Росія – країна-терорист щоденно атакує мирне населення України ракетами різного типу. В результаті ворожих обстрілів нищиться те, що люди будували власноруч багато років, прицільно гинуть цивільні людей.

Останній місяць прифронтове Запоріжжя не знає спокою. Жителі не сплять уночі від прильотів кривавих ракет окупантів, тривожаться і вдень.

Щоденні вибухи стали для запоріжців сумною буденною реальністю

– З 19 вересня у нас інтенсивність прильотів дуже велика і з початку війни у нас більше 200 будинків, які постраждали внаслідок обстрілів. І останнім часом, ви бачите, що вони «гатять» в житлову інфраструктуру. Це і багатоповерхові будинки, де зруйнування цілих під’їздів. І гинуть люди, на жаль. Росія – країна-терорист, – каже Анатолій Куртєв – секретар запорізької міської ради.

Ракетний терор Запоріжжя росією  

За останній тиждень росіни вбили біля 40 місцевих жителів, більше 100 людей поранені, з них третина у важкому стані. Сьогодні, 11 жовтня, окупанти атакували місто о 6 годині ранку 12-ма ракетами с-300, які влучили в об`єкти інфраструктури, заклад освіти, амбулаторію, автоцентр. В автоцентрі загинув охоронець.   

Минулого тижня – 6 жовтня – ворог ракетними обстрілами зруйнував історичну будівлю в центрі Запоріжжя на центральному проспекті Соборному. Тут загинуло щонайменше десять жителів, багато поранених, у тому числі діти.

6 жовтня також російські військові запустили ще дві ракети по цивільним багатоповерхівкам у центрі міста – там загинули семеро людей, біля десяти поранених.   

Вже наступного дня дві ракети с-300 влучили у двори серед багатоповерхівок спального району.

– Я була в хаті, дуже злякалась. Думала, що рухне будинок. Схватилася, вискочила на вулицю. Оце, що я знаю. Це був такий жах! Вискочила у двір і довго не могла говорити. Мене просто заціпило, – розповідає Зінаїда Степанівна жителька будинку, біля якого о 10 годині ранку вибухнула ворожа ракета.  

Запоріжці, біля будинку яких прилетіла російська ракета, й досі намагаються усвідомити руйнування у своїх квартирах.

Ольга Володимирівна, яка має квартиру з тильної сторони будинку, під час вибуху була на роботі. Коли їй повідомили про те, що сталося, одразу приїхала й не впізнала свій дім.

– І тут все зруйноване, дивіться. Все пошкоджене, зруйноване. Я не знаю, як можна це зробити. Це все треба міняти. Подивіться, будь ласка, яка тріщина пішла по дому! Цього не було. Оце сьогодні воно все сталося. Звичайно, добре, що хоч живі залишились, але ж це просто жах, – розповідає Ольга Володимирівна.

Жителі зруйнованих будинків гадки не мають, як зимувати з побитими вікнами, вибитими шибками. Сподіваються на матеріальні відшкодування й допомогу міста.

Декілька ночей Запоріжжя атакували російські безпілотники Shahed 136. Як повідомив очільник запорізької військової адміністрації Олександр Старух, руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури. Постраждала одна людина.

У неділю – 9 жовтня – чергові вбивчі ракети (16 ракет різного типу – від крилатих до «Іскандерів» і С-300) росіян о 2-й годині ночі атакували житлові квартали Запоріжжя. Знов зруйнована багатоповерхівка й будинки приватного сектору: 13 загиблих,74 поранених.  

Наслідки обстрілів – нищівні

Розгрібати наслідки ракетних ударів окупантів допомогають і цивільні жителі міста – зокрема, волонтери.

– Що я роблю? Ну те, що і всі. Допомагаю розбирати завали. Я сам житель Оріхова, то для мене це не вперше… Розумію шок людей, що вижили в цих будинках, але ж все це має хтось прибрати. Рятувальників і комунальників не вистачає – потрібні волонтери. Робимо, що потрібно: прибираємо, переносимо сміття на купу. От так, – каже волонтер Олександр, який переїхав із вщент зруйнованого Оріхова у Запоріжжя.

За словами секретаря міськради, електрики й опалення в зруйнованих будинках найближчим часом не буде.

– Після того, як тільки ми вже розберемо всі руйнування, тільки потім ми можемо дивитися на саму систему – системи водопостачання, газопостачання. І все інше, – відзначив Анатолій Куртєв – секретар міської ради.

У понеділок – 10 жовтня – біля третьої години ночі смерть мирним жителям Запоріжжя принесли ще 13 рекет. Зруйновано дитячий садочок, головну площу, пошкоджено лікарню. Зруйновано багатоповерховий будинок у центрі. Офіційно шестеро людей загинули, з них одна дитина, 5-ро поранених.  

Дитяча іграшка біля будинку, зруйнованого від вибуху російської ракети. Фото автора

Поки що жителі зруйнованих будинків мешкають у родичів чи тимчасових прихистках.

Героїчні рятувальники й досі продовжують розгрібати завали зруйнованих будинків у центрі міста й спальних кварталах. Нелегка робота у медиків, які рятують життя поранених – лікарні переповнені.

