Де знайти безпечний прихисток? Ми вже писали про стан захисних споруд у Сумах та плани міської влади щодо їх ремонту, встановлення санвузлів, систем вентиляції тощо. Та таких споруд комунальної власності у місті близько 20. Звісно ж, умістити всіх жителів обласного центру вони не зможуть. Іще один варіант для сумчан – найпростіші укриття, тобто підвальні приміщення. Їх у місті – 248. Та чи придатні вони для перебування людей?

Бодай мінімально облаштовані захисні споруди у Сумах зазвичай розташовані на території заводів та інших підприємств. Або ж – у житлових будинках 50-х років. У відносно нових мікрорайонах міста бомбосховищ та захисних споруд немає.

Тож жителям частини міста доводиться використовувати найпростіші укриття. Тобто – звичайні підвали.

У якому стані підвали сумських багатоповерхівок/найпростіші укриття

Табличка на одному з будинків по проспекту Шевченка інформує, що в ньому є укриття.

Фото автора

Насправді ж – підвал, захаращений старими меблями. На додачу – всередині проходять труби гарячого водопостачання. Це, говорить житель будинку Василь, створює додаткову небезпеку для людей:

«Та яке укриття? Тут же кип’яток! А якщо, не дай Бог, щось станеться? Тут ніхто нічого не облаштовував! Я як поставив табуретку і воду у перший день, так воно і стоїть!».

Фото автора

Хто і коли облаштовуватиме найпростіші укриття?

Із цим питанням йдемо до відділу з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту Сумської міської ради. За інформацією начальника відділу Артура Петрова, спеціальна комісія обстежила половину найпростіших укриттів у Сумах. Загалом їх 248. Обстежити – обстежили, а от виконувати, а точніше замовляти ремонт (знову ж таки, за словами посадовця) – не в компетенції відділу цивільного захисту. Тож ставимо це питання вже Сумському міському голові.

«Ми виділили 10 мільйонів гривень на найпростіші укриття, підвальні приміщення, на те, що не зветься протирадіаційними укриттями. Найпростіші укриття знаходяться в підвальних приміщеннях житлових будинків, а також підприємств, заводів, магазинів та інших закладів. Ми вже почали ремонтні роботи. Облаштовуємо всі умови».

Олександр Лисенко, Сумський міський голова

Завершити роботи в міській раді планують до кінця року.

«За цей час ми повинні в усіх приміщеннях зробити капітальні ремонти із встановленням каналізаційних мереж, водопостачання і також ще систем вентиляції».

Олександр Лисенко, Сумський міський голова

У яких саме підвальних приміщеннях уже тривають ремонтні роботи – не повідомляють. Таке розголошення, пояснюють, може нести загрозу безпеці сумчан. У той самий час, реальна загроза існує вже понад пів року: повномасштабна війна в Україні триває з 24 лютого.

Облаштували найпростіше укриття самостійно

Мешканці однієї з сумських багатоповерхівок не стали чекати, поки укриття для них облаштує влада. Бо небезпеку відчули ще 24 лютого, коли містом загуркотіли ворожі колони танків.

«Подумали-подумали і почали робити. Лавки швиденько змайстрували, люди принесли стільчики. Навіть килим у нас тут лежав, аби пилюка не так піднімалась. Для дітей стелили спеціальні килимки.

Микола, сумчанин
Фото автора

У перші тижні повномасштабної війни, коли до руху ворожої техніки додалися ще вуличні бої та авіанальоти, мешканці будинку знаходилися в самостійно облаштованому підвальному приміщенні майже весь час. Аби заспокоїтись і відволікти дітей від звуків вибухів, читали книги і мріяли про майбутню перемогу України.

«У цьому укритті ми всі дружно усе зробили. Ініціатива була така: нести, хто що може. Хтось приносив цвяхи, хтось лампи. Микола з сусіднього під’їзду – електрик, то він придумав, як сюди світло провести. Працювали всі разом».

Микола, сумчанин

Однак, такою самоорганізацією у непростий час можуть похвалитись далеко не в кожній сумській багатоповерхівці. Інші – чекають поки ці функції виконає міська влада.

Фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій рекомендують завчасно оглянути укриття поблизу своєї оселі чи робочого місця. І не ігнорувати сигналів про повітряну тривогу чи інші загрози.

Читайте також: «Ці заходи захисту для того, аби прожити не два дні, а довго та щасливо”, – інтерв’ю з хіміком про можливу ядерну катастрофу».