Добровольчі формування в різних регіонах України почали створювати у 2014 році. Як формується добровольчий батальйон у Чернівецькій громаді, хто може до нього приєднатися та що для цього потрібно – читайте у нашому матеріалі.  

Учасник Євромайдану, громадський активіст та боєць АТО. Дмитро Чернишов ще на початку повномасштабного вторгнення став одним з ініціаторів створення добровольчого підрозділу у Чернівецькій громаді.

“Початком нашого добровольчого підрозділу фактично було 25 лютого. В нас громадське формування “Буковинська народна комендатура”. Я як керівник організував, зібрав людей, добровольців, ми сформували такий підрозділ”. 

Дмитро Чернишов, старший офіцер добровольчого підрозділу. Керівник громадського формування з охорони громадського порядку в Чернівецькій області “Буковинська народна комендатура”. Фото авторки

У 2014 році разом з молодшим сином Дмитро пішов на війну як доброволець. Був заступником начальника штабу бригади, воював у районі Пісків та Донецького аеропорту. Зараз обидва сини Дмитра на передовій. Каже, хотів бути разом з ними, та через граничний вік, перебувати на службі не може. 

“Я теж хотів із сином їхати, але мене залишили тут. Тоді, коли все почалось, мене  не брали, бо було 59 років, а зараз 67. За граничною межею віку [60 років] усі можуть піти воювати, просто це буде незаконно. Я зброю можу тримати, вмію захищати землю, а згідно закону зв’язують руки, тому ми на місцях організовуємо такі ініціативи”. 

У добровольчий підрозділ  можуть вступають люди віком від 18 і вище, тут немає вікових обмежень. За словами Дмитра Чернишова, до таких формувань приєднуються за ідеологічними переконаннями. З іншої боку, до них можуть приєднатися і ті, кого не беруть у армію через вік та стан здоров’я, адже більшість учасників формування складають бійці, яким понад 60 років. Така ініціатива дозволяє продовжувати службу на території громади. 

“Ті, хто не можуть бути призвані по мобілізації, ідуть до нас”

Більше 80 % учасників батальйону не можуть служити в Збройних силах через вік чи стан здоров’я або інвалідність. Ті, хто не можуть бути призвані по мобілізації, ідуть до нас. Це добровольці. Людина, яка не питає про зарплату чи пільги, приходить і каже: “Давайте я буду допомагати, давайте я беру зброю в руки і буду захищати землю”. Людина, яка починає нам говорити: “А де наша зарплата? Мені пільги треба”, – це не доброволець. Тоді, коли ми були добровольцями ми про це не думали, взяли автомати і пішли захищати землю”. 

Добровольчі формування тергромад – воєнізовані підрозділи

Такий підрозділ має виконувати обов’язки на території Чернівецької громади, розповідає командир добровольчого формування Чернівецької міської ради Ігор Шеремета

Ігор Шеремета, командир добровольчого формування Чернівецької міської ради. Фото з facebook Ігоря Шеремети

Основною метою добровольчих формувань є охорона громадського порядку, стратегічних об’єктів, державного кордону, допомога в розчищенні різного роду завалів, наслідків ушкоджень від ракетних ударів. Відправлення членів формування чи цілого формування за межі району не передбачено, але в разі масового просування ворога, при необхідності, можуть виконувати бойові завдання”. 

Членство у добровольчому формуванні не звільняє від мобілізації

Не можуть бути членами добровольчого формування люди, які мають судимість та проходять військову службу, службу у військовому резерві ЗСУ чи правоохоронних органах. Також членство у добровольчому формуванні не звільняє від обов’язку проходження строкової служби, мобілізації, військової служби за призовом, каже Ігор Шеремета. 

“У вільний від основного заняття час, людина, яка проживає на території громади, допомагає у вирішенні тих чи інших проблем. Вона живе своїм звичайним життям: працює на роботі чи займається підприємницькою діяльністю. Як буде графік [у добровольчого формування] людина знає, в який день та з якої години заступає, наприклад, на охорону об’єкту. Особа займається буденними справами, а коли приносять повістку, вона повинна йти [на службу]. Окрім обов’язків є і повноваження: буде надана вогнепальна зброя, а також право носіння військової форми”. 

Для того, щоб стати учасником формування необхідно пройти первинну співбесіду, надати документи, медичну довідку на право зберігання та користування вогнепальною зброєю та написати заяву. Після цього укладають контракт терміном на 3 роки.

“У нас різні категорії людей: пенсіонери Збройних сил, учасники бойових дій, пенсіонери системи МВС, ДСНС, є також і ті, хто раніше не мали жодного відношення до силових структур чи правоохоронних органів. У нашому формуванні є люди віком від 22 і до 72 років. Також багато внутрішньо переміщених осіб з Києва, Херсона, Харкова, Миколаєва. В нас є 2 жінки, які звернулися, але поки не подали документи. В кожного мотивація своя”. 

За словами керівника батальйону, формування діятиме під управлінням командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ за територіальним принципом. Фінансування підрозділу поки не здійснюють. 

“На сьогоднішній день фінансування не передбачено. Дехто, наприклад, не може себе забезпечити формою, але нам будуть допомагати  органи місцевого самоврядування та волонтерські організації”.

Основне фото – авторки.

Читайте також наш матеріал про те, як сумські освітяни підтримують ЗСУ.