Колаж авторський, включає основні канали, через які мовить риторика росії. Там зображені ведуча Скабєєва, Russia Today, Перший телеканал і літера Z із текстом Zа наших. Текст на колажі: російська пропаганда вбиває.

У війні, розв’язаній росією проти України, використовуються найрізноманітніші методи. Один із них — інформаційне протиборство, яке використовується для того, щоб чинити вплив на українців і українок, включно з тими, хто залишився на тимчасово окупованих територіях. З урахуванням стійкості українського народу та підтримки міжнародної спільноти, російським загарбникам доводиться змінювати свій підхід до ведення війни. Зокрема, й інструменти інформаційної російської боротьби еволюціонують упродовж семи місяців повномасштабного вторгнення. Як змінилася риторика росії, пропагандистів і місцевих колаборантів за цей час — дізнавайтеся у цьому матеріалі. 

Від “учєній” до #МиВозвращаємсяДомой

Для аналізу ми обрали цитати із російських псевдомедіа, так і заяви місцевих колаборантів – представників самопроголошеної місцевої влади. На прикладі еволюції заяв останніх можна чітко простежити зміну наративів щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області. 

У цьому матеріалі ми посилаємося на заяви, озвучені чи опубліковані у лютому-вересні 2022 року. Хоча до кожної заяви прикріплене посилання з джерелом, ми наполегливо не рекомендуємо вам передивлятися такі ресурси та піклуватися про свою інформаційну гігієну.

Запоріжжя у російському наративі до 24 лютого

До лютого 2022 року Запорізька область потрапляла у поле зору російських ЗМІ нечасто. Але варто зазначити, що наратив навколо регіону будувався відповідний. Російські медіа писали, що переважна більшість у регіоні – це проросійсько налаштановане населення, яке було проти Майданів і проти АТО, що російськомовних в області притісняють, що пам’ятки радянської культурної спадщини знищують, “воюють з пам’ятниками”. Писали про церковний розкол усередині суспільства, сварки навколо пам’яті “Великої Вітчизняної війни” тощо. Не обійшлося, звісно, без “страшних звірств” українських нацистів і міфічних радикалів. Червоним прапорцем була заява, опублікована у 2020 році: 

Состав Украины могут покинуть Одесса, Херсон, Николаев, Запорожье, заявил зампредседателя комитета Совфеда по международным делам Владимир Джабаров в интервью “Парламентской газете”.

“Нас в России это, естественно, тревожит. Раскол в украинском обществе очень глубокий: за регионами юго-востока, которые даже слышать не хотят о возвращении в состав единой Украины, могут последовать Одесса, Херсон, Николаев, Запорожье, которые пока выжидают”, — сказал Джабаров.

Скріншот із сайту “РИА Новости”

Таким чином, можемо помітити, що ідеї щодо “від’єднання” Запорізької області вже лунали у російському медіапросторі. 

Володимир Рогов наразі є одним із головних колаборантів, а разом із тим – головною “балакаючою головою” російських загарбників на Запоріжжі. Його медіарейтинг, згідно з аналізом російського псевдо-медіа zp-news.ru, є вищим, ніж у Володимира Путіна. Він згадується у новинах російської інфосміттярки 8344 рази. Чоловік неодноразово зневажливо відгукувався про Майдан. До прикладу: “Не за свободу они на майдане скакали, а за ярмо на свою шею“, “Украина убита на Майдане”. До речі, до 24-го лютого цей персонаж мовив у своєму Телеграм-каналі, що новини про повномасштабне вторгнення – це “істерія”, “Украина попрошайничает”, а також – підтримував меседжі про так звані “учєнія” та те, що “Россия не планирует нападать на другие государства, а её войска могут передвигаться внутри страны как угодно – это никому не угрожает и никого не должно волновать”.

Володимир Рогов. Фото з його телеграм-каналу

Інший колаборант – Євген Балицький, про якого ми вже згадували, теж до повномасштабного вторгнення проводив сумнівні заходи: акції на зразок Безсмертного полку, публічні заяви про відділення території свого виборчого округу, підтримку російської мови як державної та окупацію Криму. 

Євген Балицький. Фото з його Телеграм-каналу.

Початок повномасштабного вторгнення: демонізація ЗСУ та перші заяви про “сценарій Криму”

Уже в березні 2022 року почали поширюватися меседжі про “звірства ЗСУ” у Запорізькій області. Зокрема, такі повідомлення формують негативний імідж захисників України, дегуманізують і демонізують їх. До речі, звертаємо увагу на те, що у березні вперше починають лунати формулювання про “території, що їх звільняє рф”. 

Скріншот із сайту Russia Today

Наприкінці березня починає з’являтися інформація про “формування військово-цивільних адміністрацій на півдні України”, які будуть “переймати Кримський досвід”. Тобто, натяки на застосування Кримського сценарію помітні вже тоді. 