Тимчасова окупація запорізького регіону: Енергодар

60% території Запорізької області викрали росіяни. Вони проводили фейкові референдуми, змушуючи людей до «голосування». Деякі жителі окупованих територій ігнорували «референдуми», ховаючись у своїх квартирах.

– Коли розпочався референдум, вони з автоматами ходили квартирами. Це було дуже важко прожити та витримати. Ми ховалися, домофон відключали, дзвінки відключали, щоб ніхто не дзвонив. Надвір не виходили, щоб не спіймали, бо на вулиці зупиняли та просили голосувати. Дивилися на цей референдум, дивилися і зрозуміли, що все так фальсифікується, бо в місті населення залишилося, грубо кажучи, якихось тисяч 15 чи 20. І ми розуміли, що вони намалюють цифри такі, як хочуть. Вони з автоматами – вони мають рацію. А ми, як ховалися… а потім ходити і обертатися боялися – розказала нам Катерина, жителька Енергодару, яка евакуювалася до Запоріжжя.

Катерина каже, що останні три місяці стало нестерпно жити в Енергодарі. Постійні обстріли та залякування населення. Обстріл атомної станції, будинків людей, гуманітарна криза, відсутність комунікацій. Протрималися півроку, каже Катерина, але після фейкового “референдуму” довелось їхати, бо цю цинічну ситуацію мало хто може терпіти.

В Енергодарі на цей час залишилось не більше третини населення. За спостереженнями очевидців, переважна частина людей, що залишились, ховались і не ходили на фейковий референдум. Катерина каже, що ворог ходив по квартирах людей по два рази, але все марно – люди не виходили на псевдоголосування. Енергодарці стали боятися мобілізації, але виїхати з міста після привласненням територій росією стало ще складніше. Ворог вимагає від водіїв російські ліцензії на авто.

Обстріли окупантами Енергодару, фото 24tv.ua

– З перших днів окупації ми мешкали в Енергодарі. Останні три місяці стало взагалі дуже нестерпно в Енергодарі жити через постійні обстріли. Скрізь вони (росіяни – ред.) лізуть, у будинки заселяються. Часто після обстрілів води гарячої нема, світла нема. І психоемоційно стало важко жити. Ну всі чекають на ЗСУ – звільнення. Дуже, дуже чекають, бо ми там не можемо (самотужки – ред.) змінити нічого. Бо ми там як на пороховій бочці весь час. Куди прилетить, куди що… Бо ж вони обстрілюють постійно. У місті обстрілюють щодня – провокації роблять, на Нікополь, на Марганець щоночі. Ночей спокійних узагалі немає.

Катерина каже, що ворог обстрілює не тільки сам Енергодар, а й Нікополь та Марганець щоночі. Прямо за будинком жінки окупанти розмістили гради. Жодна ніч не буває спокійною.

Окупанти продовжують обстрілювати інфраструктуру й населення Енергодару. Наразі через ворожі обстріли, жителі енергетичного міста залишились без світла й води.

Ситуація у Мелітополі

Тим часом, у тимчасово окупованому Мелітополі загарбники просто на вулицях ловлять чоловіків та відправляють до своїх військкоматів. Як розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров, росіяни, наче пропонують, українцям іти до лав росармії, так званими, добровольцями.

Очільник окупованого Мелітополя, фото www.pravda.com.ua

– Російські окупанти утворили свій військкомат, який розмістили на території інтернату тимчасово окупованого Мелітополя. І поставили там свого керівника. Сьогодні в них є план: план до середини жовтня зібрати три тисячі псевдодобровольців. Тому що ми розуміємо, що добровольцем точно ніхто не піде. І вони активізували цю роботу на вихідних …. Одразу видають їм військовий квиток і повністю оновлюють базу даних, – каже Іван Федоров.

Мелітопольців зупиняють на вулицях і відправляють у комендатуру, записуючи дані. Якщо людина відмовляється йти «добровольцем», то вимагають, щоб привела за себе когось іншого.

Також вони розповсюджують пропаганду за допомогою юнаків. Як каже, Іван Федоров, в місті знову почали пропадати чоловіки.

Жахлива ситуація й на виїзді з окупованих територій:

– Окупанти тримають у заручниках людей із окупованих територій на ворожому блокпості у Василівці вже 13-й день – жінок, новонароджених, людей похилого віку…наражаючи їх на небезпеку, – каже мер Мелітополя Іван Федоров.

Крім того, тепер для виїзду необхідно оформлювати перепустки. Якщо ви ввечері поїхали додому поспати, а зранку приїхали і стали в чергу, ваша перепустка вже не діє. Тиждень тому в колоні загинув літній чоловік, який чекав три дні виїзду.

В самому Мелітополі гуманітарна криза. Особливо це стосується ліків, яких майже немає. Препарату для гемодіалізу залишилось до середини листопада.

Читайте також:

Медики про масштабний теракт у Запоріжжі. Як рятують поранених

Десятки прильотів ворожих ракет за день: російські терористи вбивають мирне населення Запоріжжя

Avatar photo

Від Eva Mironova