврядування в напрямку місцевих програм, які доповнюють “Енергодім”. У Чернівцях є така програма, “Тепла оселя”. Вона є однією з найкращих в Україні, прозорою та економічно дуже вигідною для будинків. Фактично, у Чернівцях внесок співвласників на реалізацію енергоефективних заходів у будинках-учасниках програм “Енергодім” та “Тепла оселя” буде всього 20-30%”. 

Читайте також матеріал про підготовку до опалювального сезону у Дніпрі.