Так, у березні 2022 у тимчасово окупованому Мелітополі самопроголошується мером Галина Данильченко. Й одразу ж звертається до жителів міста: “Сейчас нашей задачей является подстроить все механизмы города под новую действительность для того, чтоб как можно быстрее начать жить по-новому”. 

Так само й у тимчасово окупованому Бердянську самопроголошений виконуючий обов’язки мера А. Сауленко виступив із привітальною промовою до жителів міста, пообіцявши їм “полное списание долгов по оплате ЖКХ для жителей города, в перспективе – снижние тарифов в несколько раз”. 

Квітень-травень 2022 

У квітні риторика про “звільнення” та міфічну “денацифікацію” Запорізької області набирала обертів. Так само, як і кампанія з дискредитації українських військових. Ось кілька прикладів: 

Травень відзначився улюбленим для російського міфу свята – 9 травня. Ось кілька цитат, що досить промовисто характеризують загальні настрої у пропагандистських медіа до “сакральної дати”. 

Скріншот із сайту “Звезда плюс”

І вже наприкінці травня самопроголошена окупаційна влада від імені Володимира Рогова заявила:

Будущее у Запорожской области может быть только одно – она должна быть в составе России, должна стать полноценным субъектом Российской Федерации. Нам не нужны серые зоны, не нужна Запорожская народная республика. Мы хотим быть частью России, как всегда и были раньше на протяжении сотен лет.

Зафіксуємо, що вже наприкінці травня риторика змінюється, а “звільнення” перетворюється на “приєднання”.

Літо 2022 року

Від червня 2022-го року тема “приєднання” Запорізької області залунала в російських ЗМІ ще гучніше. Ось лише кілька прикладів того, як формується наратив щодо новоокупованих територій:

У зазначених прикладах чітко простежується: риторика росії систематично використовує інструменти пропаганди. Один із них — спіраль мовчання, суть якої в тому, що медіа видають думку меншості за громадську думку, змушуючи людей відчувати потребу у приховуванні своїх справжніх поглядів у зв’язку з непопулярністю їх серед більшості.

Першого ж червня у Телеграм-каналі Володимира Рогова, ключової балакаючої голови колаборантів, починають з’являтися пости під хештегом #МыВозвращаемсяДомой. 

Але найпотужніше влітку звучить тема Запорізької атомної електростанції. “Ядерні терористи” — саме таке формулювання використовує росія щодо української влади та Збройних сил України. Варто зазначити, що докази для таких обвинувачень (як і загалом – риторика росії) використовуються сумнівні: маніпулятивні й понад емоційні заяви (на зразок, “С упорством, достойным лучшего применения, ВСУ бьют по Запорожской атомной электростанции — крупнейшей в Европе” або ж – “Националисты пробили корпус Запорожской АЭС, в котором хранят топливо для реакторов”), вирвані або подані без контексту новини (Глава МАГАТЭ назвал предотвращение ядерной аварии на ЗАЭС своей миссией) та сфабриковані звинувачення. Як приклад останніх — журналісти проєкту “Без Брехні” розібрали фейкову атаку “дронів-камікадзе” як привід для продовження сценарію захоплення ЗАЕС. 

Матеріал-фактчек, в якому розбирається фейкова атака “дронів-камікадзе” на ЗАЕС.

Вересень 2022: так звані референдуми 

Перший місяць осені відзначився для пропагандистської машини швидкою підготовкою до псевдореферендумів. Центральними у риториці загарбників і колаборантів є повідомлення про “історичну подію” (“Буквально час остается до исторического события, которое разделит жизнь миллионов людей Донбасса, Запорожской и Херсонской областей на до и после”), про “майже стовідсотковий вибір за” (“В Запорожье после обработки 100% бюллетеней за вхождение в РФ проголосовали 93,11%”) та про те, “що люди зробили свій вибір” – тобто, натяк на добровільність (“Свое будущее миллионы людей определили в ходе референдумов”). 

Детальніше про те, як проходили так звані “волевиявлення” під дулами автоматів, чому озвученим пропагандистами відсотковим даним довіряти не можна, а також про те, які міжнародні норми були порушені під час голосування на псевдореферендумах у Запорізькій області можна дізнатися у нашому попередньому матеріалі.

Таким чином, риторика росії, окупантів і колаборантів еволюціонує й постійно застосовує нові інструменти пропаганди та прийоми маніпуляцій; змінює контексти та ключові меседжі. Для того, щоб успішно протистояти російським загарбникам, варто дбати про власну інформаційну гігієну. Більше матеріалів на цю тему можна знайти за посиланням.

*** Заголовний колаж авторський, включає зображення лого основних каналів, через які транслюється риторика росії. Там зображені ведуча Скабєєва, Russia Today, Перший телеканал і літера Z із текстом Zа наших. Авторський текст на колажі: російська пропаганда вбиває.

Від Kristina But