Прифронтові міста Запорізької області постійно обстрілює ворог. Російські війська продовжують запускати ракети і руйнувати інфраструктуру регіону, знищувати будинки цивільних людей, відбирати життя. Багато людей устигли виїхати з небезпечних місць, але частина жителів, з тих чи інших причин, залишилась, зустрічаючи зиму в екстремальних умовах.

Яка ситуація у мешканців прифронтових громад – Комишуваської, Оріхівської і Вільнянської – читайте в наступному репортажі.

Руйнування від ворожих ракет, Запорізька область, фото автора

Ситуація в Комишувасі

Комишуваська ОТГ у Запорізькій області налічує 13, 5 тис жителів. Наразі тут залишилось близько 8,5 людей. За словами голови громади Юрія Карапетяна, в саму Комишуваху й села громади ворожі ракети прилітають по два-три рази на тиждень.

– По всій території громади бувають прильоти ракет. Здебільшого це ракети класу С300. Руйнується інфраструктура, руйнується житло, пошкоджені шибки, дахи. Це велика проблема для людей, тому що іде зима, а терорист гатить по нашій цивільній інфраструктурі, – розповідає голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян.   

Руйнуються електромережі, газогони, будинки людей. Але в Комишуваській громаді спеціалісти ще встигають відновлювати мережі. Газ є тільки в місті, в селах – пічне опалення, тому місцеві запасаються дровами.

– Ну, записалися ми на дрова. Алла Миколаївна (селищна голова – ред.) казала, що привезуть нам дрова. Дід навозив, а тоді подумали, що треба тих «брикетиків» узяти. Там на току продаються «брикети», так 5 тисяч коштує. Нам не під силу. Я кажу, давай хоч півтони візьмемо з грудневої пенсії, – говорить жителька села Кущеве Комишуваської ОТГ Марія Сучиілова.

Жінка пригадує, як летіли ворожі ракети.

– Спочатку я не зрозуміла, що воно таке. Я тільки дивлюсь: «бах!» вікно на мене! Чорний з вогнем дим. Я зразу ковдрою ото ж накрилася й лежу. Тоді знову “бах! бах!” і ще раз “бах!” Господи, я не зрозуміла, що знову таке. Я думала, телевізор вибухнув, – розповідає Марія Іванівна.

5,7 млн грн. Комишуваській громаді виділено на закупівлю деревини для малозабезпечених верств населення. Готують пункти обігріву й додаткові генератори.

Стан справ у Оріхові

Не така «оптимістична» ситуація в Оріхівській громаді, що знаходиться ближче до фронту – майже на лінії зіткнення. Наразі місто Оріхів повністю зруйноване – немає газу, електрики, води.

Російська ракета С300 прилетіла в дуб. м. Оріхів. Фото автора

– Гатять і вдень, і вночі. І сьогодні знову у нас були прильоти градами. В місті наразі залишається близько 2 тис. населення – багато вже людей евакуювалися, тому що немає ні газу, ні світла, ні води. Але ще залишаються люди. Зимувати будемо. Пропонуємо на виїзд людям – на евакуацію, але є ті, які залишаються тут з певних причин, – каже Світлана Мандрич –  заступниця голови Оріхівської ОТГ.

Під постійними обстрілами, без умов цивілізації, оріхівці часто ховаються по підвалам. За словами заступниці голови ОТГ, такі люди постійно отримують гуманітарну допомогу – продукти харчування, питну воду. Щодо тепла, то в Оріхів завозять буржуйки.

– Місто практично зруйновано. На сьогоднішній день відсутнє електропостачання, водопостачання, газопостачання. Місцева влада займається облаштуванням буржуйок у підвалах, де ночують мешканці. Що ми робимо без електрики? Сидимо під ліхтариками й свічками, – каже житель Оріхова Олександр.  

За півроку в Оріхові загинули 30 місцевих жителів, більше сотні поранених. І, незважаючи на те, що Оріхів розбитий ворогом майже вщент, місцеві жителі все ж таки сподіваються на перемогу й відновлення.   

– Дуже жаль дивитися на місто, в якому воно зараз стані. Все зруйноване. Якщо відновлять, по можливості, ми надіємось, що це буде, – будемо зимувати дома. Якщо ні, то будемо виїжджати, тому що змоги опалювати житло немає. Будемо виїжджати – евакуюватися, – розповідає мешканка Оріхова Валентина.  

Місцева влада наполягає на евакуації жителів Оріхова, але не всі хочуть і можуть виїхати. Люди, що залишилися в місті, роздають гуманітарну допомогу, питну воду й буржуйки. Багато хто готує їжу просто на багатті.

– Мешканці міста намагаються виживати. Немає води, електрики, газу. Газу давно немає. І тому, хто на кострах готує їжу, хто як. Ну, міська рада допомагає – постійно привозить то воду, то буржуйки. Якби не стріляли… тому що постійно нас обстрілюють рашисти і несуть нам тільки одне зло, – каже оріхівець Валерій.  

В Оріхівській ОТГ наразі залишаються також більше 60 неповнолітніх дітей. Місцева влада наполягає на терміновій евакуації родин з дітьми. Евакуюють людей похилого віку й людей з особливими потребами.    

Український стяг, Оріхів. Фото автора

Обстріли і руйнації у Вільнянську

Нещодавно ракета С300 вибухнула у Вільнянському двоповерховому будинку. Він повністю зруйнований. Загинули всі жителі – це 3 родини – 9 людей. З них 17-річний хлопець та 14-річна дитина.

– Наймолодший хлопець 2005 року по нашим даним, але тільки що знайшли фрагмент тіла ще меншого – 14. І одяг теж менше, ніж 17 років. Знайшли повістку у військкомат хлопця 2005 року (народження – ред.), – каже голова Вільнянська Наталія Мусієнко.

Місцевий житель Володимир побачив оголошення в мережі про те, що потрібна допомога добровольців у розгрібанні завалів після вибуху ворожої ракети. Чоловік прийшов допомогти.

– Це горе. З кожним може статись. У даний час війна і треба бути просто людиною. В мене двоє дівчат, жінка, мати. Ну куди, лячно. Ну а що, не боїться тільки дурень. Не боїться цього всього. Якщо треба, то підемо захищати. Треба – будемо боронити свої міста, – житель Вільнянська Володимир.

Сергій прийшов на місце трагічної події зі сльозами на очах, бо тут загинув його брат з племінницею. Він каже, що теж раніше жив у цьому будинку.

– Ну, я тут жив раніше. Потім на розширення квартиру одержав. А тут старший брат залишився зі своєю родиною. Так воно й сталося. Телефон ще десь гуде. Гудки йдуть. Виклик йде, але ще не знайшли… – ділиться з нами Сергій, родина якого загинула в тому будинку.

Наступного дня внаслідок влучання ракети, в одному з сіл Запорізького району, пошкоджено будівлю будинку культури.

Головне фото – автора.

Читайте також: Медики про масштабний теракт у Запоріжжі. Як рятують поранених

Десятки прильотів ворожих ракет за день: російські терористи вбивають мирне населення Запоріжжя

Avatar photo

Від Eva Mironova