«Повітряна тривога! Усім в укриття!». Такі повідомлення українці отримують уже понад пів року. Та чи є де ховатися під час тривоги… Ми з’ясували, в якому стані перебувають захисні споруди у Сумах.

У якому стані сумські захисні споруди?

Наприкінці січня 2022 року, коли повномасштабне вторгнення було ймовірним, а не реальним, на сайті Сумської міської ради розмістили пам’ятку про те, як діяти у разі небезпечної ситуації та інтерактивну карту, де позначені захисні споруди та укриття. Протирадіаційне сховище на центральній вулиці тоді виглядало не надто безпечним.

Сховище в січні 2022 року. Фото автора

Стіни і стелі приміщення осипались. У самому укритті зберігався непотріб та інвентар працівників одного з комунальних підприємств міста.

Сховище в січні 2022 року. Фото автора

З того часу минуло вже понад пів року. Триває повномасштабна війна. Щодня українці отримують по кілька сповіщень про повітряну тривогу. Місто Суми не раз здригалось від артобстрілів та авіабомб, які росіяни скидали на житлові квартали. Чи облаштували за цей час це сховище на центральній вулиці – точно сказати неможливо, оскільки вхідні двері зачинені. Натомість на фасаді будинку з’явився вказівник «Місце для укриття». Напроти слів «Ключі знаходяться» – прочерк.

Фото автора

До слова, на ці таблички з бюджету громади витратили майже 50 тисяч гривень. Відповідну закупівлю департамент інфраструктури міста провів у лютому 2022 року. За ці кошти підприємець встановив 100 табличок. Відповідно, вартість одного вказівника становить 499 гривень 50 копійок.

Схвовище на сусідній вулиці у середмісті Сум новою табличкою ще не обладнали.

Фото автора

Натомість проводять всередині ремонт, розповідають місцеві:

«Я туди не ходжу! Там такі сходи, що я можу туди впасти, а назад вже не вилізти. Тому я укриття не відвідувала. А всі сусіди, і з іншого будинку люди – ходили. Воно не дуже облаштоване, але зараз триває ремонт. Там проводять воду. Хтось навіть говорив, що унітази завозили. Роблять ремонт. А коли він закінчиться, ніхто не знає».

Любов, сумчанка

Будинок разом зі сховищем збудований кілька десятків років. Раніше в укритті були протигази, радіоприймачі і лавки для відвідувачів. Але все це – зникло задовго до повномасштабного вторгнення.

Ремонт захисних споруд

На проведення ремонтних робіт в укриттях з бюджету громади виділили близько 10 мільйонів гривень, пояснюють в департаменті інфраструктури міста.

«Департаментом інфраструктури разом з відділом цивільного захисту обстежено 23 захисні споруди комунальної власності. З них 9 – в роботі, ще 14 – на черзі, розробляється проєктно-кошторисна документація».

Олександр Журба, директор департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради

Більшість цих сховищ розташовані у житлових будинках, переважно забудови 50-х років. Ремонти та обстеження там не проводились десятками років, розповідає посадовець:

«Ці бомбосховища ніколи не утримувались у належному стані. Тому, на сьогоднішній день, ми, першочергово, забезпечуємо мінімальні потреби: водопостачання, електрика повинна бути, освітлення, санітарний вузол і вентиляція».

Олександр Журба, директор департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради
Фото автора

На ремонт кожного зі сховищ планують витратити 350-400 тисяч гривень.

Як діють сумчани?

Чи мають поблизу свого будинку надійне укриття? На це питання більшість сумчан відповідає запереченням.

«На початку війни з 24 по 27 лютого ми спускалися у підвал будинку. Це звичайний підвал. Там раніше був магазин, тож він хоч трохи облаштований. Зараз здебільшого вдома сидимо. Страшно, але нормальних укриттів немає».

Яна, сумчанка

«На завод раніше ходили. Там три нормальні сховища. Зараз в основному в підвал будинку спускаємось. Ну або користуємось правилом двох стін».

Юлія, сумчанка

“На жаль, поблизу мого будинку немає бодай мінімально облаштованого укриття. Сподіваюсь ця ситуація виправиться, бо повітряні тривоги і обстріли у нас усе частіше”.

Ірина, сумчанка

Коли завершаться ремонтні роботи в 23 сховищах комунальної власності в міській раді не повідомляють. Хоча з моменту повномасштабного вторгнення росії минуло вже сім місяців. Окрім сховищ у Сумах визначено майже 250 найпростіших укриттів, здебільшого – підвалів багатоповерхівок. У якому стані ці приміщення, хто і коли їх ремонтуватиме – повідомимо у наступних матеріалах.

Читайте також, «Підготовлений – значить озброєний. Чи ремонтують укриття в школах Дніпра».